Κίνα

"Σφίγγει τα χαλινάρια" στη Β. Κορέα το Πεκίνο απαγορεύοντας νέα πυρηνική δοκιμή- Διαρροή ραδιενέργειας-σεισμοί- ηφαιστειακή έκρηξη απειλούν την Κίνα

Είναι γεγονός ότι ο Ειρηνικός "φιλοξενεί" τρείς (3) χώρες-Κίνα -Βόρεια Κορέα-Ρωσία-που συνιστούν τις σημαντικότερες απειλές  για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ειδικότερα η Κίνα απειλεί με εισβολή και κατάληψη την Ταϊβάν, η Βόρεια Κορέα τη Νότια Κορέα ακόμη και με πυρηνικό αφανισμό, ενώ πολύ ποιο ήπια είναι η απειλή της Ρωσίας έναντι της Ιαπωνίας για το status των Κουρίλων νήσων.

Από τις τρείς παραπάνω απειλές, η πλέον "απρόβλεπτη" σύμφωνα με αναλυτές έχει χαρακτηριστεί αυτή της Βόρειας Κορέας, κυρίως λόγω της ακραίας συμπεριφοράς του ηγέτη της Κίμ Γιόνκ-Ούν ,των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιεί αλλά και των απειλών για χρήση τους που εκτοξεύει. 

Στήριγμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας είναι η Ρωσία -στην οποία απέστελλε σημαντικότατο όγκο πυρομαχικών κυρίως πυροβολικού ενισχύοντάς την στον πόλεμο στην Ουκρανία- και η Κίνα.

Ακλόνητη η Συμμαχία Κίνας-Βόρειας Κορέας

"Βορειοκορεάτες και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Πεκίνο και δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς, ανέφεραν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Μια αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας με επικεφαλής τον Κιμ Σονγκ Ναμ, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ήταν μεταξύ των ομάδων που επισκέφθηκαν χώρες στην περιοχή από την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ διατηρεί στενότερους δεσμούς.

Σε μια συνάντηση την Πέμπτη, ο Wang Huning, ο τέταρτος ηγέτης της Κίνας, είπε στον Κιμ «ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διεθνής κατάσταση, η φιλία Κίνας-ΛΔΚ, στρατηγική επιλογή και των δύο πλευρών, δεν θα αμφιταλαντευτεί ποτέ», ανέφερε το KCNA.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αντάλλαξαν μηνύματα στις αρχές του τρέχοντος έτους και υποσχέθηκαν στενότερους δεσμούς.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, ο Γουάνγκ μετέφερε το «εγκάρδιο, θερμό» μήνυμα του Σι στον Κιμ, ανέφερε το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα εφάρμοσε σκληρούς συνοριακούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σταματώντας τη ροή εμπορευμάτων με την Κίνα και τη Ρωσία, ανέστειλε τις διπλωματικές επαφές με τους κύριους συμμάχους της και έκοψε τις διαδρομές που διέτρεχαν λαθρέμποροι και αποστάτες.

Ορισμένοι από τους περιορισμούς παραμένουν, και η Πιονγκγιάνγκ μόλις πρόσφατα επέτρεψε περισσότερη πρόσβαση σε ξένους διπλωμάτες, επανέλαβε κάποιες διπλωματικές επαφές και αύξησε το εμπόριο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δοκιμή τακτικών πυρηνικών όπλων θέλει να πραγματοποιήσει η  Βόρεια Κορέα

Εν μέσω εκτιμήσεων που αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ ότι η έβδομη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας εξαρτάται από την απόφαση του ηγέτη Kim Jong-un,και ο χρόνος της εκτέλεσής της παραμένει θέμα ύψιστης ανησυχίας, επισημαίνονται τα εξής:

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκπληρώσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για μια ακόμη πυρηνική δοκιμή από τον Μάρτιο του 2023.

Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι η περιοχή πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri ήταν έτοιμη από το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δεδομένου ότι ο πρωταρχικός στόχος της έβδομης πυρηνικής δοκιμής είναι η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών κεφαλών, η περσινή αποκάλυψη της νέας  τακτικής πυρηνικής κεφαλής" Hwasan-31", από την Βόρεια Κορέα ικανοποιεί αυτή την απαίτηση.

Οι απειλές που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Κίνας η 7η  δοκιμή πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας

Συγκεκριμένα, τα συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας απειλούνται σοβαρά σε περίπτωση διενέργειας από την Βόρεια Κορέα της 7ης  δοκιμής πυρηνικών όπλων από τις παρακάτω απειλές:

Πρώτον, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά μέσω μιας αλυσίδας εκτοξεύσεων πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών.

Ο αυξημένος κίνδυνος διαρροών ραδιενέργειας και σεισμών, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Κίνα, αποτελεί διαφαινόμενη απειλή.

Δεύτερον, η ενίσχυση των εκτεταμένων προσπαθειών αποτροπής από συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το ΝΑΤΟ, καθώς οι πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας προχωρούν,  θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θαλάσσιων αμυντικών γραμμών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ορισμένοι  εμπειρογνώμονες  "γεράκια " υποστηρίζουν ότι εάν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας αυξηθεί  σε σημείο όπου η αποτροπή είναι αναπόφευκτη, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν προληπτικά χτυπήματα ή επιχειρήσεις "αποκεφαλισμού" της.

Στην Κίνα έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους διαρροών ραδιενέργειας και σεισμών να είναι πιο σοβαροί από ότι αναμενόταν, εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει έβδομη πυρηνική δοκιμή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Punggye-ri βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα από τα βορειοανατολικά σύνορα της Κίνας, όπου ζουν έως και 100 εκατομμύρια κάτοικοι, έχουν προκύψει αμφιβολίες ότι δεν υπήρχαν διαρροές ραδιενέργειας κατά τις έξι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των δοκιμών έκθεσης σε ακτινοβολία που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σε 10 αποστάτες από το Punggye-ri δείχνουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, με πέντε από αυτούς να παρουσιάζουν βαθμό σοβαρότητας που υποδηλώνει γενετικές μεταλλάξεις."

Ραδιενέργεια -σεισμοί ακόμη και Ηφαιστιακή έκρηξη απειλούν την περιοχή

Η σεισμική δραστηριότητα που προκαλείται από πυρηνικές δοκιμές έχει ξεπεράσει τα κρίσιμα επίπεδα. Αρχικά καταγράφηκε σε μέγεθος 4,3 ρίχτερ κατά την πρώτη δοκιμή, κλιμακώθηκε στο 6,3 ρίχτερ έως την έκτη, υποδηλώνοντας ότι μια πιθανή έβδομη δοκιμή θα μπορούσε να ξεπεράσει το μέγεθος 7ρίχτερ.

Από την έκτη πυρηνική δοκιμή, περισσότεροι από 40 φυσικοί σεισμοί έχουν σημειωθεί σε μια περιοχή που προηγουμένως δεν είχε σεισμική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του εδάφους.

Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας μετέδωσαν γεωλογικές αναφορές που υποδηλώνουν επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη του όρους Paektu.

Το όρος Paektu θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου που θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τη δύναμη της έκρηξης Tambora του 1815 στην Ινδονησία."

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω συνάγουμε ότι η ισχυρή πίεση από την Κίνα, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούνται για την ασφάλεια της  έχουν αναγκάσει  τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από τη διεξαγωγή έβδομης δοκιμής πυρηνικών όπλων μέχρι στιγμής στο έδαφός της.

Ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι το καθεστώς της Β. Κορέας επιθυμεί αυτή τη φορά να δοκιμάσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, το οποίο έχει σαφώς  πολύ μικρότερη ισχύ από μια πυρηνική βόμβα, ωστόσο δύναται να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της  μάχης κατά στρατευμάτων, με περιορισμένης εμβέλειας καταστροφικά αποτελέσματα από το σημείο της έκρηξής του, δείγμα ότι από πλευράς στρατιωτικής  τακτικής ο Κίμ Γιόνκ Ούν απεργάζεται τη χρήση τους.

Στόχος του ο στρατός της Νότιας Κορέας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ