Κίνα
Ενημερώθηκε στις:

Μαύρα μαντάτα! Η Κίνα ενισχύει σημαντικά το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν-Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης στενών στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, υπάρχουν αναφορές από ανοικτές πηγές  ότι το Πεκίνο παρέδωσε «προηγμένο πολεμικό πλοίο» στο Πακιστάν.

Το πλοίο είναι μια φρεγάτα τύπου 054A/P που έχει ονομαστεί PNS Tughril από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν.

Η κινεζική Global Times ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο έχει  δυνατότητες «διεξαγωγής πολέμου επιφανείας, αντιαερορικής άμυνας θαλάσσιας περιοχής ,ανθυποβρυχιακού πολέμου και  ηλεκτρονικού πολέμου», ενώ  μπορεί να πραγματοποιήσει «εκτεταμένη επιτήρηση», ως πλωτό κέντρο θαλάσσιων επιχειρήσεων

Η κρατική εφημερίδα επικαλούμενη το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο μπορεί να επιχειρήσει σε ένα «έντονο περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

https://www.youtube.com/watch?v=PxwKnV43J6k

Σύμφωνα με την China State Shipbuilding Corporation Limited (CSSC), το πολεμικό πλοίο είναι το «μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό πλοίο που έχει εξαχθεί ποτέ». Η CSSC πρόσθεσε ότι είναι ένα άλλο «σημαντικό επίτευγμα της φιλίας Κίνας-Πακιστάν».

Η έκθεση ισχυρίστηκε ότι το πολεμικό πλοίο θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν. Η κρατική εφημερίδα της Κίνας επικαλέστηκε έναν εμπειρογνώμονα της PLA, ο οποίος είπε ότι το πολεμικό πλοίο έχει "καλύτερη ικανότητα αεράμυνας" και "βελτιωμένο σύστημα ραντάρ", ενώ  διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το πολεμικό πλοίο φέρεται να παραδόθηκε στο ναυτικό του Πακιστάν κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης  στη Σαγκάη.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται εδώ και αρκετά χρόνια.

Το πολεμικό αεροσκάφος κατασκευάζεται από κοινού από το Πακιστάν και την κινεζική Chengdu Aircraft Corporation.

Η Κίνα είχε παραδώσει το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος JF-17 στο Πακιστάν πριν από δύο χρόνια και τώρα φέρεται να έχει γίνει ο βασικός πυλώνας της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν.

Η φρεγάτα Type 054A

Η φρεγάτα Type 054A (κωδική ονομασία ΝΑΤΟ Jiangkai II), είναι μια κατηγορία κινεζικών φρεγατών πολλαπλών ρόλων, η πρώτη από τις οποίες τέθηκε σε υπηρεσία με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Ναυτικού Επιφανείας το 2007.

Είναι μια εξέλιξη της φρεγάτας Type 054, χρησιμοποιώντας την ίδια κύτος αλλά με βελτιωμένους αισθητήρες και όπλα.

Η Type 054A αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ενώ βρισκόταν υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Huangpu με έδρα το Guangzhou το 2005, φέρει πυραύλους αεράμυνας μέσου βεληνεκούς HQ-16 και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους σε σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS). Το HQ-16 έχει αυτονομία έως και 50 km, με ανώτερη εμβέλεια και γωνίες εμπλοκής σε σχέση με το HQ-7 του Type 054.

Τα τέσσερα κλειστά οπλικά συστήματα AK-630 (CIWS) της  Type 054 αντικαταστάθηκαν με δύο Type 730 CIWS στο Type 054A. Το αυτόνομο Type 730 παρέχει βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης έναντι απειλών από κοντά.

Η Type 054A διατηρεί τα stealth χαρακτηριστικά του προκατόχου της, συμπεριλαμβανομένου του κεκλιμένου σχεδιασμού της γάστρας, των απορροφητικών υλικών ραντάρ και του καθαρού προφίλ.

Η Πακιστανική έκδοση της φρεγάτας Type 054A

Η εν λόγω  φρεγάτα που απέκτησε το Πακιστάν αποτελεί ειδική έκδοση της φρεγάτας Type 054A σχεδιασμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πακιστανικού Ναυτικού.

Η συμφωνία υπογράφηκε την 1η Ιουνίου 2018 για τέσσερα πλοία.

Το πρώτο πλοίο με το όνομα PNS Tughril που ταξινομήθηκε ως φρεγάτα κλάσης Tughril τέθηκε σε υπηρεσία στο Ναυτικό του Πακιστάν στις 8 Νοεμβρίου 2021

 Η τελετή κοπής χάλυβα για τη δεύτερη φρεγάτα Type 054A/P για το Ναυτικό του Πακιστάν (PN) πραγματοποιήθηκε στην Κίνα στις 19 Δεκεμβρίου 2018, σηματοδοτώντας την έναρξη της ναυπήγησης του σκάφους στο ναυπηγείο Hudong-Zhonghua στη Σαγκάη.

 Τη 1η Νοεμβρίου 2019, η ναυπηγική Hudong-Zhonghua της Κίνας πραγματοποίησε τελετή κοπής χάλυβα για την τρίτη και τέταρτη φρεγάτα Type 054A/P του Πακιστανικού Ναυτικού. Η επαγωγή αυτών των σκαφών θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου της υπηρεσίας.

 Η τελετή τοποθέτησης καρίνας για το δεύτερο πλοίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2019 στο ναυπηγείο Hudong Zhonghua στη Σαγκάη.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα Κίνα και Πακιστάν έχουν πραγματοποιήσει μαζί με το Ιράν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή του  Ινδικοειρηνικού ωκεανού και πλησίον του Περσικού κόλπου υποδηλώνοντας την ναυτική παρουσία τους σε μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης την Αμερικανικής ναυτικής υπεροχής στην περιοχή.

Αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί εντονότερα το επόμενο χρονικό διάστημα ιδίως μετά την δημιουργία του AUKUS και του  QUAD από πλευράς ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό η Κίνα ενισχύουν με νέα προηγμένα πολεμικά πλοία το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν, το οποίο ας μην ξεχνάμε είναι μαζί με το Ιράν και το Αφγανιστάν χώρες κλειδιά για την υλοποίηση του "δρόμου του μεταξιού".

Το θέμα της ισχυροποίησης του πολεμικού ναυτικού του Πακιστάν όμως θα έχει "απόνερα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού Καράτσι και Άγκυρα είναι πολύ στενοί σύμμαχοι και Πακιστανικά πολεμικά πλοία εμφανίζονται ολοένα και πιο τακτικά στην Α. Μεσόγειο δίπλα στα τουρκικά.

Η χώρα μας θα πρέπει να "φέρει ¨στην Α. Μεσόγειο  σύμμαχες χώρες, μεταξύ αυτών και την Ινδία , με την οποία διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις, σε αντίθεση με Πακιστάν και Τουρκία με τις οποίες έχει έντονη διαμάχη για το Κασμίρ και για μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Η απόκτηση φρεγάτας με χαρακτηριστικά stealth από το Πακιστάν, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει μάλιστα ως ναυαρχίδα και κέντρο διοίκησης ναυτικών επιχειρήσεων είναι μια όχι καλή εξέλιξη για τη χώρα μας.

Δηλώσεις Ακάρ σήμερα 

Την στενή σχέση Πακιστάν-Τουρκίας επιβεβαίωσε και σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμύνης Ακάρ από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :

"Κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η τρίτη χώρα που ξεκάθαρα και ανοιχτά ήταν δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ήταν το Πακιστάν Για αυτό τον λόγο υποβάλλουμε τις ευχαριστίες μας στους Πακιστανούς αδερφούς μας.

Μαζί τους στο πλαίσιο των εξελίξεων, συνεχίζουμε τις εργασίες,  τις ασκήσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  σχετικά με την  στρατιωτική ασφάλεια, την άμυνα και την αύξηση της συνεργασία μας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...