κινεζικός στόλος και Σι και Μπλίνκεν
Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα θέλει ναυτική βάση στην "αυλή" των Αμερικανών στον Ατλαντικό-Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια

Το κινεζικό ενδιαφέρον για την Αφρική έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά τώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να βρει την κατάλληλη χώρα για να φιλοξενήσει μία νέα βάση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό το βήμα θα αυξήσει κατακόρυφα το βεληνεκές κρούσης του κινεζικού στόλου, ενός στόλου που αυξάνει την ισχύ του μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ Ανησυχούν και... Καλά Κάνουν!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως είναι προφανές θεωρούν την κινεζική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ατλαντικού επιζήμια για τα εθνικά τους συμφέροντα.

Φέτος τον Ιανουάριο ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών επισκέφθηκε τέσσερα διαφορετικά αφρικανικά κράτη: την Αίγυπτο, την Τυνησία, το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να περιορίσουν την κινεζική επιρροή στην Αφρική. Τον Αύγουστο του 2023 ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό του κεντροαφρικανικού κράτους Γκαμπόν αποκάλυψε σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου πως έδωσε την συγκατάθεσή του στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να δημιουργήσει βάση για τον στρατό του στην ατλαντική ακτή της Γκαμπόν.

Αργότερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον Μπονγκό να αρνηθεί την κινεζική πρόταση. Εδώ και χρόνια η Ουάσιγκτον βάζει διπλωματικά εμπόδια στις κινεζικές προσπάθειες δημιουργίας μίας ναυτικής βάσης στις δυτικές ακτές της αφρικανικής ηπείρου, ωστόσο είναι άγνωστο για πόσο ακόμα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Μετά την Γκαμπόν το Πεκίνο πλησίασε την Ισημερινή Γουινέα, ωστόσο οι αρχές του κράτους ενημέρωσαν άμεσα τους Αμερικανούς για τα σχέδια του Πεκίνου και η ιστορία με την Γκαμπόν επαναλήφθηκε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει πόσο επιβλαβής θα ήταν μία κινεζική ναυτική βάση στην περιοχή αυτήν. Ένα τέτοιο λιμάνι στα ύδατα του Ατλαντικού θα πρόσδιδε στο Πεκίνο ένα παραθυράκι με πεντακάθαρη θέα στις κινήσεις του αμερικανικού στρατού. Παράλληλα, θα επέτρεπε στο κινεζικό πολεμικό ναυτικό να εκτοξεύει πυραύλους από σημείο πιο κοντά στην αμερικανική ενδοχώρα, αυξάνοντας έτσι το βεληνεκές κρούσης του. Επιπρόσθετα, τα κινεζικά σκάφη θα αποκτούσαν ακόμη ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να ανεφοδιαστούν ή να επισκευαστούν και κατ' επέκταση δεν θα χρειάζονταν να πλεύσουν μέχρι την Κίνα ή το κοντινότερο συμμαχικό λιμάνι.

Φυσικά, το Πεκίνο γνωρίζει τα σχεδόν αμέτρητα οφέλη και πλεονέκτημα των ναυτικών βάσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη για αυτό και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επεκταθεί σε στρατηγικά σημεία του χάρτη. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2023 ο κινεζικός στολίσκος εισήλθε στο νιγηριανό λιμάνι του Λάγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ