Κίνα

Ζεμενίδης: Οι δεσμοί της Τουρκίας με τους Κινέζους Κομμουνιστές απειλούν την ασφάλεια των F-35

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ο επικεφαλής του ελληνοαμερικανικού λόμπυ προειδοποίησε ότι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών F-35 θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή η Άγκυρα έχει ανοίξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο σε κινεζικές εταιρείες.

Μιλώντας με τον παρουσιαστή Matthew Boyle στο Breitbart News το Σάββατο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, δήλωσε ότι ο κίνδυνος για την Κίνα έχει τραβήξει πολύ λίγη προσοχή καθώς η πώληση έχει σταματήσει στην Ουάσινγκτον. Επισήμανε μια επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την αμερικανική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αν η Τουρκία έφτανε στα F-35, θα ήταν η μόνη χώρα με F-35 που θα έχει οδηγήσει την Κίνα πλήρως στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο», δήλωσε ο Ζεμενίδης, σημειώνοντας ότι η κινεζική νομοθεσία μπορεί να υποχρεώσει αυτές τις εταιρείες να παραδώσουν πληροφορίες στο Πεκίνο.

Ο Ζεμενίδης δήλωσε ότι η διαμάχη για τους ρωσικούς S-400, η ​​οποία οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι μόνο η αρχή αυτού που πρέπει να διορθώσει η Άγκυρα. Είπε ότι η Τουρκία είναι χειρότερη τώρα από ό,τι ήταν τότε.

«Θέλουμε η Τουρκία να λύσει το ζήτημα των S-400, αλλά αυτό είναι ένα κατώτατο όριο, όχι ένα ανώτατο όριο. Η Τουρκία πρέπει να κερδίσει το προνόμιο να αποκτά αμερικανικά όπλα», δήλωσε ο Ζεμενίδης.

Ο Ζεμενίδης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προτείνει μερικές λύσεις που θα άφηναν ανοιχτή την πόρτα για την επανενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος.

«Θέλουν να είμαστε εντάξει με το να τους κρατάμε σε ένα κουτί. Λοιπόν, αν είναι σε ένα κουτί, μπορούν να βγουν από ένα κουτί. Προτείνουν λύσεις όπως, "Λοιπόν, θα αφαιρέσουμε ένα τσιπ, αλλά θα κρατήσουμε το τσιπ". Λοιπόν, τότε θα μπορούσατε να το επαναφέρετε», είπε ο ίδιος.

Ο Ζεμενίδης είπε ότι οι υπουργοί Μάρκο Ρούμπιο και Πιτ Χέγκεθ έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για μια πώληση, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ έχει πιέσει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ο Τομ Μπαράκ συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τον Τούρκο πρέσβη στις ΗΠΑ παρά σαν πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία. Έχει γίνει ιθαγενής», τόνισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνέντευξη έρχεται μετά από επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο την Τετάρτη. Το Γραφείο Νομοθετικών Υποθέσεων του υπουργείου δήλωσε στον βουλευτή Γουέσλι Μπελ (Δημοκρατικός-Μιζούρι) ότι καμία μεταφορά F-35 δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι η Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να πληροί τις υπόλοιπες πιστοποιήσεις βάσει του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων και του Νόμου για την Εθνική Άμυνα του 2020.

Η υπόδειξη του Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα αυτόν τον μήνα ότι μια πώληση θα «είχε νόημα» προκάλεσε διακομματική αντίθεση στο Κογκρέσο. Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν επίσης 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε τα πιο προηγμένα αμερικανικά όπλα στον de facto ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Μέσης Ανατολής. Και αυτό δεν μπορεί να κάνουμε», είπε ο Ζεμενίδης.

Υπενθυμίζουμε ότι η στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Τουρκίας στα πυραυλικά συστήματα ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90.

Κορυφώθηκε το 2013 με τον προσωρινό διαγωνισμό 3,4 δισ. δολαρίων για το αντιπυραυλικό σύστημα FD-2000 (HQ-9), ο οποίος τελικά ακυρώθηκε υπό την έντονη πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

 Η Τουρκία συνεργάστηκε με την κινεζική εταιρεία CPMIEC για την απόκτηση τεχνολογίας πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (WS-1) και βαλλιστικών συστημάτων (B-611).

Η μεταφορά τεχνολογίας βοήθησε την τουρκική Roketsan να αναπτύξει τα πρώτα της εγχώρια πυραυλικά προγράμματα.

Η κρίση του FD-2000 (2013)

Η Άγκυρα επέλεξε το κινεζικό σύστημα αεροπορικής άμυνας μακράς εμβέλειας ζητώντας συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.

: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντέδρασαν έντονα. Επικαλέστηκαν ζητήματα ασφάλειας και ασυμβατότητας των κινεζικών ραντάρ με τα δίκτυα της συμμαχίας.

Παράλληλα, η κινεζική ανάδοχος εταιρεία βρισκόταν υπό αμερικανικές κυρώσεις.Κάτω από το διπλωματικό βάρος και τις απειλές για κυρώσεις ή αποκλεισμό οπλικών συστημάτων (όπως τα F-35), η Τουρκία υπαναχώρησε οριστικά το 2015, ακυρώνοντας τη συμφωνία με την Κίνα και στρεφόμενη αργότερα σε άλλες επιλογές (όπως οι S-400 από τη Ρωσία).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ