Επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη φορά, ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να έχει αντιληφθεί την αδιάλλακτη στάση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο μέτωπο της Ουκρανίας. Παρά τις αρχικές προσπάθειες κατευνασμού και φιλικής προσέγγισης από την Ουάσιγκτον, η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης, γεγονός που οδήγησε τον Τραμπ σε πλήρη αναθεώρηση της στρατηγικής του.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποστείλει νέα όπλα στην Ουκρανία, συνοδευόμενα από ένα τελεσίγραφο 50 ημερών προς τη Ρωσία για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, προανήγγειλε οικονομικές κυρώσεις και δασμούς 100%, καθώς και δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες που συνεχίζουν να εμπορεύονται με τη Μόσχα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Παρότι η ήπια προσέγγιση προκρίθηκε αρχικά από την πλευρά Τραμπ, τόσο ως προς την προσεκτική ρητορική της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα, όσο και στα απανωτά «θερμά» επεισόδια του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εντούτοις η υπομονή του «Πλανητάρχη» απέναντι στην διαπραγματευτική αδράνεια Πούτιν φέρεται να έχει εξαντλήσει την άμμο στην κλεψύδρα και μαζί τα περιθώρια αναμονής για τις ΗΠΑ. «Ένιωθα ότι είχαμε μια συμφωνία περίπου τέσσερις φορές» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, «οι συζητήσεις μου μαζί του είναι πολύ ευχάριστες και μετά οι πύραυλοι εκτοξεύονται τη νύχτα» πρόσθεσε, για την στάση του Ρώσου Προέδρου.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε χθες και δευτερογενείς κυρώσεις, δηλαδή κυρώσεις κατά κρατών που εμπορεύονται με τη Ρωσία κυρίως πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να σφίξει τον εμπορικό κλοιό γύρω από την Μόσχα.
«Σχέδιο Β»
Πρωτίστως, όμως, η Ουάσιγκτον προωθεί τώρα μια νέα αντίληψη, η οποία περνά από την απόκτηση αμερικανικών όπλων από ευρωπαϊκά κράτη, μέλη του ΝΑΤΟ, ύψους 10 δις δολαρίων και την μεταφορά αυτών στην συνέχεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πιο προηγμένων συστοιχιών πυραυλικής άμυνας Patriot, σενάριο που υπήρχε στο συρτάρι ήδη από την εκλογή Τραμπ, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε βρέθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, όπου συζητήθηκε το παραπάνω ενδεχόμενο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, φέρνει τις εξελίξεις ακόμη πιο κοντά, όταν ο Μαρκ Ρούτε θα βρεθεί τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες, συνεδριάζοντας μαζί με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τον κοινό βηματισμό απέναντι στις αμυντικές προκλήσεις στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αμυντικό πακέτο μπορεί να συμπεριλαμβάνει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, βλήματα Howitzer και πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς σε μέλη του ΝΑΤΟ, με τις συστοιχίες Patriot να συνιστούν game changers, καθώς μπορούν να αναχαιτίσουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Μάλιστα, η ανάγκη των Ουκρανών για τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα είχε καταγραφεί στην ερώτηση Ουκρανής δημοσιογράφου προς τον πρόεδρο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Χάγη, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος συνειδητοποιημένος για την στρατηγική σημασία των οπλικών συστημάτων στην έκβαση του πολέμου, απέφυγε τότε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την παροχή τους προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας με συστοιχίες Patriot αναμένεται να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, όταν οι τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας βασίζονται στην μαζικότητα των χτυπημάτων που εξασφαλίζουν φθηνά και αναλώσιμα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones).
Ο επανεξοπλισμός της Ουκρανίας συνιστά, την ίδια ώρα, μια νέα και ισχυρή κλιμάκωση μιας «παγωμένης» σύγκρουσης στην πραγματικότητα, καθώς αυτή αναγκάζει τη Ρωσία να κλιμακώσει από πλευράς της, αν το αμερικανικό σχέδιο τελικά ευοδωθεί, ενώ επηρεάζει άμεσα τα ευρωπαϊκά κράτη και τον αμυντικό προϋπολογισμό τους, αλλά και τον υφιστάμενο στρατιωτικό εξοπλισμό τους, όπως τα συστήματα Patriot.
Από μέρους του Κιέβου, υποδεχόμενος την παραπάνω εξέλιξη, ο Πρόεδρος της της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες το βράδυ ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» με τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να επικοινωνούν συχνότερα τηλεφωνικά. «Είμαι ευγνώμων στην ομάδα μας και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Νορβηγία για την προετοιμασία μιας νέας απόφασης σχετικά με τους Patriot για την Ουκρανία», έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι: «εργαζόμαστε επίσης σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με την Αμερική». Παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος και με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, με τον Ουκρανό Πρόεδρο να γνωστοποιεί κατόπιν ότι θα υπάρξουν επίσης «παραδόσεις άλλων όπλων για την προστασία της ζωής του λαού μας και την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων».