Κίνα

Οι συγκρίσεις και τα πλεονεκτήματα των Su-57 και J-20 - Πιθανή μια μελλοντική συμφωνία Ρωσίας – Κίνας;

Το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-11D, που συχνά αποκαλείται η κινεζική έκδοση του ρωσικού Su-35, φέρεται να χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτή του J-20. 

Το J-11D είναι ο διάδοχος του αρχικού J-11 που παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ως άδεια παραλλαγής του ρωσικού Su-27 Flanker. Το πλαίσιο του J-11 είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και κράματα αλουμινίου.

Το τμήμα της άτρακτός του ενσωματώνει το πιλοτήριο, καθώς και τα τμήματα ραντάρ και τον χώρο αεροηλεκτρονικής. Ενώ η θεμελιώδης έκδοση J-11 χρησιμοποιεί πολλά εξαρτήματα κατασκευασμένα από τη Ρωσία, η εγχώρια ανεπτυγμένη παραλλαγή J-11B είναι εξοπλισμένη με κινεζικής κατασκευής αεροηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, παρόλο που χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο αεροσκάφους με αυτό του J-11.

Το J-11D παρουσιάζει πολλαπλά χαρακτηριστικά, που αναμένεται να είναι παρόντα σε ένα μαχητικό αεροπορίας «τέταρτης γενιάς plus». Ενσωματώνει τρισδιάστατο διάνυσμα ώθησης και μια διευρυμένη σουίτα όπλων μαζί με περισσότερα σκληρά σημεία όπλων.

Όχι μόνο το J-11D διαθέτει ένα νεότερο, καλύτερο ραντάρ ενεργής συστοιχίας φάσης και ένα ανασυρόμενο σύστημα ανεφοδιασμού κατά την πτήση, αλλά έχει επίσης ενσωματώσει τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για το μαχητικό αεροσκάφος J-16.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιεί περισσότερα σύνθετα υλικά στα φτερά και την «ουρά» του. Το αεροσκάφος πιθανότατα θα έχει την ικανότητα να εκτοξεύει PL-10 και PL-12 (SD-10), που είναι και οι δύο προηγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος.

Εμπνευσμένο από το J-20;

Πίσω το 2019, αναφέρθηκε ότι τα δύο μεγάλα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη - το J-11D και το J-20 - παρά το γεγονός ότι είχαν αρκετά διαφοροποιημένες αποστολές, φαινόταν να ανταγωνίζονται για χρηματοδότηση με προτεραιότητα .

Το J-20 «Mighty Dragon» πέμπτης γενιάς, κοστίζει πολύ και υπήρχε μεγάλο απρόβλεπτο στο πλαίσιο της ανάπτυξης μάχης. Αυτό υπονοούσε ότι η αναβάθμιση και η βελτίωση των αεροσκαφών της σειράς J-11, θα συνέχιζε να είναι ένα πολύ κρίσιμο έργο για την Κίνα.

Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι τα δύο αεριωθούμενα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί από αντίπαλες κινεζικές εταιρείες αεροσκαφών — Shenyang και Chengdu -, το J-11D δεν υποτίθεται ότι ήταν ποτέ ανταγωνιστής του J-20.

Το J-20 είναι ένα αεροσκάφος κρούσης μεγάλων αποστάσεων, που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει «μαλακούς» στόχους και κρίσιμες υποδομές πίσω από τον εχθρικό εναέριο χώρο. Το J-11D, από την άλλη πλευρά, είναι ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής που επιδεικνύει και βασίζεται στις δυνατότητες αερομαχίας του προκατόχου του J-11.

Αλλά το J-11D φαίνεται να έχει αντλήσει έμπνευση από το μοντέλο J-20. Για παράδειγμα, το 2019, αποκαλύφθηκαν σχέδια για την ενσωμάτωση του Συστήματος Κατανεμημένου Διαφράγματος – μια προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται μόνο από τα μαχητικά J-20 και F-35 - για την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης του αεροσκάφους.

Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τη δυσπιστία τους, αναφορικά με τις ικανότητες του ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57, ωστόσο παραδέχονται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μάθει πολλά από τις δυνατότητές του.

Αν και επιφυλακτικοί οι Κινέζοι αναλυτές, εκφράζουν το σεβασμό τους στο νέο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, ενώ το συγκρίνουν με το κινεζικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς J-20 αλλά και με τον «Αμερικανό ανταγωνιστή τους» το περίφημο και έμπειρο F-22 Raptor.

Καλύτερο από το Su-35

Αν και το κινεζικό J-11D έχει εντυπωσιακές δυνατότητες και τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμο με το υπερ-εξελιγμένο ρωσικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων Su-35. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της παραλλαγής ήταν ο τρόπος της Κίνας να προσπαθήσει να αυξήσει ριζικά τις δυνατότητες της οικογένειας Flanker και να βελτιώσει τις επιδόσεις της.

Τα δύο αεροσκάφη έχουν εγκατεστημένο διαφορετικό αερομεταφερόμενο ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της ατράκτου, η κατασκευή του πλαισίου, η αεροδυναμική και οι πνευματικές πτυχές  είναι επίσης αρκετά ποικίλες.

Το Su-35 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 2000, και ως εκ τούτου, ήταν αρκετά εξαρτημένο από τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990. Από την άλλη πλευρά, το J-11D είναι πολύ πιο εξελιγμένο και μάλλον πρόκειται να ξεπεράσει τη ρωσική Flanker, όσον αφορά τις επιδόσεις μάχης.

Το κινεζικό αεριωθούμενο αεροσκάφος, αναμένεται να έχει ισχυρότερο, αλλά ελαφρύτερο αεροσκάφος λόγω της χρήσης σύνθετων υλικών. Το J-11D φέρεται να συμπληρώσει το αεροσκάφος του με επιστρώσεις που απορροφούν τα ραντάρ. Το ρωσικό αντίστοιχο του αεροσκάφους στερείται σαφώς αυτή την ποιότητα.

Η παρουσία ενός μικροσκοπικού ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA), μιας τεχνολογίας επόμενης γενιάς, στο J-11D του προσθέτει επίσης ένα θετικό πρόσημο μπροστά από το Su-35. Αυτό το κομμάτι τεχνολογίας αιχμής, θα παρέχει στο αεροσκάφος ανώτερη επίγνωση της κατάστασης σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές Flanker.

Αυτό με τη σειρά του, θα αύξανε δυνητικά το εύρος ανίχνευσης κατά σχεδόν 80 τοις εκατό. Αυτό το ραντάρ έχει ενσωματωθεί σε μαχητικά αεροσκάφη όπως το ιαπωνικό F-2 και το αμερικανικό F-22, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα J-20 και J-10C του κινεζικού PLA διαθέτουν επίσης το  ραντάρ.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το J-11D θα μπορούσε επίσης να ενσωματώσει ένα σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, είναι απίθανο να είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος για τις δικές της Flankers, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Πιθανή μια μελλοντική συμφωνία Ρωσίας – Κίνας ;

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους, είναι ότι οι Κινέζοι θεωρούν το δικό τους μαχητικό,  ότι είναι πολύ καλύτερο συνολικά από το Su-57, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν ρωσικούς κινητήρες για την ανάπτυξη του J-20.

Αυτό οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα, ότι στο μέλλον, το Πεκίνο θα μπορούσε να αγοράσει στρατιωτική τεχνολογία από τους Ρώσους ή ακόμα και ένα Su-57, προς όφελος του αναπτυξιακού προγράμματος του J-20.

Εξάλλου, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές θα πραγματοποιούσαν μια τέτοια συμφωνία, αν ληφθεί υπόψη η προμήθεια τόσο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-35 όσο και πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...