Κίνα

“Σεισμός” στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ: “Κίνηση ματ” της Κίνας- Πως θα χτυπήσει την παραγωγή ραντάρ AESA των F-35 & F-18

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εμπορικό πόλεμο τεχνολογίας, που κλιμακώνεται από το 2019. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει μαύρες λίστες εμπορίου και σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές, για να αποκόψουν την Κίνα από βασικά τεχνολογικά στοιχεία και ημιαγωγούς ή τσιπ.

Αυτά τα κρίσιμα κομμάτια τεχνολογίας, έχουν γίνει κομβικό σημείο στη μάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε  ότι,  νέοι κανονισμοί θα απαιτήσουν από τους εξαγωγείς γαλλίου και γερμανίου να λάβουν άδεια για τη μεταφορά των μετάλλων. Το Πεκίνο εισήγαγε τους νέους κανόνες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η τελευταία κίνηση της Κίνας να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών στο γάλλιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να ταράξει την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλλιο, (ένα υλικό όπου η Κίνα κατέχει το «στέμμα» ως ο κορυφαίος παραγωγός και προμηθευτής στον κόσμο),  αποτελεί ένα κρίσιμο συστατικό σε προηγμένα συστήματα ραντάρ. Αυτά τα συστήματα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών αεροσκαφών, των πολεμικών πλοίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων.

«Από την 1η Αυγούστου, η εξαγωγή γαλλίου και γερμανίου, μαζί με αρκετές χημικές ενώσεις που περιλαμβάνουν αυτά τα δύο υλικά, θα τελούν υπό αυστηρό έλεγχο από την Κίνα», αυτή η απόφαση μεταφέρθηκε μέσω ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εμπορίου και τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας.

Η ανακοίνωση κατέστησε σαφές, οποιαδήποτε είδη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν θα φύγουν από τη χώρα χωρίς επίσημη σφραγίδα έγκρισης. Με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και συμφερόντων, αυτή η κίνηση είναι τόσο στρατηγική όσο και τακτική, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το γάλλιο και το γερμάνιο είναι βασικοί παίκτες στη βιομηχανία ημιαγωγών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Κινέζοι στρατιωτικοί ειδήμονες πιστεύουν ότι, αυτοί οι έλεγχοι των εξαγωγών, ιδιαίτερα στο γάλλιο, θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

Τα ραντάρ Active Electronic Scanning Array (AESA), που χρησιμοποιούνται εκτενώς σε σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και επίγειες εγκαταστάσεις, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα θεμελιώδη υλικά του αρσενιδίου του γαλλίου (GaAs) και του νιτριδίου του γαλλίου (GaN).

Συγκεκριμένα, οι αμυντικοί γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Raytheon και η Northrop Grumman, βρίσκονται στα πρόθυρα παραγωγής νέων συστημάτων ραντάρ AESA που βασίζονται κυρίως στο GaN. Αυτά τα συστήματα υπόσχονται ανώτερη απόδοση, σε σύγκριση με τους προκατόχους τους που βασίζονται σε GaAs. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία, έχει ήδη ενσωματωθεί στα ραντάρ για το μαχητικό αεροσκάφος F/A-18E/F  και το μαχητικό αεροσκάφος F-35 stealth.

«Είναι ενδιαφέρον ότι, τόσο το GaN όσο και το GaAs υπόκεινται επί του παρόντος σε ελέγχους εξαγωγών στην Κίνα. Με την Κίνα να κατέχει περίπου το 85% των παγκόσμιων αποθεμάτων γαλλίου, οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν σημαντικό κόστος εάν επιδιώξουν να παρακάμψουν τη χρήση κινεζικών υλικών», αναφέρει στους  Global Times, ο Fu Qianshao,  κινέζος ειδικός στρατιωτικής αεροπορίας.

Πρόκειται για μια «προειδοποιητική βολή»,  που έχει σκοπό να υπενθυμίσει σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας ότι η Κίνα έχει επιλογές αντιποίνων και, ως εκ τούτου, να τις αποτρέψει από την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην πρόσβαση των Κινέζων σε προϊόντα και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ