Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα καθιστά ισχυρότερο το Πακιστάν: Ο κινεζικός πύραυλος CM501G για το ελικόπτερο Z-9 του Πολεμικού του Ναυτικού-Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Το Πακιστάν δεν είναι μία τυχαία στρατιωτική δύναμη. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, και παραμένει σε ετοιμότητα λόγω της διαμάχης με την Ινδία. Κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων είναι η Κίνα με την οποία διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς, ενώ από το οπλοστάσιό του δεν απουσιάζουν όπλα εγχώριας, τουρκικής αλλά και αμερικανικής κατασκευής.

Γράφαμε προ διμήνου πως η Κίνα ενισχύει σημαντικά το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν και πως το Πεκίνο παρέδωσε «προηγμένο πολεμικό πλοίο» στο Πακιστάν. Το πλοίο είναι μια φρεγάτα τύπου 054A/P που έχει ονομαστεί PNS Tughril από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν.

Κι έρχεται η σειρά των πυραύλων...

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν διαθέτει 1.342 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 348 μαχητικά, 438 βομβαρδιστικά, 51 μεταφορικά, και 499 εκπαιδευτικά. Επίσης έχει σε υπηρεσία υπάρχουν 322 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 55 επιθετικά. Τέλος, το Πακιστάν διαθέτει περίπου 100 με 130 βόμβες με πυρηνικές κεφαλές, ικανές να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στον εκάστοτε εχθρό.

Σε μια νέα συμφωνία, η Κίνα φέρεται να πουλά τους αντιπλοϊκούς πυραύλους CM-501GA στο Πακιστάν. Το ελικόπτερο Z-9 που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, θα μεταφέρει αυτούς τους πυραύλους και θα αναπτυχθεί στις φρεγάτες 054 A/P. 

Οι φρεγάτες 054 A/P του Ναυτικού του Πακιστάν κατασκευάζονται από την Κίνα. Το PNS Tughril, για παράδειγμα, παραδόθηκε πέρυσι. Τρεις ακόμη είναι καθ' οδόν. Σύμφωνα με αναφορές , ο στόχος αυτών των πυραύλων είναι προφανώς ινδικά πολεμικά πλοία, όπως τα αντιτορπιλικά κλάσης Καλκούτα και Βιζάγκ και οι φρεγάτες stealth.  

Το Πακιστάν βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Κίνα για την αγορά του συστήματος αεράμυνας LY-70 για τα πολεμικά πλοία του. Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν αγόρασε την προηγούμενη παραλλαγή, το LY-60N, για τις φρεγάτες της κλάσης Tariq πριν από δύο δεκαετίες. 

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, έκανε παραγγελία για τέσσερις φρεγάτες τύπου 054A/P που θα παραδοθούν από την Κίνα. Σύμφωνα με το   EuraAsian Times  το Πακιστάν, ανέθεσε την πρώτη κινεζικής κατασκευής Type 054A/P Guided Missile Frigate PNS Tughril τον Νοέμβριο του 2021.

Το νέο Tughril είναι εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα πιο σύγχρονα όπλα επιφανείας,  καθώς και με συστήματα διαχείρισης μάχης, και θεωρείται ως διάδοχος της φρεγάτας F-22P από την Κίνα. Το θωρηκτό κατασκευάζεται κυρίως για αντιαεροπορικό πόλεμο, αν και μπορεί επίσης να εκτελέσει αντιεπιφανειακά και ανθυποβρυχιακά καθήκοντα.

 Το επιθετικό ελικόπτερο Z-9EC είναι μια παραλλαγή ανθυποβρυχιακού πολέμου, που αναπτύχθηκε για την  Αεροπορία του Ναυτικού του Πακιστάν. Για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εξάλειψη των εχθρικών υποβρυχίων, το ελικόπτερο είναι οπλισμένο με τορπίλες ASW και έναν συνδυασμό αισθητήρων και ραντάρ.

Ο πύραυλος CM-501GA

Το CM-501GA είναι μια ελαφρύτερη παραλλαγή του πυραύλου χερσαίας επίθεσης CM-501G . Η ελαφρύτερη παραλλαγή, μπορεί να εκτοξευθεί από το κινεζικής κατασκευής ελικόπτερο Harbin Z-9, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από το ναυτικό του Πακιστάν.  

Ο πύραυλος CM501G έχει βεληνεκές 70 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος θεωρείται ότι είναι το κινεζικό αντίστοιχο του αμερικανικού πυραύλου NLOS-LS Netfires ή του ισραηλινού πυραύλου JUMPER. 

Η έννοια της ανοιχτής αρχιτεκτονικής και του αρθρωτού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματιστή, έκανε το σύστημα CM-501G αρκετά ευέλικτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές απαιτήσεις των χρηστών επιλέγοντας διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης.

Η μονάδα ελέγχου πυρός, ο προσαρμογέας πυρομαχικών και τα ανεξάρτητα καλώδια τροφοδοσίας αποτελούν το σύστημα ελέγχου πυρός. Οι χειριστές μπορούν να ασκήσουν απομακρυσμένο έλεγχο, μόλις το δίκτυο ενσωματωθεί σε ένα δίκτυο μάχης. Δεδομένου, ότι μπορεί να επεξεργαστεί δεδομένα από τον προσαρμογέα πυρομαχικών και να εγκλωβίσει έναν στόχο, το σύστημα βολής μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.

Το CM-501GA ταξιδεύει χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εικόνων τηλεόρασης/υπέρυθρων και ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, που μπορεί να υποστηρίζεται από το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Ο πύραυλος CM-501GA έχει μήκος 2 μέτρα και διάμετρο 180 mm.

Διαθέτει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή 20 κιλών με βεληνεκές 5-40 χιλιόμετρα και βάρος 100 κιλά. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η ακρίβεια χτυπήματος μπορεί να ρυθμιστεί εντός 1 μέτρου και το ποσοστό χτυπήματος είναι 90%.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο, το τελευταίο χρονικό διάστημα Κίνα και Πακιστάν έχουν πραγματοποιήσει μαζί με το Ιράν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή του  Ινδικοειρηνικού ωκεανού και πλησίον του Περσικού κόλπου υποδηλώνοντας την ναυτική παρουσία τους σε μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης την Αμερικανικής ναυτικής υπεροχής στην περιοχή.

Αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί εντονότερα το επόμενο χρονικό διάστημα ιδίως μετά την δημιουργία του AUKUS και του QUAD από πλευράς ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό η Κίνα ενισχύει με νέα προηγμένα πολεμικά πλοία το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν, το οποίο ας μην ξεχνάμε είναι μαζί με το Ιράν και το Αφγανιστάν χώρες κλειδιά για την υλοποίηση του "δρόμου του μεταξιού".

Το θέμα της ισχυροποίησης του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν όμως θα έχει "απόνερα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού Καράτσι και Άγκυρα είναι πολύ στενοί σύμμαχοι και Πακιστανικά πολεμικά πλοία εμφανίζονται ολοένα και πιο τακτικά στην Α. Μεσόγειο δίπλα στα τουρκικά.

Η χώρα μας θα πρέπει να "φέρει ¨στην Α. Μεσόγειο  σύμμαχες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ινδία , με την οποία διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις, σε αντίθεση με Πακιστάν και Τουρκία με τις οποίες έχει έντονη διαμάχη για το Κασμίρ και για μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Η απόκτηση φρεγάτας με χαρακτηριστικά stealth από το Πακιστάν, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει μάλιστα ως ναυαρχίδα και κέντρο διοίκησης ναυτικών επιχειρήσεων είναι μια όχι καλή εξέλιξη για τη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Εκσυγχρονίζονται οι ΕΔ! Μοίρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV Talos 2 και Γρύπας το αντίδοτο στη “Γαλάζια Πατρίδα” και τη “Μεγάλη Ρούμελη”

Οφείλουμε να περάσουμε στο στάδιο της ισοδύναμης κρούσης κατά των μικρασιατικών παραλίων με γενικευμένο τρόπο κατά των...