κινεζικά πυρηνικά και Σι
Κίνα

Ίσα πυρηνικά-ίσα δικαιώματα! Η Κίνα θέλει να αποκτήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Σε μία ξαφνική αποκάλυψη, επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ανέφερε πως η Κίνα κινείται ταχύτατα προς την επίτευξη πυρηνικής ισότητας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, με τον στόχο αυτό να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί στα μέσα της δεκαετίας του '2030. Με απλά λόγια η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει ισάξιες πυρηνικές δυνατότητες με τις δύο άλλες υπερδυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρομαχτικό το Σενάριο Αυτό για τις ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δραστηριότητες της Κίνας, ενώ αξιωματούχοι έχουν εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες τους σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας γύρω από την έκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Στις 15 Νοεμβρίου, η επιτροπή της στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ δήλωσε σε Αμερικανούς νομοθέτες πως ο ρυθμός με τον οποίο η Κίνα αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι «πρωτοφανής και πολύ αναπάντεχος».

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία και οι ΗΠΑ πιστεύεται πως διαθέτουν περίπου 5.500 με 7.000 πυρηνικά όπλα με περίπου 1.600 ενεργές στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.

Η επιτροπή τόνισε επίσης πως η Κίνα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον μία «λιγότερο επικίνδυνη» δύναμη στη διεθνή στρατηγική σκηνή.

Η τελική αναφορά της αμερικανικής επιτροπής, η οποία είχε δημοσιευθεί τον προηγούμενο μήνα, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη παγκόσμια πυρηνική κατάσταση, προειδοποιώντας για έναν πιθανό τριπολικό ατομικό κόσμο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως θα έχουμε τρεις πυρηνικές υπερδυνάμεις, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και πλέον και τη Κίνα.

Η αναφορά υπογράμμισε επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στα πυρηνικά συστήματα και στις ανερχόμενες τεχνολογίες, σημειώνοντας την ανάγκη να συμβαδίσει η χώρα με τις σημερινές τάσεις στη τεχνολογία.

Αν και η Κίνα πάντοτε ανέφερε πως αφοσιώνεται στην απόκτηση μίας όσο τον δυνατόν μικρότερης δύναμης αποτροπής, οι πρόσφατες δράσεις της κάνουν τον κόσμο να αμφιβάλει για τις πραγματικές πυρηνικές φιλοδοξίες της. Κατά πάσα πιθανότητα το Πεκίνο ευελπιστεί να αποκτήσει κάτι περισσότερο από «την ελάχιστη απαραίτητη αποτρεπτική δύναμη», για την οποία μιλάει συνεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Δυτικοί αναλυτές έχουν τονίσει το προφανές: αν η Κίνα αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες ισάξιες με αυτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα αποκτήσει ταυτόχρονα μία σημαντικότερη θέση στις διαπραγματεύσεις παγκόσμιων ζητημάτων.

Η κορυφή στο παγόβουνο των ανησυχιών των Αμερικανών είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, μιας και τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει αποκαλύψει μία σειρά από υπερσύγχρονα στρατηγικά όπλα, ισάξιων των οποίων δεν φαίνεται να υπάρχουν στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή