Κίνα

Ο «Πόλεμος των Άστρων»: Η Κίνα στέλνει ερευνητικό rover για πρώτη φορά στον Άρη

Πριν λίγα 24ωρα, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, είχε απορρίψει τη συμμετοχή της Μόσχας στην κούρσα για την κατάκτηση του Διαστήματος, αφήνοντας αιχμές για την τακτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στην πράξη, ωστόσο, η Ρωσία φιλοδοξεί να είναι η πρώτη διαστημική δύναμη. Όμως δίπλα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, φαίνεται να τοποθετείται το... Πεκίνο! Η Κίνα ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2020, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή στον Άρη, με κωδικό ονομασίας «Tianwen», που σημαίνει «Ερωτηματικά για τον Παράδεισο».

Προφανώς πρόκειται για ερευνητική αποστολή, σκοπός της οποίας θα είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες, ενόψει της δημιουργίας αποικιών στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της διαστημικής υπηρεσίας και τεχνολογίας της Κίνας, Bao Weimin, η εκτόξευση του διαστημοπλοίου θα γίνει στο δίμηνο του Ιουλίου-Αυγούστου. Για την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι για τον Άρη, θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Long March-5.

https://www.youtube.com/watch?v=BEx6oQhx6Sc


Το κινεζικό διαστημόπλοιο αναμένεται να αφιχθεί στον «Κόκκινο πλανήτη» τον Φεβρουάριο του 2021.

Στόχος της αποστολής είναι σε πρώτη φάση να τοποθετηθεί ένας δορυφόρος-ανιχνευτής σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Η δεύτερη φάση του σχεδίου, περιλαμβάνει την προσγείωση στην επιφάνεια του πλανήτη και την έξοδο ενός ρομποτικού rover, το οποίο θα διεξάγει μελέτες για περίοδο περίπου τριών μηνών.

Στο πρώτο στάδιο, στόχος της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, είναι να μετρήσουν, μέσω του δορυφόρου-ανιχνευτή, το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, σύμφωνα με τον Bao Weimin θα χρειαστούν επτά με οκτώ λεπτά για την προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος, ώστε να αρχίζει να εκτυλίσσεται η δεύτερη φάση, των μελετών στην επιφάνεια.

Οι δοκιμές εκτόξευσης και προσομοίωσης έχουν διεξαχθεί από τον Νοέμβριο του 2019 στην Κίνα. Τον Ιανουάριο του 2019, η Κίνα κατέκτησε την πρώτη της... πρωτιά στο Διάστημα, καθώς έγινε η πρώτη γήινη δύναμη που προσεδάφισε ρομποτικό rover στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας «τρέχει» με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, καθώς το πλάνο περιλαμβάνει την κατασκευή διαστημικού σταθμού στη Σελήνη και την τοποθέτηση τριών έως έξι αστροναυτών εκεί, μέσα στο 2022. Το κινεζικό πρόγραμμα είναι ξεχωριστό από εκείνο της NASA, η οποία προγραμματίζει το 2024, με την αποστολή Άρτεμις, να στείλει στη Σελήνη έναν άντρα και για πρώτη φορά, μία γυναίκα αστροναύτη.

Ο ανταγωνισμός για την «κατάκτηση του διαστήματος» είναι πλέον τεράστιος. Το καλοκαίρι επίσης, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στείλουν μία ακόμα ερευνητική αποστολή στον Άρη, περίπου το ίδιο διάστημα με την κινεζική «Tianwen».

Ο «Πόλεμος των Άστρων» ξεκινά...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ