Μέση Ανατολή

Δημοσκοπήσεις φθοράς για τον Ερντογάν που πιθανόν να τον οδηγήσουν σε αναζήτηση κρίσης

Τα ποσοστά των δυσαρεστημένων αυξάνονται και στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας υπάρχει κινητικότητα.
Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα έχει κάτι να περιμένει.
Το παραμύθι αυτό το ΄χουμε ακούσει πάμπολλες φορές και πάντα το τέλος είναι ίδιο: όποιος κι αν είναι στο “τιμόνι” της Τουρκίας, διεκδικεί να καταστρατηγήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο καθένας μπορεί να το κάνει με τον τρόπο του, αλλά ο στόχος είναι ίδιος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό αποδοχής του συστήματος διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Ερντογάν έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου από την εταιρεία Metropoll.

δημοσκοπηση τουρκια

 

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 62,2 % των ψηφοφόρων του εθνικιστικού κόμματος MHP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση του ΑΚΡ εγκρίνει την συμπεριφορά και τον τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ, οι ψηφοφόροι του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αποδοκιμάζουν με ένα επιβλητικό ποσοστό 87,4%, ενώ από κοντά ακολουθεί και το κόμμα της Ακσενέρ (IYI) με ποσοστό αποδοκιμασίας στο 83,3%.
Οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού HDP δήλωσαν ότι απορρίπτουν τον Erdoğan με ποσοστό 82,3%.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ένα ρυθμό αύξησης του ποσοστού έγκρισης του Erdoğan κατά τη διάρκεια κρίσεων, γεγονός που αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα.

δημοσκοπηση τουρκια

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει διότι κάθε φορά που ο Ερντογάν στριμώχνεται και νιώθει ότι μειώνεται το ποσοστό δημοφιλίας του, εκμεταλλεύεται κάθε πιθανή κρίση (και αν δεν υπάρχει μπορεί και να την δημιουργήσει….) προκειμένου να συσπειρώσει την κοινή γνώμη γύρω του.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, περίπου το 40% των ψηφοφόρων του προέδρου Erdoğan πιστεύουν ότι απαιτούνται αλλαγές στο προεδρικό σύστημα της χώρας.

Το ποσοστό εκείνων που λένε ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει είναι υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του MHP, σταθερού συμμάχου του AKP, με 54%.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι δήλωσαν «ΝΑΙ» για την μετατροπή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας σε μια εκτελεστική προεδρία, κατά τη διάρκεια ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στις 16 Απριλίου 2017. Οι αλλαγές στην διακυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιουλίου 2018, αντικαθιστώντας ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ηλικίας 95 ετών.

Τονίζεται ότι το παραπάνω δημοψήφισμα αποτέλεσε ισχυρό ράπισμα για τον Ερντογάν, με την επικράτηση του όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό και δεν μαγεύεται από τις ρητορικές δυνατότητες Ερντογάν, αντιθέτως αηδιάζει όταν βλέπει εικόνες του Ερντογάν να μοιράζει σακουλάκια με τσάι και παιχνίδια στις περιοδείες του στην Κεντρική και ΝΑ Τουρκία, όπου αντλεί και μεγάλο μερίδιο της δύναμης του.
Το νέο σύστημα διακυβέρνησης χορήγησε εκτεταμένες εξουσίες στον Ερντογάν και του επέτρεψε να είναι ταυτόχρονα ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα καταργήθηκε η θέση του Πρωθυπουργού, ορίζοντας τον Ερντογάν ως τον απόλυτο άρχοντα.
Περίπου το 31,5% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το προεδρικό σύστημα θα πρέπει να παραμείνει με μειωμένες εξουσίες του προέδρου, ενώ το 47,3% δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έρευνα έδειξε επίσης μείωση των ψήφων της Λαϊκής Συμμαχίας, που αποτελείται από το AKP και το MHP, από τις γενικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ψήφοι της Λαϊκής Συμμαχίας μειώθηκαν στο 46,9% από 53,7, ενώ οι ψήφοι του ΑΚΡ μειώθηκαν στο 35,9% από 42,6. Η απώλεια των ψήφων κατά 6,8% σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το AKP.

Προσέγγιση CHP-HDP
Το CHP, από την άλλη πλευρά, αύξησε τις ψήφους της μέσω της απόκτησης 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την έρευνα, προσθέτοντας ότι οι ψήφοι της αυξήθηκαν στο 26,3% από 22,6. Mένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη εάν το ποσοστό αυτό αποτυπωθεί και στις κάλπες στις επόμενες εκλογές.
Eπιχειρήσεις στην Συρία
Περίπου το 66% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι πολιτικές της Τουρκίας σχετικά με την διεξαγωγή των 3 επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας είναι λανθασμένες
Οικονομία
Το 69% πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, από την οποία είναι δύσκολο να εξέλθει. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP, όπου μόνο το 52% δηλώνει ότι υπάρχει οικονομική κρίση.
Ελευθερία λόγου
Ένα άλλο εύρημα της έρευνας αφορούσε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το 77% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι αποφεύγουν να μοιράζονται τις σκέψεις τους στα κοινωνικά μέσα. Η στάση αυτή είναι εύλογη λόγω του πολύ στενού ελέγχου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, με πολλά παραδείγματα συλλήψεων πολιτών λόγω έκφρασης κριτικών απόψεων στα Social Media για την Κυβέρνηση και τον Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ