Όπως όλα δείχνουν, η Κίνα ενδιαφέρεται να κάνει πράξη έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των Ηνωμένων Πολιτειών: την ύπαρξη διαστημικών πυρηνικών πυραύλων που θα βρίσκονται σε συνεχή τροχιά και θα απειλούν την Αμερική αδιάκοπα.
Ένα Σχέδιο που Προκαλεί Τρόμο
Αναλυτικότερα, η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησε στις 13 Μαΐου φέτος πως η Κίνα θα μπορούσε να θέσει σε τροχιά δεκάδες πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές μέσα στα επόμενα δέκα έτη.
Αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν θεωρητικά να πλήξουν στόχους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με έναν συμβατικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), σύμφωνα με την υπηρεσία.
Αν η Κίνα ολοκληρώσει πράγματι αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμά της, οι Αμερικανοί θα ζούνε με πυρηνικούς πυραύλους κυριολεκτικά «πάνω από τα κεφάλια τους».
Όπως προαναφέραμε, η αποκάλυψη έγινε από την Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και στόχο είχε να κατονομάσει τις απειλές που θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το Golden Dome, η διαστημική αντιπυραυλική ασπίδα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τραμπ.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο «Χρυσός Θόλος» θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια από αυτούς τους διαστημικούς πυρηνικούς πυραύλους του κινεζικού στρατού. Διαφορετικά, τα όπλα αυτά θα αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή για την χώρα.
Το κινεζικό πρόγραμμα ονομάζεται Fractional Orbital Bombardment System (FOBS), δηλαδή Σύστημα Βομβαρδισμού σε Τροχιά και πιστεύεται πως θα συμμετάσχει σε αυτό και η Ρωσία, τουλάχιστον εν μέρει.
Οι ειδικοί της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών περιέγραψαν το FOBS ως έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που πρώτα θα εισέρχεται σε χαμηλή τροχιά και μετά θα εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα για να χτυπά τον στόχο του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ ταχύτερη δράση, μη αφήνοντας μεγάλα περιθώρια αντίδρασης στα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα.
Παράλληλα, το κινεζικό σύστημα αναμένεται να είναι σε θέση να ταξιδεύει πρώτα πάνω από τον Νότιο Πόλο ώστε να αποφεύγει τυχών αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα ή συστήματα προειδοποίησης που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ευτυχώς για τους Αμερικανούς, η αναφορά της υπηρεσίας αναφέρει ρητά πως ούτε η Κίνα ούτε καμία άλλη χώρα δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Πάρα αυτά, μέχρι το 2035 το Πεκίνο θα μπορούσε να διαθέτει 60 τέτοιους πυραύλους και η Ρωσία 12.
Οπότε το Πεντάγωνο δεν έχει χρόνο για χάσιμο...