JH-XX
Κίνα

Το αεροσκάφος τις Κίνας που θα αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δημοσιεύει διεξοδική αξιολόγηση των αμυντικών δυνατοτήτων πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Η έκδοση του 2020 καλύπτει 171 χώρες και φέτος στέκεται ιδιαίτερα στην κινεζική στρατιωτική τεχνολογία και τις αλλαγές που αυτή φέρνει στις παγκόσμιες εξοπλιστικές ισορροπίες.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για το πρότζεκτ που θα αποτελέσει το μελλοντικό βομβαρδιστικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού το οποίο και προχωρά υπό άκρα μυστικότητα.

Το επονομαζόμενο JH-XX, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πρίν απο περίπου δυό χρόνια σε τεύχος του περιοδικού Aviation Knowledge. Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις, δείχνουν ένα δικινητήριο αεροσκάφος με χαρακτηριστικά stealth.

Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν τουλάχιστον δυο προτάσεις για το νέας γενιάς βαρύ βομβαρδιστικό της Κίνας. Η πρώτη αφορά το H-20, ένα υποηχητικό stealth αεροσκάφος, παρόμοιο με το B-2 και το υπό ανάπτυξη B-21 και η δεύτερη αφορά το JH-XX, ένα κάπως πιο συμβατικό σχέδιο για υπερηχητικές ταχύτητες και λιγότερα χαρακτηριστικά stealth.

JH-XX

Το JH-XX έχει μια πιο συμβατική διάταξη με μεσαία άτρακτο και οριζόντια, κεκλιμένα ουραία πτερύγια, ενώ το οπλικό φορτίο θα είναι αποθηκευμένο εσωτερικά για μικρότερο ίχνος στα εχθρικά ραντάρ.

Το αεροσκάφος έχει πεπλατυσμένο σχεδιασμό με “οδοντωτές” εισαγωγές αέρα που είναι τοποθετημένες στη ράχη της ατράκτου. Αυτή η διάταξη προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό μεταξύ χαμηλής παρατηρισιμότητας και πτήσης σε μεγάλα ύψη με υπερηχητική ταχύτητα. Τα ακροφύσια των κινητήρων είναι ¨θαμμένα” στο πίσω μέρος της ατράκτου για μείωση της πιθανότητας εντοπισμού με μέσα ανίχνευσης υπέρυθρης ακτινοβολίας.

JH-XX

Το κατά τα άλλα εντυπωσιακό αεροσκάφος, ξεφεύγει από τη “πεπατημένη” των απόλυτα stealth σχεδιασμών που αποτελούν το χρυσό κανόνα της εποχής μας, με αεροσκάφη ιπτάμενες πτέρυγες όπως το B-2. Το 2017, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που υποστήριζαν πως η Κίνα δουλεύει πάνω σε κβαντικά ραντάρ, που θα αχρηστεύουν τα χαρακτηριστικά stealth του εχθρού. Από την άλλη, οι Κινέζοι ίσως να μην έχουν τελειοποιήσει τη τεχνολογία stealth, ή ακόμη και τη τεχνολογία fly-by-wire, που είναι ο μοναδικός τρόπος να πετάξουν αεροσκάφη μη συμβατικού σχεδιασμού, δεδομένου πως ένας υπολογιστής κάνει στιγμιαία της απαραίτητες διορθώσεις για να τα κρατά στον αέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ