Μέση Ανατολή

Τουρκική “κυβίστηση” προς ΗΠΑ - ”Ενοχλητικός” ο Ερντογάν σε Δύση και Ανατολή

Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, η Τουρκία κάνει ριψοκίνδυνες κινήσεις και ανακοινώσεις εναντίον της Ρωσίας, υπολογίζοντας τη στήριξη του ΝΑΤΟ, αλλά  στην περίπτωση αυτή,  Κινέζοι  εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εταίροι δεν συμπαθούν την Άγκυρα και οι τουρκικές θέσεις στη συμμαχία είναι αδύναμες. 

Σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα PolitRussia, ο πολιτικός επιστήμονας, Anton Bredikhin, υπενθύμισε ότι "η Τουρκία με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχουν σχετικά απομακρυσμένες σχέσεις, και φυσικά, δεν είναι τόσο στενές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία είναι μια "πολύ ενοχλητική χώρα", επομένως, ακόμα και αν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Άγκυρα στα “πόδια τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι μέρος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, και ως εκ τούτου θέλει να εμπλέξει πάση θυσία τη συμμαχία στην υλοποίηση των σχεδίων της στην Συρία.

"Επιπλέον, προκειμένου να μην εμπλακούν άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξέδωσε ένα τελεσίγραφο, δείχνοντας ότι δεν είναι αντίθετη με την έναρξη ενός πολέμου κατά της Ρωσίας", λένε οι Κινέζοι ειδικοί.

Οι αναλυτές του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Sohu, προσθέτουν ότι αν και η Τουρκία θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, απειλώντας για παράδειγμα τους Ευρωπαίους με μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, αυτό δεν θα μεταβάλλει το γεγονός ότι η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή πραγματικά.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν πραγματικά να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αυτό θα είχε γίνει πολύ καιρό πριν.

"Ξέρετε ότι από την άποψη της ποσότητας όπλων, η Ρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ, αλλά αυτή η χώρα έχει αρκετούς πυραύλους, για να καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θέλουν να εισέλθουν ποτέ σε άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, και τελικά, αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε ένα διέξοδο την όλη κατάσταση", τονίζει το άρθρο.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό ΜΜΕ , ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Archon, Αντόνιο Μπρεντίνιν, υπενθύμισε στην Τουρκία τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε στην Τουρκία πώς τελειώνει ο πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία, όταν η Ρωσία επιτίθεται στην Οθωμανική αυτοκρατορία στην συνέχεια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε την Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Στη συνέχεια, ο δυτικός συνασπισμός ήθελε να καταλάβει τα κράτη της Βαλτικής, την Κριμαία και τη Γεωργία, και τα αποσπάσει από την Ρωσική Αυτοκρατορία. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες στον αντιρωσικό συνασπισμό απέτυχαν να επιτύχουν όλους τους στόχους τους.

Επιπλέον, οι στρατιωτικές αποτυχίες οδήγησαν στην παραίτηση της βρετανικής κυβέρνησης και το 1858 το θησαυροφυλάκιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας άδειασε.

"Πιστεύω ότι ο πόλεμος της Κριμαίας, ο οποίος έγινε τον 19ο αιώνα, δεν θα επαναληφθεί στον 21ο αιώνα. Το ερώτημα είναι το εάν η Τουρκία θα έχει πραγματικά υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Βλέπουμε πώς έχει προκαλέσει την ΕΕ, ενώ δεν έχει αντιληφθεί ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία την χρησιμοποιεί μόνο για να τοποθετήσει το στρατό της εκεί ", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο A. Bredikhin τόνισε ότι η Τουρκία είναι απίθανο να βρει πραγματική υποστήριξη από τους εταίρους του ΝΑΤΟ εάν ξεκινούσε ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος.

"Πρόσφατα, εμείς οι ίδιοι είδαμε το πώς η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, αγόρασε ρωσικά όπλα, ενώ συνεχίζει μια πολιτική που δεν ταιριάζει στο δυτικό μπλοκ. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε ότι θα την αγαπήσουν και θα την σεβαστούν οι υπόλοιπες χώρες.

Η Δύση είναι από καιρό δυσαρεστημένη από την σχέση της με την Τουρκία, και την ανέχεται μόνο και μόνο,  λόγω της ανάγκης να υπάρχει ένα προγεφύρωμα προς την Μέση Ανατολή.

Επίσης, η δύση χρειάζεται πρόσβαση σε πετρελαϊκούς πόρους. Η Τουρκία είναι επωφελής για τη Δύση, αλλά δεν είναι σύμμαχος της", κατέληξε ο πολιτικός.

Την Τουρκία την θέλουν μόνο για συγκεκριμένο λόγο οι δυτικοί και ουσιαστικά δεν την θέλουν ως ισότιμο μέλος τους, παρά μόνο να μεταφέρουν εκεί τις δυνάμεις τους, και τα εργοστάσια τους.

Πρόκειται για μια στάση διφορούμενη όμως η οποία θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...