Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα θέλει να ανταλλάξει τεχνολογία μαχητικού 5ης γενιάς με τουρκικά εξελιγμένα UCAV-"Καρντάσια" Τούρκοι και Κινέζοι

Δεν είναι πρώτη φορά που Κινέζοι και Τούρκοι ετοιμάζονται να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα, αλλά τώρα έχουμε μια πιθανή ανταλλαγή τεχνογνωσίας τεράστιας σημασίας, που αφορά κινεζικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και τουρκικά προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ( MIUS,AKINCI, AKSUGUR, ANKA-S).   

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι μια υπερδύναμη θέλει να ανταλλάξει τεχνολογία μαχητικού 5ης γενιάς με την τεχνολογία drone της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένα ΜΜΕ έμαθαν από έγκυρους αμυντικούς αναλυτές ότι αυτή η χώρα ήταν η Κίνα, η οποία πρόσφερε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι “η Κίνα διαθέτει τεχνολογία αεροσκαφών 5ης γενιάς η οποία δεν είναι προηγμένο επίπεδο, ενώ η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι άλλο ένα εμπόδιο για τη συνεργασία”.

Επειδή ομιλούμε για Τούρκους κυρίως και Κινέζους, υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν το Πεκίνο μετέφερε πυραυλική τεχνολογία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ( άγνωστο το τουρκικό αντάλλαγμα), ενώ μια τέτοιου είδους ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, και ίσως να υλοποιείται ήδη.

Σίγουρα κάθε πιθανή αμυντική συνεργασία Άγκυρας-Πεκίνου δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, και θα είναι μυστική, μετά το φιάσκο με την τουρκική συμφωνία με την αγορά κινεζικών αντιβαλλιστικών πυραύλων DF-2000, το 2012.

Για την ιστορία, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '90, η Τουρκία προσέλκυσε χώρες όπως την Κίνα, την Γαλλία και το Ισραήλ για να αναπτύξει τεχνολογίες τους για βαλλιστικούς πυραύλους και γενικά πυραυλικά συστήματα.

Τελικά, η Κίνα επιλέχθηκε και το 1997 υπογράφηκε συμφωνία για παραγωγή του κινεζικού WS-1 πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων T-300 Kasigra (Τυφώνας) εγχώρια.   

Το σύστημα δοκιμάστηκε το 2000 και τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στον στρατό της χώρας. Το όχημα μεταφοράς του είναι ένα 6x6 τροχοφόρο. Το σύστημα εξάχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και στο Μπαγκλαντές μέχρι στιγμής. Οι πρώτοι 'πελάτες' το χρησιμοποίησαν εναντίων της Αρμενίας το 2020.

Ο σκοπός του συστήματος είναι να χτυπάει στόχους με τους κατευθυνόμενους πυραύλους του, εμβέλειας 90-120 χιλιομέτρων. Τέτοια στόχοι συνήθως είναι συγκροτήματα μονάδων πυρός εχθρικών πυροβολικών συστημάτων ή αντιαεροπορικών συστημάτων.

Οι πύραυλοι του Τ-300 είναι 320 χιλιοστών και υπάρχουν και οι ΤR-300S μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι εμβέλειας έως 65 χιλιομέτρων και οι TR-300E πύραυλοι με μέγιστη εμβέλεια 100 χιλιομέτρων. Και οι δύο χρησιμοποιούνται εναντίων στόχων ξηράς.

Για βολές ακριβείας, οι TRG-300K είναι οι πύραυλοι που επιλέγονται, αφού έχουν εμβέλεια 120 χιλιομέτρων, ακρίβεια προσγείωσης 10 μέτρων από τον στόχο και έχουν εμβέλεια καταστροφής 70 μέτρων.

Επίσης σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το 2021, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, αυξάνοντας το όριο της υπάρχουσας νομισματικής συμφωνίας σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία αφορούσε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας,επέτρεψε στον Ερντογάν  να ενισχύσει το εμπόριο σε τοπικό νόμισμα και να αποφύγει τη χρήση δολαρίων, υποστηρίζοντας τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει με γοργά βήματα να απομακρύνεται από τη δύση, αφού τα τελευταία χρόνια έχει "χτίσει" στέρεες συμμαχίες με Ιράν, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν και τέλος με την Κίνα.

Θυμίζουμε ότι σε έκθεση του το ΝΑΤΟ με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030" κατονόμαζε ρητά ως εχθρούς της συμμαχίας κατά σειρά την Κίνα και τη Ρωσία.

Τώρα βέβαια πως γίνεται η Τουρκία να ανήκει στο ΝΑΤΟ και  ταυτόχρονα να είναι σύμμαχος με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να μας το εξηγήσει ο Ερντογάν, αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος συχνά παίρνει φιλοτουρκικές θέσεις.

ΗΠΑ-ΕΕ πρέπει να αντιληφθούν ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στη Δύση, αλλά χρησιμοποιεί τη Δύση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ