Κίνα
Κίνα

Κίνα: Προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα "αντεπιτεθεί" σε κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών της

Η Κίνα θα «αντεπιτεθεί» σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κινεζικές εταιρείες για το υποτιθέμενο εμπόριο τους με τη Ρωσία, προειδοποίησε την Τρίτη στο Βερολίνο ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, απαντώντας σε δήλωση της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επέκρινε την ουδετερότητα που διεκδικεί η Κίνα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το France Presse.

"Η Κίνα και οι ρωσικές εταιρείες έχουν μια κανονική σχέση, σχέση συνεργασίας. Αυτός ο τύπος κανονικής συνεργασίας δεν πρέπει να επηρεαστεί" από πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, προειδοποίησε ο Τσιν Γκάνγκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε υπόψη των κρατών μελών της ΕΕ το 11ο πακέτο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, με σκοπό να αποτρέψει την αποφυγή των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η εύρεση ενός τρόπου εφοδιασμού με το ρωσικό στρατιωτικό συγκρότημα εμπορευμάτων που απαγορεύονται για εξαγωγή στη Ρωσία», εξήγησε ο Έρικ Μάμερ, επικεφαλής εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει για πρώτη φορά οκτώ εταιρείες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που κατηγορούνται για επανεξαγωγή ευαίσθητων ειδών στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η Κίνα θα δώσει την απαραίτητη απάντηση για να προστατεύσει σθεναρά τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», προειδοποίησε ο Γκάνγκ, μιλώντας «ακλόνητα» κατά των κυρώσεων.

Η Μπέρμποκ, από την πλευρά της, ζήτησε από την Κίνα να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη θέση στη σύγκρουση στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η υποστήριξη της ουδετερότητας σημαίνει το πλευρό της Ρωσίας. "Ουδετερότητα σημαίνει να είσαι στο πλευρό του επιτιθέμενου. Η Κίνα μπορεί, αν το αποφασίσει, να παίξει σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου", επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

 

Η Κίνα παρουσιάζεται ως ουδέτερος συνομιλητής στη σύγκρουση στην Ουκρανία
 

 

Το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο 12 σημείων τον Φεβρουάριο στο οποίο περιγράφει τη θέση του, καλώντας τη Μόσχα και το Κίεβο να πραγματοποιήσουν συνομιλίες. Μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Βερολίνο την Τρίτη ότι η χώρα του θα έστελνε "σύντομα έναν ειδικό εκπρόσωπο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στην Ουκρανία". «Θα ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ, διαβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο «συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Γερμανία είναι το πρώτο σκέλος της περιοδείας του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα συζητηθεί την Τετάρτη από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες και θα χρειαστούν αρκετές συναντήσεις μέχρι να εγκριθεί, καθώς η πρόταση είναι πολύ τεχνική,  όπως εξήγησαν δύο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξοπλιστεί με τα μέσα για την καταπολέμηση της αποφυγής των κυρώσεων της και επιδιώκει να αποθαρρύνει ξένες εταιρείες και τρίτες χώρες από το να βοηθήσουν τη Ρωσία επανεξάγοντας σε αυτήν αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ιδίως ημιαγωγοί και ολοκληρωμένα κυκλώματα, επεσήμανε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ