κινα
Κίνα

Κίνα: Λαοθάλασσα από μάσκες στην έναρξη του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου

Στην κορυφαία αυτή ετήσια πολιτική συνάντηση για την Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι κορυφαίοι ηγέτες εμφανίσθηκαν χωρίς μάσκες μπροστά στους περίπου 5.000 αντιπροσώπους του κοινοβουλίου, που είναι γνωστό ως Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, και ενός συμβουλευτικού σώματος της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιπρόσωποι που έφθασαν απ’ όλη τη χώρα υποβλήθηκαν σε πολλαπλά τεστ κορονοϊού και έμειναν κλεισμένοι σε ξενοδοχεία, ενώ οι συναντήσεις με τα ΜΜΕ και οι ομιλίες έγιναν ονλάιν. Όμως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά την έναρκτήρια συνεδρίαση στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, με τους αντιπροσώπους να κάθονται σε σειρές ο ένας δίπλα στον άλλον ως συνήθως.

Ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις αρχές Μαρτίου, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο αναβλήθηκε για περισσότερο από δύο μήνες λόγω του πανεθνικού lockdown που είχε στόχο να εμποδισθεί η διάδοση του κορονοϊού. Το lockdown παρέμεινε σε ισχύ στην στην πρωτεύουσα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η σύγκληση αυτού του κοινοβουλίου – σφραγίδας καθυστέρησε και η συνεδρίασή του, αν και αργοπορημένη, αποτελεί σαφή επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό.

«Από πολιτική άποψη, είναι σημαντικό να την πραγματοποιήσουν παρά τα κόστη και τους κινδύνους που αυτό ενέχει εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε ο Γκράεμ Σμιθ του Τμήματος Υποθέσεων Ειρηνικού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Είναι ένα σύμβολο ισχύος και καθησυχασμού για τον λαό, αλλά και για το κόμμα», δήλωσε αναφερόμενος στο κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

κινα

Στο πλαίσιο των ελέγχων για τον κορονοϊό, οι συμμετέχοντες έπρεπε να υποβάλουν λεπτομέρειες για τα ταξίδια και τις επαφές τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μερικοί έμειναν επίσης κάποιο διάστημα σε καραντίνα. Το προσωπικό κρατικών μέσων ενημέρωσης έμεινε σε καραντίνα επτά ημέρες και του γνωστοποιήθηκε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου θα μπορεί να κινείται μόνο ανάμεσα στο ξενοδοχείο του και το κέντρο Τύπου.

Περίπου 200 αντιπρόσωποι από το Χονγκ Κονγκ μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην ηπειρωτική Κίνα, όπου τους έγιναν τεστ νουκλεϊκού οξέος και μετέβησαν αεροπορικώς στο Πεκίνο, όπου τους έγινε άλλο τεστ. Από το πλήθος των αντιπροσώπων που συγκεντρώνονταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής (22.05.2020), μερικοί φορούσαν μάχες διακοσμημένες ώστε να ταιριάζουν με τις τοπικές στολές τους, που φορούν παραδοσιακά στη διάρκεια του συνεδρίου.

Οι λίγοι ξένοι δημοσιογράφοι, στους οποίους επιτράπηκε να καλύψουν την εναρκτήρια συνεδρίαση, χρειάσθηκε να φθάσουν 24 ώρες νωρίτερα για να υποβληθούν σε τεστ νουκλεϊκού οξέος και στη συνέχεια έπρεπε να παραμείνουν σ’ ένα προκαθορισμένο ξενοδοχείο για να τους δοθεί πρόσβαση στην αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο.

Ως συνήθως, οι αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια σ’ ολόκληρη την πόλη πριν από το συνέδριο, απαγορεύοντας τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ενισχύοντας την αστυνομική παρουσία και δημιουργώντας επιπλέον σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος εξέθεσε τους στόχους για το 2021. Στη διάρκεια της ομιλίας του, που ήταν η βραχύτερη των τελευταίων 40 ετών, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεσμεύθηκε πως θα αυξήσει τις δαπάνες για να τονώσει την οικονομία.

Σε μια άλλη εκτροπή από την παράδοση, η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανακοινώσει κάποιον στόχο για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2020, για πρώτη φορά από το 1990 που άρχισε να ανακοινώνει τους στόχους αυτούς. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, καθώς το ξέσπασμα του κορονοϊού παρέλυσε την παραγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ