Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Την Κυριακή αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Μετά την εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, αφού κανένα από τα δύο πρώτα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνο του κυβέρνηση.

Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών που δόθηκαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα που ήρθαν πρώτα δεν μπορεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κεντρώο κόμμα «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς κέρδισε 33 έδρες, έναντι 31 του δεξιού Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η οποία διευκρίνισε πως τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 14 εκλογικά τμήματα, όπου επισημάνθηκαν παρατυπίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Τρίτος μεγαλύτερος σχηματισμός αναδείχθηκε μετά την ψηφοφορία της Τρίτης η Ενωμένη Αραβική Λίστα, η οποία κέρδισε 13 έδρες.

Ακολουθεί με εννέα έδρες το υπερορθόδοξο κόμμα Σας των Σεφαραδιτών Εβραίων.

Το υπερορθόδοξο κόμμα των Ασκεναζίμ Εβραίων «Ενοποιημένος Ιουδαϊσμός της Τορά» κέρδισε οκτώ έδρες, όπως και ο λαϊκός εθνικιστικός σχηματισμός Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Ακολουθούν το ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής δεξιάς Γιαμίνα με επτά έδρες, το Εργατικό Κόμμα που κερδίζει έξι έδρες και το αριστερό ψηφοδέλτιο Δημοκρατική Παράταξη με πέντε έδρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε εχθές, Πέμπτη, τον αντίπαλό του, τον Μπένι Γκαντς, να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμως αυτός ο τελευταίος απάντησε πως θέλει κι αυτός κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά με τον ίδιο επικεφαλής.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, ο οποίος θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού διαβουλευθεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις μεθαύριο, Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ