Κίνα

Άλματα στις κινεζικές πολεμικές δυνατότητες! Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν το πιο ισχυρό μη πυρηνικό στον κόσμο- Αποσβολωμένες οι ΗΠΑ

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια του πιο ισχυρού αλλά ασταθούς μη πυρηνικού εκρηκτικού στον κόσμο, του CL-20. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι ηγείται αυτού που είναι γνωστό ως ενεργειακές τεχνολογίες που πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ. Με μια έκρηξη πιο καταστροφική από το TNT και το RDX, το CL-20 μπορεί να αποδώσει ισχυρές εκκενώσεις και ενέργεια ακόμη και με μέτριες ποσότητες.

Το κατόρθωμα της ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Γκούο Τσανγκπίνγκ  από το Κέντρο Στρατιωτικής και Πολιτικής Καινοτομίας του Σετσουάν αναμένεται να επιτρέψει τη μαζική παραγωγή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της εξαιρετικής ευαισθησίας του σε οποιοδήποτε σοκ.

Αυτό φέρεται να έχει κάνει την Κίνα τη μόνη χώρα με τη βιομηχανική ικανότητα να κλιμακώσει την παραγωγή υλικών. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει το εκρηκτικό σε μερικά από τα νεότερα όπλα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μαζική παραγωγή του CL-20 είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αδυναμίας αποτροπής κραδασμών και έντονων κινήσεων σε βιομηχανικό και εργοστασιακό επίπεδο. Αλλά η ομάδα του Γκούο ανέπτυξε μια νέα νανοτεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση σύνθετων υλικών CL-20 με εξαιρετικά υψηλή σταθερότητα, σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP). 

Μια επόμενη δοκιμή επιβεβαίωσε υψηλότερο όριο για σοκ και χτυπήματα. Σε μια δοκιμή, η ευαισθησία κρούσης («τιμή H50») του νέου εκρηκτικού CL-20 ήταν 68 cm, πολύ υψηλότερη από αυτή του αρχικού υλικού στα 13 cm. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν τη ρίψη ενός βάρους σε ένα δείγμα εκρηκτικού υλικού από ένα καθορισμένο ύψος και τη μέτρηση εάν πυροδοτήθηκε. Το ύψος στο οποίο εκρήγνυνται τα μισά δείγματα είναι γνωστό ως τιμή H50 και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ευαισθησίας κρούσης.

«Το CL-20 έχει υψηλή μηχανική ευαισθησία, που το καθιστά επιρρεπές σε ατυχήματα ασφαλείας κατά την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και χρήση του λόγω τριβής και πρόσκρουσης. Η απόδοσή του στην ασφάλειά του πρέπει να βελτιωθεί», δήλωσε η ομάδα του Γκούο σε μια δημοσίευση από ομοτίμους που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Explosives and Propellants τον Απρίλιο.

«Αναζητούμε μια νέα μέθοδο για να ξεπεράσουμε τα τρέχοντα τεχνολογικά εμπόδια. Θα εμπνεύσει το σχεδιασμό και την προετοιμασία των μελλοντικών προωθητικών υλών υψηλής ασφάλειας, υψηλής ενέργειας και εκρηκτικών τύπων», ανέφερε περαιτέρω η έκθεση SCMP σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η Κίνα συμμετέχει στην έρευνα CL-20 από τη δεκαετία του 1970, με τον κορυφαίο επιστήμονα εκρηκτικών και ενεργειακών υλικών Γιου Γιονγκζόνγκ να προτείνει τη χρήση ενώσεων σε σχήμα κλουβιού ως νέα μέθοδο έρευνας εκρηκτικών υψηλής ενέργειας. Ο Γιου ανέπτυξε συσκευές έκρηξης για τις πυρηνικές κεφαλές της Κίνας. Εισήγαγε μια «δισδιάστατη» επίπεδη δομή δακτυλίου από εκρηκτικά υλικά σε μια «τρισδιάστατη» δομή που μοιάζει με κλουβί, η οποία οδήγησε στη σύνθεση του 797#, του πρώτου εκρηκτικού υλικού κατασκευής στον κόσμο το 1979.

Το 1994, συνέθεσε την πρώτη ένωση CL-20 στο εργαστήριό του και ανέφερε την ανακάλυψη σε ορισμένα κινέζικα περιοδικά.

Υψηλά εκρηκτικά και νέα ενεργειακά υλικά όπως το CL-20 μπορούν να αποδώσουν υψηλότερη ποσότητα εκρηκτικής ισχύος από ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό βοηθά στη μείωση του μεγέθους της κεφαλής, αφήνοντας περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του πυραύλου και επιτρέποντας την εγκατάσταση άλλων συστημάτων που βελτιώνουν την καθοδήγηση, την απόκτηση στόχων και την ακρίβεια. Διαφορετικά, απλώς βοηθά στη μείωση του μεγέθους του πυραύλου με μικρότερα βλήματα με μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα που μπορούν να μεταφερθούν σε ένα αεροσκάφος, αυξάνοντας το ωφέλιμο φορτίο του.

Τα τακτικά οφέλη από μικρότερους πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα με πιο θανατηφόρες κεφαλές σε ένα θέατρο όπως ο Δυτικός Ειρηνικός είναι τεράστια.

Η ανάπτυξη της ενέργειας μειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της εστίασης του Πενταγώνου στην αύξηση της ακρίβειας των όπλων για την επίτευξη μεγαλύτερης φονικότητας παρά εκρηκτικής ισχύος. Αυτό σύμφωνα με μια έκθεση του Energetics Technology Center του 2021 που ανέθεσε το Πεντάγωνο μετά από εντολή του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Μεταξύ 1989 και 2011, οι δαπάνες των ΗΠΑ για Ε&Α πυρομαχικών μειώθηκαν κατά 45%. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ πολέμησαν μη κρατικούς παράγοντες χωρίς επαγγελματίες στρατιώτες, μείωσαν τον προϋπολογισμό των πυρομαχικών για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη μεγάλων πλατφορμών όπως πλοία και αεροσκάφη.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, πρόλαβε τις τεράστιες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) σε εκρηκτικά υψηλής ενέργειας, σχεδόν να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία. Τα δεδομένα από το Κέντρο Στρατηγικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Τζορτζτάουν, τα τελευταία πέντε χρόνια, λένε ότι Κινέζοι ερευνητές σε ενεργειακά υλικά έχουν δημοσιεύσει σχεδόν επτά φορές περισσότερες εργασίες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι και η φονικότητα του χειρισμού εκρηκτικών και οι περιορισμένες εφαρμογές τους για πολιτικούς λόγους, λόγω των κινδύνων από το χειρισμό εκρηκτικών και των περιορισμένων μη στρατιωτικών εφαρμογών των εμπλεκόμενων υλικών, έχουν αναπτυχθεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου σε κρατικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Αυτό οδήγησε επίσης σε απαξίωση στις διαδικασίες παραγωγής, αποθήκευσης και επίβλεψης, όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζική παραγωγή υλικών όπως το CL-20.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...