Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ σε Κινεζικό ασφυκτικό κλοιό: Το Μπουένος Άιρες μπαίνει στο Belt and Road - Ακολουθούν Μεξικό, η Βραζιλία και η Κολομβία

Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για την εξωτερική πολιτική της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των ακόμη εύθραυστων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και βασικούς συμμάχους όπως η Αυστραλία και η Βρετανία, καθώς και η διπλωματική απομόνωση του Πεκίνου που επιδεινώθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης « μηδενικού COVID ». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κινεζικές διεθνείς πρωτοβουλίες έχουν επιβραδυνθεί εντελώς.

Ενώ μεγάλη προσοχή επικεντρώθηκε στη σύνοδο κορυφής  μεταξύ του Κινέζου ηγέτη και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια άλλη αξιοσημείωτη διπλωματική νίκη για το Πεκίνο αυτόν τον μήνα, ήταν η επίσημη προσθήκη της Αργεντινής στην πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), ενισχύοντας τις διμερείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ παράλληλα προωθεί περαιτέρω τα συμφέροντα της Κίνας στη Λατινική Αμερική .

Η Αργεντινή εντάχθηκε επίσημα στην Πρωτοβουλία Belt and Road. Είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία στη Λατινική Αμερική που ασπάζεται το κινεζικό επενδυτικό σχέδιο υποδομών, ένα συμβολικό έργο του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández, υπέγραψε το Μνημόνιο Κατανόησης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Κίνα, η οποία προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, τεταμένες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την αναχρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους του Μπουένος Άιρες.

Σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας επίσης αυξάνονται, ο Φερνάντεζ έκανε στάση και στη Ρωσία. Πρότεινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνει η Αργεντινή «η πύλη της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική». Στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο αρχηγός του κράτους της Αργεντινής παραπονέθηκε για «τη μεγάλη εξάρτηση της Αργεντινής από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ».

Η διπλωματική φασαρία που προκλήθηκε από αυτές τις δηλώσεις, έχει κάπως θολώσει την είδηση ​​της ένταξης στην πρωτοβουλία Belt and Road. Το Πεκίνο αναζητά συνεργασία από το Μπουένος Άιρες από το 2017, όταν κάλεσε τον τότε πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, να συμμετάσχει στο πρώτο Belt and Road Forum.

Το επόμενο έτος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G20 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, ο Σι πρότεινε την επίσημη είσοδο της Αργεντινής στο Belt and Road. Τα χρόνια εκείνα ,η κυβέρνηση Μάκρι έδωσε προτεραιότητα στους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Υποστήριξε ότι η ένταξη στο κινεζικό έργο δεν ήταν απαραίτητη, επειδή η «παγκόσμια στρατηγική εταιρική σχέση» που συμφωνήθηκε με την Κίνα το 2014, περιλάμβανε ήδη την ανάπτυξη συνδεσιμότητας και την κατασκευή έργων υποδομής.

Στα χαρτιά, η ένταξη στο Belt and Road ευνοεί τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα εταίρο. Στην Αργεντινή γίνεται λόγος για εκταμιεύσεις περίπου 24 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για 16 έργα που ανέπτυξε το Πεκίνο για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών, υδροηλεκτρικών φραγμάτων, σταθμών παραγωγής ενέργειας, κατοικιών και έργων υγιεινής. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα, ξεχωρίζει η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που θα πρέπει να δεσμεύσει μεγάλο μέρος των κινεζικών χρημάτων.

Η κύρια κριτική στα κινεζικά σχέδια, είναι η οικονομική εξάρτηση που έχουν δημιουργήσει σε άλλες χώρες, στην οποία πρέπει να προστεθεί η έλλειψη προσφυγής στην τοπική εργασία. Στην περίπτωση της Αργεντινής, οι απόψεις ποικίλλουν.

 Ενώ αρκετοί αναλυτές έχουν εκφράσει τον κίνδυνο να πέσουν στα νύχια του ασιατικού κολοσσού, άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Και έχουν τους λόγους τους. Ο Μαλένα είναι μεταξύ των τελευταίων. «Όπως έμαθα από αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η Αργεντινή δεν τήρησε το αρχικό κείμενο που παρουσίασε ο Κινέζος ομόλογός του, αλλά υπέγραψε μια έκδοση με μια σειρά αλλαγών», λέει ο Αργεντινός ακαδημαϊκός. Για παράδειγμα, αναφέρουν την ανάγκη να απασχολεί εργάτες και εισροές από την Αργεντινή και να εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας και τον σεβασμό για το περιβάλλον.

Από τις 145 χώρες που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στους νέους κινεζικούς δρόμους μεταξιού, με την Αργεντινή υπάρχουν 19 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής: Χιλή, Περού, Εκουαδόρ, Βολιβία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Παναμάς, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Γρενάδα, Γουιάνα, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Σουρινάμ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η είσοδος της Αργεντινής στο έργο, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις του Πεκίνου για να πείσει άλλα μεγάλα κράτη της περιοχής, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Κολομβία, να κάνουν το ίδιο βήμα.

Όταν η εμπορική σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ υποκινήθηκε από την Ουάσιγκτον το 2018, η Αργεντινή θεωρήθηκε από πολλούς κινέζους πολιτικούς ως εναλλακτική πηγή εμπορίου γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος και της σόγιας, ενώ το Μπουένος Άιρες θεωρούσε την Κίνα πηγή χρηματοδότησης για τη βιομηχανία και τις υποδομές . 

Τα κινεζικά συμφέροντα εξέτασαν επίσης πρόσφατα επενδύσεις στην εξόρυξη λιθίου στην Αργεντινή, μια σημαντική εξέλιξη δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για αυτό το μαλακό μέταλλο, για χρήση σε εξειδικευμένες μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Πέρα από το εμπόριο και τα οικονομικά, η τότε διοίκηση της Cristina Fernandez de Kirchner συμφώνησε το 2015 να επιτρέψει στην Αργεντινή, να φιλοξενήσει έναν κινεζικό διαστημικό σταθμό παρακολούθησης στη νοτιοδυτική επαρχία Neuquen. Αυτές οι εγκαταστάσεις, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δυνατοτήτων τους για στρατηγικές χρήσεις, παρά τον πολιτικό χαρακτηρισμό του σταθμού.

Αυτές οι εξελίξεις παρουσιάζουν σοβαρές προκλήσεις για την Ουάσιγκτον, καθώς επιδιώκει να ανακτήσει την πολιτική δυναμική στη Λατινική Αμερική μετά από χρόνια διπλωματικής παραμέλησης, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έχει υποβάλει σχέδια για την επέκταση του εκκολαπτόμενου έργου Build Back Better World (B3W) στην περιοχή. Ωστόσο, η προσθήκη της Αργεντινής στο ρόστερ Belt and Road, υπογραμμίζει περαιτέρω το τεράστιο ποσό της κάλυψης της διαφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...