κινεζικό J-16 αναχαίτισε αμερικανικό κατασκοπευτικό RC-135
Κίνα

Στο «Κόκκινο» ο Ινδο-Ειρηνικός: Κινεζικό J-16 «προσπέρασε» αμερικανικό κατασκοπευτικό κατατρομάζοντας το πλήρωμα! (Βίντεο)

Δραματικό υλικό που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει έναν Κινέζο πιλότο μαχητικού να πραγματοποιεί έναν «επιθετικό ελιγμό» εναντίον ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, την στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου κλιμακώνονται επικίνδυνα.

Το δημόσιο πλέον βίντεο, το οποίο δημοσίευσε ο αμερικανικός στρατός την Τρίτη, καταδικάζει τον πιλότο ενός μαχητικού τύπου J-16 της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, ο οποίος σύμφωνα με τους Αμερικανούς «εκτέλεσε έναν αχρείαστο επιθετικό ελιγμό κατά την διάρκεια αναχαίτισης ενός αεροσκάφους τύπου RC-135 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας» στις 26 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πιλότος «πέταξε ακριβώς μπροστά από την μύτη» του αμερικανικού αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αναγκάσει το κατασκοπευτικό αεροπλάνο να «πετάξει μέσω αναταραχών», δήλωσε η αμερικανική διοίκηση της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM). Το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρθηκε.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα τους τελευταίος μήνες, κυρίως λόγω της κινεζικής επιθετικότητας εναντίον της Ταϊβάν. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν οι Αμερικανοί κατέρριψαν με ειδικό πύραυλο ενός F-22 Raptor ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από έδαφός τους.

Ένας έμπειρος Αμερικανός αξιωματούχους άμυνας δήλωσε πως έχει παρατηρηθεί «ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των επικίνδυνων εναέριων αναχαιτίσεων και συναντήσεων στην θάλασσα», αναφερόμενος σε «συγκρούσεις» μεταξύ κινεζικών αεροσκαφών ή σκαφών και αμερικανικών στοιχείων. Αυτό επιβεβαιώνουν και διάφορες αναφορές του τελευταίου χρόνου.

Το βίντεο που δημοσίευσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού δείχνει το J-16 jet από την οπτική γωνία του πιλοτηρίου του αμερικανικού κατασκοπευτικού RC-135. Έτσι, φαίνεται καθαρά το κινεζικό μαχητικό να περνά μπροστά από το αεροσκάφος των ΗΠΑ. Η κάμερα στο εσωτερικό του κατασκοπευτικού ταρακουνήθηκε ολόκληρη την στιγμή της προσπέρασης.

Το αμερικανικό αεροπλάνο «πραγματοποιούσε ασφαλή επιχείρηση ρουτίνας πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε διεθνές εναέριο χώρο, συμβαδίζοντας με τον διεθνή νόμο» πρόσθεσε η αμερικανική διοίκηση.

«Η αμερικανική δύναμη του Ινδο-Ειρηνικού θα συνεχίσει να πετά σε διεθνή εναέριο χώρο με σεβασμό προς την ασφάλεια όλων των σκαφών και των αεροσκαφών, σύμφωνα με τον διεθνή νόμο» δηλώθηκε, προσθέτοντας πως «Αναμένουμε όλες οι χώρες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού να χρησιμοποιούν τον διεθνή εναέριο χώρο με ασφάλεια και βάση του διεθνούς νόμου».

Επίσημη Σχετική Δήλωση από το Πεκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σχολίασε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «στέλνουν συχνά αεροσκάφη και πλοία που πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές σε κοντινή απόσταση από την Κίνα, απειλώντας σοβαρά την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας». 

«Αυτές οι προκλητικές και επικίνδυνες κινήσεις είναι η βασική αιτία για ζητήματα ναυτική ασφάλειας» πρόσθεσε η εκπρόσωπος κατά την διάρκεια σύντομων δηλώσεών της. «Οι ΗΠΑ πρέπει άμεσα να σταματήσουν αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...