Κίνα

Κάτι τρέχει! Το υπερηχητικό μυστήριο όπλο της Κίνας απελευθέρωσε το δικό του ωφέλιμο φορτίο και κανείς δεν ξέρει γιατί

Πλήρη επιβεβαίωση για το  Πενταπόσταγμα, αφού μόλις εχθές  έγραψε ότι η Κίνα εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο κατά στόχου, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής που έγινε τον Ιούλιο.

Μια νέα έκθεση του αμερικανικού στρατού και πληροφοριών, ανέφερε ότι η φαινομενική δοκιμή πυρηνικής ικανότητας υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης της Κίνας στις 27 Ιουλίου φέτος, είναι κάτι περισσότερο από το γνωστό Fractional Orbital Bombardment System ή FOBS.

Ένα  όχημα ολίσθησης από την Κίνα εκτόξευσε το υπερηχητικό βλήμα πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ κινούνταν με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ανέφερε η εφημερίδα  Financial Times, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος αέρος-αέρος, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα. Οι Financial Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές υπερηχητικών όπλων στις 27 Ιουλίου και ξανά στις 13 Αυγούστου, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τις προοδευτικές στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε, ότι το έθνος είχε δοκιμάσει «ένα διαστημικό σκάφος ρουτίνας για να δει αν ήταν επαναχρησιμοποιήσιμο».

Εάν επιβεβαιωθούν οι δοκιμές υπερηχητικών όπλων της Κίνας, αυτό θα υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping μπορεί να διερευνά τροχιακά πλήγματα, ως τρόπο να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές προόδους στην κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων πριν μπορέσουν να απειλήσουν. 

Κατά την πτήση του υπερηχητικού όπλου στην ατμόσφαιρα και με ταχύτητα 5 Mach, εκτοξεύτηκε άλλος ένας πύραυλος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία. Η απελευθέρωση "αυτού του ωφέλιμου φορτίο" πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αυτή η δράση ή η λειτουργικότητα των κινεζικών υπερηχητικών όπλων, παραμένει ασαφής στους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Οι απόψεις τους διαφέρουν, αλλά δύο από αυτά ξεχωρίζουν έναντι των σχολίων, είτε το υπερηχητικό όπλο της Κίνας εκτόξευσε έναν επιπλέον πύραυλο, είτε η απελευθέρωση του ωφέλιμου φορτίου είναι ένα είδος αντίμετρου κατά του εχθρού. Και στις δύο περιπτώσεις, όποια και αν είναι η «άγνωστη λειτουργία» των κινεζικών όπλων, μπορεί μόνο να ενισχύσει την άποψη ορισμένων Αμερικανών ειδικών, ότι η Κίνα είναι μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Άλλοι ειδικοί του Πενταγώνου πιστεύουν ότι εάν το υπερηχητικό όπλο εκτόξευε έναν πύραυλο, θα μπορούσε να είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος, αλλά άλλοι λένε ότι αυτός ο τύπος πυραύλου δεν έχει νόημα. Η DARPA παρενέβη επίσης στη συζήτηση, λέγοντας ότι το ωφέλιμο φορτίο της μονάδας μπορεί να έχει την ικανότητα, να χτυπήσει τα «πιο πρόσφατα» αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα του εχθρού που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, κανείς δεν εξηγεί πώς ακριβώς η Κίνα κατάφερε να απελευθερώσει το ωφέλιμο φορτίο ή τον πύραυλο με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Εάν αυτή η απελευθέρωση είχε πραγματοποιηθεί σε τροχιά ή στο διάστημα, δεν θα ήταν κάτι νέο ή ασυνήθιστο, όπως κάνουν οι διαστημικοί πύραυλοι εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η απελευθέρωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας υπερηχητικής πτήσης στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι το γεγονός που λέει στους ειδικούς, ότι η Κίνα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έχει φτάσει σε μια τεχνολογική ανακάλυψη.

Η Κίνα δοκίμασε τα υπερηχητικά της όπλα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Δεν είναι σαφές, εάν δοκίμασε την ίδια λειτουργία στον υπερήχο του κατά τη δεύτερη δοκιμή τον Αύγουστο. Αν ναι, αυτό το γεγονός είναι αρκετά μπερδεμένο και ανησυχητικό, γιατί υποδηλώνει ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία μπόρεσαν να εντοπίσουν τις νέες τεχνολογικές λύσεις του Πεκίνου.

Φυσικά, η Κίνα έχει αρνηθεί μια τέτοια δοκιμή και παρόμοια λειτουργικότητα με τα υπερηχητικά όπλα της, πράττοντάς το μέσω της πρεσβείας της στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενδιαφέρον γεγονός  αποδεικνύεται, ότι η ιδέα της απελευθέρωσης ωφέλιμου φορτίου ή άλλου τύπου πυρομαχικών κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με υπερηχητική ταχύτητα δεν είναι νέα, αλλά αυτή που ήδη αναπτύσσεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, εργάζονται πάνω στην ιδέα ενός υπερηχητικού πυραύλου που διασκορπίζει πυρομαχικά. Αυτό το πρόγραμμα ονομάζεται Vintage Racer και η κυκλοφορία του δόθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2019.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο μελλοντικός αμερικανικός βαλλιστικός πύραυλος Precision Strike Missile (PrSM), για τον οποίο έχουμε επανειλημμένα γράψει για την απελευθέρωση σμηνών από μη επανδρωμένα πυρομαχικά ή drones.

Ενώ από πολλές απόψεις είναι περίπλοκα, τα περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν την απελευθέρωση κάποιου είδους ωφέλιμου φορτίου από το υπερηχητικό όχημα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή της 27ης Ιουλίου, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Κίνα εργάζεται σε ένα πραγματικά νέο σύνολο προηγμένων τεχνολογιών. Ωστόσο, με τόσο λίγες διαθέσιμες πληροφορίες επί του παρόντος στη δημόσια σφαίρα, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα σχετικά με τη φύση του, τι ακριβώς δοκιμάστηκε και τον αντίκτυπό του στο ήδη σε ροή στρατηγικό τοπίο έναντι της Κίνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ