Πρόκειται για ένα μητρικό – αεροσκάφος drones που έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει 100 καμικάζι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Το νέο UAV ονομάζεται Jiu Tun, που μεταφράζεται ως «Ουράνιο ύψος», και διαθέτει άνοιγμα φτερών 25 μέτρων, με δυνατότητα πτήσης διάρκειας έως και 12 ωρών, χρόνος επαρκής για να προκαλέσει καταστροφές στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία ή ακόμα και σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό.
Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, το τέταρτο πρωτότυπο του προηγμένου UAV ολοκλήρωσε την κατασκευή του σκελετού του και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της τελικής εγκατάστασης και των δοκιμών.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της επιθετικής στρατηγικής του Πεκίνου να ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ στον αέρα, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και να ταράξει τα νερά σε όλη την Ασία.
Αναπτυγμένο από την εταιρεία Shaanix Unmanned Equipment Technology, το Jiu Tun παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση της Κίνας, την Zhuhai Air Show, τον περασμένο Νοέμβριο.
Ωστόσο, η τελευταία έκδοσή του φέρεται να είναι πολύ πιο ισχυρή, σύμφωνα με πηγές εκ των έσω.
Το προηγμένο αυτό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και έξι τόνους εξοπλισμού, από πυρομαχικά έως τεχνολογία επιτήρησης και έχει εντυπωσιακή εμβέλεια που ξεπερνά τα 7.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτό που το καθιστά μοναδικό είναι η ικανότητά του να εξαπολύει σμήνη drones.
Βίντεο που δημοσίευσαν κινεζικά κρατικά μέσα δείχνουν το αεροσκάφος να εξαπολύει έναν καταιγισμό καμικάζι drones, σε μια προσομοίωση συντονισμένης επίθεσης.
Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιες επιθέσεις σμήνους θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν, λόγω του όγκου και της ταχύτητας που επιτυγχάνουν.
Αναλυτές άμυνας υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ταϊβάν, με τα σμήνη drones να χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών, παρεμβολή επικοινωνιών ή ακόμα και στοχευμένες επιθέσεις.
Ωστόσο, το Jiu Tun δεν είναι απλώς ένα ιπτάμενο εργοστάσιο παραγωγής drones, είναι και μια θανατηφόρα πλατφόρμα οπλισμού που μπορεί να φέρει πυραύλους cruise και πυραύλους αέρος αέρος μέσου βεληνεκούς, όπως ο PL-12E, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ως πολύ-λειτουργικής απειλής.
Πετώντας σε μεγάλο ύψος, το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει τα ραντάρ και να αποφεύγει πολλά επίγεια συστήματα άμυνας, καθιστώντας το έναν αόρατο θηρευτή στον σύγχρονο πόλεμο.
Η αποκάλυψη του Jiu Tun έρχεται σε μια περίοδο που ο πόλεμος με drones βρίσκεται στο προσκήνιο των παγκόσμιων μαχών.
Στην Ουκρανία, μικρά drones πρώτου προσώπου (FPV) φέρεται να ευθύνονται για το 80% των ρωσικών απωλειών, σύμφωνα με τον Αμερικανό βουλευτή, Pat Harrigan.
Η Κίνα, επιθυμώντας να παραμείνει στην τεχνολογική αιχμή, έχει επενδύσει τεράστιους πόρους στο πρόγραμμα ανάπτυξης drones.
Νωρίτερα φέτος, δοκιμάστηκε το TP1000, ένα μη επανδρωμένο μεταφορικό drone με δυνατότητα μεταφοράς άνω του ενός τόνου φορτίου.
Παράλληλα, τα WZ-7 και TB-001 Scorpion drones έχουν ήδη εντοπιστεί να περιπολούν τους ουρανούς πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας και τα Στενά της Ταϊβάν.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το Jiu Tun είναι η κινεζική απάντηση στα θρυλικά αμερικανικά RQ-4 Global Hawk και MQ-9 Reaper, αλλά με μια κρίσιμη διαφορά. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα αμερικανικά UAVs, το Jiu Tun μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις σμήνους, αποκτώντας έτσι ένα τρομακτικό πλεονέκτημα στον σύγχρονο εναέριο πόλεμο.
Η αποκάλυψη του Jiu Tun έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του Μαρτίου, όπου η Κίνα γνωστοποίησε αύξηση της στρατιωτικής της δαπάνης κατά 7,2%, ύστερα από απειλές προς την Αμερική για «οποιονδήποτε πόλεμο» εν μέσω έντονων εντάσεων λόγω των δασμών που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.