αμερικανικό βομβαρδιστικό πάνω από την Βοσνία
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται: Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την Βοσνία-Αμέσως απογειώθηκαν σερβικά μαχητικά MiG-29! (Βίντεο)

Η πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ήταν μάρτυρας της πτήσης δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Το γεγονός δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία και φόβο στον κόσμο της χώρας, ειδικά δεδομένης της γεωπολιτικά τεταμένης κατάστασης στα Βαλκάνια. 

Η Ουάσιγκτον, ακολουθώντας μία στρατηγική που μας είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, αποφάσισε όπως όλα δείχνουν να προβάλει την υποστήριξή της στους τοπικούς της συμμάχους, όπως και να επιβεβαιώσει την ικανότητά της να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία σε αυτήν την συγκεκριμένη στρατηγική περιοχή μέσω των στρατηγικών εναέριων δυνάμεών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ρωσική ειδησεογραφική Avia-pro τώρα, συνέβη ένα ακόμη αξιοσημείωτο συμβάν τις τελευταίες ώρες. Σερβικά μαχητικά τύπου MiG-29 της σερβικής πολεμικής αεροπορίας εθεάθησαν να πετούν στην ίδια περιοχή. Είναι γνωστό πως η Σερβία ελέγχει στενά τις δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες.

Η κατάσταση υποδεικνύει υψηλό επίπεδο έντασης, κάτι που συνδράμει αρνητικά στην κλιμάκωση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου. Η παρουσία διάφορων στρατιωτικών δυνάμεων είναι πραγματικά ανησυχητική, αφού καταδεικνύει πως εάν η κατάσταση ξεφύγει των ορίων, μπορεί να ξεσπάσει ένοπλη σύρραξη μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο, στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως αυτές οι ενέργειες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ υποδεικνύουν την επιθυμία της Αμερικής να ενισχύσει την θέση της και την υποστήριξή της στους συμμάχους της στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη. 

Από την άλλη, η ετοιμότητα και η παράταξη σερβικών δυνάμεων στην περιοχή δείχνει ότι η χώρα δεν «μασάει» από τους αμερικανικούς εκφοβισμούς και πως είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία πολύ περίπλοκη και τεταμένη κατάσταση στα Βαλκάνια, μία περιοχή που εδώ και δεκαετίες έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών υπερδυνάμεων. Τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία φαίνονται να ενδιαφέρονται για τις βαλκανικές χώρες, με την Μόσχα να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις πρόσφατες εντάσεις ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της ευρωπαϊκής και νατοϊκής ενότητας. Ακόμη και η Κίνα, στρατηγική σύμμαχος της Μόσχας, δείχνει σημάδια επιθυμίας να αποκτήσει επιρροή στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κόσσοβο «Φλέγεται»

Όπως και να έχει, η κατάσταση στους δρόμους του Κοσόβου δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες. Μετά από τις οδομαχίες και τους τραυματισμούς δεκάδων νατοϊκών στρατιωτών και Σέρβων διαδηλωτών, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις αρχές του Κοσόβου να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το βόρειο τμήμα του κράτους.

Ως αποτέλεσμα της έντασης, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε την πλήρη ετοιμότητα του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσοβο. Η πτήση των αμερικανικών στρατηγικών αεροσκαφών ίσως είναι μία απάντηση σε αυτόν τον «συναγερμό» των σερβικών δυνάμεων, προβάλλοντας την ισχύ των ΗΠΑ και όλου του ΝΑΤΟ και θυμίζοντας στο Βελιγράδι τους εφιάλτες του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...