DE M-SHORAD
ΗΠΑ

Νέα εποχή στον σύγχρονο πόλεμο-Οι ΗΠΑ παρέλαβαν τα πρώτα λέιζερ συστήματα αεράμυνας σε τεθωρακισμένα Stryker (Εικόνες)

Ο αμερικανικός στρατός έλαβε τα πρώτα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense (Ευέλικτη Αεράμυνα Μικρού Βεληνεκούς Κατευθυνόμενης Ενέργειας), γνωστά ως DE M-SHORAD. 

Νέα Εποχή στον Αμερικανικό Στρατό

Σύμφωνα με ένα νέο δελτίο τύπου του αμερικανικού στρατού, το 60ο Πυροβολικό Σύνταγμα Αεράμυνας του 4ου Τάγματος στην βάση Fort Sill παρέλαβε μία διμοιρία νέων λέιζερ οπλικών συστημάτων κλάσης 50 κιλοβάτ τοποθετημένα σε τεθωρακισμένα οχήματα Stryker.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο λέιζερ οπλικό σύστημα αεράμυνας δεν ρυμουλκεί τρέιλερ ούτε διαθέτει ένα ξεχωριστό όχημα υποστήριξης. Ότι χρειάζεται το σύστημα βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στο σασί του Stryker, χαρακτηριστικό που προσδίδει ένα σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με παλαιότερους σχεδιασμούς. Ένα άλλο κρίσιμο εξάρτημα του DE M-SHORAD είναι ότι αποτελεί μία οικονομικότερη εναλλακτική συγκριτικά με την εκτόξευση πανάκριβων πυραύλων σε στόχους μικρής χρηματικής αξίας.

Για να προετοιμαστεί για την ενσωμάτωση αυτών των προηγμένων λέιζερ οπλικών συστημάτων, η αμερικανική μονάδα αποκαλούμενη ADAR ξεκίνησε εκπαίδευση στα όπλα το φθινόπωρο του 2022. Οι οδηγοί εξασκήθηκαν σε οχήματα που τροποποιήθηκαν κατάλληλα έτσι ώστε να συμπεριφέρονται οδηγικά με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται τα οχήματα του συστήματος DE M-SHORAD. Επίσης, εννοείται πως τα πληρώματα των τεθωρακισμένων πραγματοποίησαν προσομοιώσεις, στις οποίες εξουδετέρωναν στόχους χρησιμοποιώντας το λέιζερ όπλου του συστήματος.

Τον Μάρτιο του 2023 συγκεκριμένα πληρώματα από την αμερικανική μονάδα ADAR και άτομα από την ομάδα ανάπτυξης του DE M-SHORAD συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη επίδειξη πραγματικού χρόνου με πραγματικά πυρά στην Αριζόνα. Η επίδειξη αυτή έδειξε στον αμερικανικό στρατό και σε όλο τον κόσμο τις σοβαρότατες δυνατότητες αυτών των πρωτοτύπων, εντυπωσιάζοντας τους πάντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η παράδοση των πρωτοτύπων του συστήματος DE M-SHORAD στην μονάδα ADAR αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να εκσυγχρονιστεί. Είναι ένα επίτευγμα που προσδίδει στον στρατό κάτι που πάντα θεωρούνταν μία δυνατότητα επόμενης γενιάς» δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκουτιέρες. «Αυτά τα λέιζερ συστήματα υψηλής ισχύος θα αποτελέσουν game-changer στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, θα γίνουν ένα κρίσιμο κομμάτι μίας ενσωματωμένης, πολυστρωματικής και βαθιάς πυραυλικής αεράμυνας για ευκίνητους σχηματισμούς όπως μεραρχίες και ταξιαρχίες.»

Μελλοντικά και σε συνεργασία με την Διοίκηση Δοκιμών και Αξιολόγησης Στρατού, ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να παρατάξει αυτά τα πρωτότυπα του συστήματος DE M-SHORAD στην άσκηση Soldier Touchpoint το οικονομικό έτος του 2024. Μετά την χρήση των συστημάτων σε αυτήν την άσκηση θα εκτιμηθούν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί των όπλων σε ρεαλιστικά σενάρια μάχης.

GALLERY

DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
DE M-SHORAD
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...