Κίνα

Κινέζικες “τορπίλες”: «Εάν Κίνα-Ρωσία συνεργαστούν ενάντια στο ΝΑΤΟ θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του»

Μια συνέντευξη για τις στρατηγικές σχέσεις Κίνας-ΝΑΤΟ δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα του Κινέζικου Φόρουμ με τον Ζου Μπο, πρώην διευθυντή του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας Στρατιωτικής Ασφάλειας υπό το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας και έναν Κινέζο εμπειρογνώμονα από το Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Κίνα έχει «μεγαλώσει αρκετά για να ενδιαφέρεται για το ΝΑΤΟ», κι ο Ζου είπε ότι με την επέκταση του Ναυτικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), το ΝΑΤΟ ανακάλυψε ξαφνικά ότι «η Κίνα εισήλθε στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

Ο Ζου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ως στρατιωτική οργάνωση είναι κομμάτι του παρελθόντος και ότι ο κόσμος που μπαίνει σε μια πλουραλιστική παγκόσμια τάξη κινείται προς το «πολυπολικό».

 

Γιατί πιστεύει το ΝΑΤΟ ότι η Κίνα αποτελεί απειλή;

 

"Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό. Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ του 2019, το ΝΑΤΟ θεωρούσε και την Κίνα και ως ευκαιρία και ως «πρόκληση». Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει την Κίνα ως ανοιχτή απειλή. . Ο γραμματέας του χαρακτήρισε την Κίνα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί την Κίνα εχθρό” αναφέρει.

 

«Το ΝΑΤΟ σε αναζήτηση εχθρών»

“Στην πραγματικότητα, η πρώτη του προτεραιότητα είναι πολιτική. Δηλαδή να υπερασπιστούν τις λεγόμενες δυτικές αξίες. Το ΝΑΤΟ αναζητά εχθρούς. Πρώτον, η λεγόμενη ρωσική απειλή είναι υπερβολική. Ωστόσο, η ρωσική οικονομία είναι περίπου η ίδια με αυτήν της Ιταλίας. Εάν συγκεντρώσετε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, το ΑΕΠ τους θα ήταν 20 φορές το ΑΕΠ της Ρωσίας. Υπάρχουν δύο πυρηνικά κράτη στο ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ρωσική απειλή είναι σίγουρα υπερβολική” λέει.

Για το θέμα με την Ταϊβάν σημειώνει: “Το ΝΑΤΟ ανακάλυψε ξαφνικά ότι «η Κίνα εισήλθε στο έδαφος του ΝΑΤΟ». Γιατί έτσι; Γιατί τώρα το ναυτικό PLA της Κίνας μπορεί να πάει οπουδήποτε στον κόσμο για να εξοικειωθεί η Κίνα με τα διεθνή ύδατα. Τα πλοία του PLA Navy βρίσκονται παντού. Πήγαμε όπου χρειαζόμασταν. Για πρώτη φορά,πήγαμε κοντά στο Στενό Bering. Συνοδεύσαμε τα πλοία στον Κόλπο του Άντεν. Το PLA Navy διαθέτει μεγάλο αριθμό πλοίων. Σύμφωνα με το CNN, το κινεζικό ναυτικό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, και ξεπερνά ακόμη και την Αμερική. Το PLA Navy εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο ναυτικό μπλε κύμα. Φυσικά θα ταξιδέψουμε παντού στα διεθνή ύδατα”.

Σημειώνεται πως “Αυτό που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Κινέζος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ το 1990 (σ.σ.στην Γιουγκοσλαβία). Αυτό είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον κινεζικό λαό”.

Το 2016, η Κίνα και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν μια κοινή άσκηση για την καταπολέμηση της πειρατείας. “Σε ορισμένες μη παραδοσιακές ζώνες ασφαλείας, η Κίνα και το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεργαστούν” σημειώνεται.

«Εάν η Κίνα και η Ρωσία συνεργαστούν ενάντια στο ΝΑΤΟ, θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του ΝΑΤΟ»

«Υπάρχει ένα ερώτημα για το πώς βλέπει το ΝΑΤΟ τη Ρωσία και την Κίνα. Η Κίνα και το ΝΑΤΟ γενικά έχουν μια σχέση, όπου αποφεύγουμε ο ένας να πατάμε τα δάχτυλα του άλλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα μπορούν να κερδίσουν...Εάν η Κίνα και η Ρωσία συνεργαστούν ενάντια στο ΝΑΤΟ, αυτό θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του ΝΑΤΟ. Πολλοί Αμερικανοί στρατηγοί προειδοποίησαν ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν πρέπει να σχηματίσουν συμμαχία» καταλήγει

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ