Μέση Ανατολή

Το Ιράν στέλνει πολεμικά πλοία στον Ατλαντικό

Ποια πλοία θα συμμετέχουν στην πεντάμηνη αποστολή

Το Ιράν πρόκειται να αναπτύξει στον Ατλαντικό Ωκεανό πολεμικά του πλοία για μία πεντάμηνη αποστολή, μετέδωσε σήμερα το ιρανικο πρακτορείο Fars.

«Από πολλών ετών ήδη, το πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει μία μοίρα του στόλου του στον Ατλαντικό Ωκεανό και σήμερα φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει αυτή η αποστολή’, μεταδίδει το πρακτορείο.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε εξ άλλου χθες ο ναύαρχος Τουράζ Χασανί-Μογαντάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιrna.

Η πεντάμηνης διάρκειας αποστολή τούτη θα είναι η πιο μακρά που έχει πραγματοποιήσει το ιρανικό πολεμικό ναυτικό κατά την τελευταία δεκαετία, προσθέτει το Fars.

Ο στόλος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το βυτιοφόρο σκάφος «Χαργκ», όπως και το καταδρομικό «Σαχάντ» που διαθέτει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Στη διάρκεια της αποστολής τους, τα σκάφη θα ελλιμενισθούν σε μία φίλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τονίζει το πρακτορείο, εννοώντας τη Βενεζουέλα.

Τα δύο αυτά σκάφη, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα του ιρανικού πολεμικού στόλου, είναι ικανά να μεταφέρουν ελικόπτερα.

Το 33.000 κόρων «Χαργκ» έχει αναεπισκευασθεί και τον περασμένο Ιούνιο είχε αναπτυχθεί στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των Σομαλών πειρατών.

Το «Σαχάντ», βελτιωμένη κλάση του προκατόχου του καταδρομικού «Τζαμαράν», καθελκύσθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Το «αόρατο» αυτό σκάφος διαθέτει τεχνολογία που του επιτρέπει να μην εντοπίζεται από τα εχθρικά ραντάρ και δύναται να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια ηλεκτρονικού πολέμου, εξήγησε στο Irna ο ναύαρχος Αλιρεζά Σεϊχί κατά την τελετή καθέλκυσής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ