εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας
ΗΠΑ

Αποκάλυψη-Σε "ανησυχητικό" επίπεδο η πυρηνική εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία! Χωρίς αυτήν είναι "τελειωμένοι" οι Αμερικανοί

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα (nuclear fuel) αποτελεί μία κρίσιμη απειλή για την εθνική ασφάλεια και τους κλιματικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δήλωσε μίας υψηλόβαθμος αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία παρότρυνε το κογκρέσο να παράσχει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και τον περιορισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος είναι για την Κάθριν Χαφ, βοηθό γραμματέα για τη πυρηνική ενέργεια, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά στους Financial Times πως «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως περίπου το 20% του καυσίμου που χρησιμοποιεί ο στόλος πυρηνικών αντιδραστήρων των ΗΠΑ εισάγεται μέσω συμβολαίων με Ρώσους προμηθευτές».

Σήμερα η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τον εμπλουτισμό σχεδόν του 50% του ουρανίου παγκόσμια, ενώ έχει εργαστεί με επιτυχία στην υπονόμευση της πυρηνικής εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, πουλώντας φθηνά προϊόντα εμπλουτισμένου ουρανίου στις παγκόσμιες αγορές, είπε η Αμερικανίδα.

«Εάν δεν δράσουμε η Ρωσία θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε αυτή την αγορά... αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εθνική ασφάλεια, για την κλιματική αλλαγή και για την ενεργειακή ανεξαρτησία μας» πρόσθεσε.

Να ανακαλέσουμε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις έναντι των ρωσικών βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου πέρυσι. Ωστόσο η Ουάσιγκτον συνέχισε να αγοράζει πυρηνικό καύσιμο από τον ρωσικό πυρηνικό γίγαντα Rosatom, όπως και απεμπλουτισμένο ουράνιο, έτσι ώστε να μην βιώσουν ελλείψεις τα δυτικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειες. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές προμηθευτών.

Τρομερό το Χάσμα Μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Η εφοδιαστική αλυσίδα του πυρηνικού καυσίμου ξεκινά με την εξόρυξη ουρανίου, ενώ μετά μέσα χημικών διαδικασιών το ορυκτό εμπλουτίζεται και και έχουμε ένα τελικό προϊόν, το οποίο αποκαλείται εμπλουτισμένο ουράνιο και είναι ιδανικό για χρήση ως πυρηνικό καύσιμο. Αυτήν την διαδικασία η ρωσική Rosatom την κάνει σε μεγαλύτερη κλίμακα από κάθε άλλη εταιρεία στην κόσμο, δηλώνουν ειδικοί. Στη Δύση υπάρχουν πολλοί λίγες εταιρείες-προμηθευτές εμπλουτισμένου ουρανίου για σκοπούς χρήσης ως πυρηνικού καυσίμου, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Orano και της κοινοπραξίας Urenco, η οποία δημιουργήθηκε μετά από συνεργασία Βρετανίας, Γερμανίας και Δανίας. Όμως και πάλι η διαφορά στην παραγωγή είναι τεράστια και δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα ρωσικά ετήσια νούμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρέπει η βιομηχανία μας να κινηθεί μακριά από τη Ρωσία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε εγχώριες εναλλακτικές. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή σε αυτό το μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας» δήλωσε η Maria Korsnick, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας της Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...