Κίνα

"Kροίσoς" χάνει 27 δισ. δολάρια και σημειώνει μεγάλη απώλεια πλούτου

O Κόλιν Χουάνγκ, ο ιδρυτής της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, έχασε φέτος περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 500 εταιρειών του δείκτη, πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από τα περίπου 16 δισ. δολάρια που έχασε ο πρόεδρος του ομίλου Evergrande, Χου Κα Γιαν, του οποίου η αυτοκρατορία ακινήτων βαρύνεται με ένα τεράστιο σωρό χρέους.

Είναι το πιο έντονο παράδειγμα για το πώς έχει αλλάξει το «κλίμα» για την τάξη των δισεκατομμυριούχων της Κίνας, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζητά «κοινή ευημερία» και χαλιναγωγεί τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της χώρας. Οι μετοχές της Pinduoduo, ή PDD, έχουν υποχωρήσει περισσότερο φέτος από ό, τι είτε η Alibaba είτε η Tencent.

Η PDD είναι «πιο ευάλωτη στην καταστολή σε σύγκριση με τους ομοειδείς της με τα ώριμα και κερδοφόρα μοντέλα» όπως η Alibaba και η Tencent, δήλωσε ο Κένυ Νιγκ, της Everbright Sun Hung Kai στο Χονγκ Κονγκ. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την απόδοση των μετοχών της που υστερούν σε σχέση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα έσοδα των Αμερικανών επενδυτών στη Pinduoduo μειώθηκαν κατά 44% φέτος, σε σύγκριση με μια μείωση 33% για την Alibaba. Οι μετοχές της Tencent μειώθηκαν 18% φέτος στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Χουάνγκ, ο οποίος κατέχει το 28% της PDD, ίδρυσε την εταιρεία το 2015 και γρήγορα την ανέδειξε σε γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, πρωτοπορώντας στην αγορά. Οι ετήσιοι ενεργοί χρήστες της PDD αυξήθηκαν στα 788 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τα 779 εκατομμύρια χρήστες στις διαδικτυακές αγορές της Alibaba.

Η αξία της εταιρείας στην αγορά έφτασε στο αποκορύφωμα των 178 δισ.  δολαρίων πριν πέσει στα περίπου 125 δισ. δολάρια. Ανέφερε τα πρώτα τριμηνιαία καθαρά κέρδη ως δημόσια εταιρεία τον περασμένο μήνα.

Ο Χουάνγκ, ο οποίος τώρα αποτιμάται περίπου στα 35 δισ. δολάρια, εγκατέλειψε το ρόλο του ως CEO πέρυσι και παραιτήθηκε από πρόεδρος τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η PDD είναι μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν δεσμευτεί να επενδύσει τρέχοντα και μελλοντικά εταιρικά κέρδη να σε έργα φιλανθρωπίας εν μέσω της εκστρατείας του Προέδρου Σι για να κλείσει το χάσμα του πλούτου στην Κίνα. Ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διαθέσει κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα. Πριν από αυτό, έδωσε επίσης 2,4 δισ. δολάρια σε μετοχές της εταιρείας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα πέρυσι.

Από τους 10 δισεκατομμυριούχους με τη μεγαλύτερη μείωση καθαρής περιουσίας φέτος, έξι προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg.

Περιλαμβάνουν τον Ζονγκ Σανσάν, τον πρόεδρο της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, ο οποίος έχει χάσει 18 δισ. δολάρια, τον Χου της Evergrande και τον Τόνι Πόνι Μα, η περιουσία του οποίου έχει μειωθεί κατά περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Εκτός από αυτούς τους έξι, ο Τζακ Μα, ο συνιδρυτής της Alibaba, έχει χάσει 6,9 δισ. δολάρια φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...