Μέση Ανατολή

Ισλαμιστές κατάσχεσαν τρόφιμα που παρείχαν τα ΗΕ σε στρατόπεδο στο Ρουκμπάν – Άνοιξαν πυρ κατά των προσφύγων

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Επιδρομή με τη χρήση μικρών όπλων στον συριακό προσφυγικό καταυλισμό στο στρατόπεδο Ρουκμπάν πραγματοποίησε ισλαμιστική ομάδα στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας. Κατάσχεσαν τρόφιμα που παρείχαν τα ΗΕ στο στρατόπεδο Ρουκμπάν.

Επιδρομή με τη χρήση μικρών όπλων στον συριακό προσφυγικό καταυλισμό στο στρατόπεδο Ρουκμπάν πραγματοποίησε ισλαμιστική ομάδα στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, προχωρώντας στην κατάσχεση σημαντικού αριθμού τροφίμων και άλλων υλών που προοριζόταν από τη Ηνωμένα Έθνη για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Alexey Bakin, επικαλούμενος τα λεγόμενα των ίδιων των προσφύγων, ένα σημαντικό φορτίο που είχε παραδοθεί νωρίτερα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Συριακή Αραβική Κόκκινη Ημισέληνο στο Ρουκμπάν, κατασχέθηκε από τους μαχητές της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» και μεταφέρθηκε σε βάση της ισλαμιστικής ομάδας Kuwat Shahid Ahmad al-Abdo, που βρίσκεται βόρεια του καταυλισμού.

"Στις 11 Σεπτεμβρίου, μαχητές άνοιξαν πυρ με μικρά όπλα σε μια αγορά στο Ρουκμπάν για να διαλύσουν μάζα πολιτών που ζητούσαν τρόφιμα", δήλωσε ο Μπακίν σε μια ενημέρωση.

Το στρατόπεδο Rukban στεγάζει περίπου 25.000 ανθρώπους σε συνθήκες που περιγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως "λυπηρές". Έλλειψη φαγητού, εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και βασικές παροχές.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη γύρω από τη μη εξουσιοδοτημένη στρατιωτική βάση στο At-Tanf, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ανθρώπων που στελεχώνουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή.

Τον Αύγουστο, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολυάνσκι ανέφερε ότι πάνω από 17.000 πολίτες είχαν ήδη εγκαταλείψει τον στρατόπεδο με τη βοήθεια της Μόσχας και της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση και το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης βοηθούν εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο. Οι ρωσικές και συριακές κυβερνήσεις προσπάθησαν επανειλημμένα να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο και στην απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να τους αφήσουν να εγκαταλείψουν την ελαττωματική και με απάνθρωπες υποδομές εγκατάσταση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμποδίζουν κανέναν να εγκαταλείψει το στρατόπεδο Ρουκμπάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ