ΗΠΑ

Στον "αέρα" τα πυρηνικά μυστικά των ΗΠΑ-Φόβοι για διαρροές και εισβολή κατασκόπων-Κατακεραυνώνουν οι ειδικοί

Τα πυρηνικά μυστικά της Αμερικής παραμένουν εκτεθειμένα σε «εσωτερικές» επιθέσεις λόγω της αποτυχίας του Υπουργείου Ενέργειας (DoE) να εφαρμόσει τις προτάσεις ασφαλείας, δήλωσε το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης στις 24 Μαΐου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διαφύλαξη των πυρηνικών μυστικών της χώρας δεν έχει δημιουργήσει πρόγραμμα «εσωτερικής απειλής» για προστασία από απατεώνες, διαρρήκτες και κατασκόπους στις τάξεις της, μια δεκαετία μετά την προεδρική εντολή.

Στην Έκθεσή για την Πυρηνική Ασφάλεια, που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου, ο GAO προειδοποίησε ότι οι ανεπαρκείς διαδικασίες ασφαλείας του DoE ενδέχεται να έχουν «καταστροφικές συνέπειες». Η έκθεση τονίζει τις ανησυχίες που παρουσιάζονται από ομάδες «εσωτερικών», όπως η πιθανότητα ένας κατάσκοπος ή άλλος εχθρικός παράγοντας να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικό υλικό ενώ παριστάνεται ως εργαζόμενος, εργολάβος ή έμπιστος επισκέπτης.

Το Υπουργείο Ενέργειας φέρεται να αγνόησε προτάσεις από τέσσερις ανεξάρτητους αναθεωρητές που επισημαίνουν σοβαρά ελαττώματα στις προσπάθειές του να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εσωτερικής απειλής για χρόνια, σύμφωνα με την αιχμηρή γραπτή έκθεση του GAO.

Το 2017 -το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο ήταν προσβάσιμα δεδομένα- καταγράφηκαν περίπου 250 περιστατικά ασφαλείας που σχετίζονται με εσωτερικές απειλές. Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα περιστατικά ήταν ακούσια, κατηγοριοποίησαν 100 περιστατικά ως σοβαρές παραβιάσεις. Αυτά τα 100 περιστατικά περιλάμβαναν διάφορες παραβιάσεις, όπως η μετάδοση διαβαθμισμένων δεδομένων μέσω μη ασφαλών καναλιών, περιπτώσεις αφύλακτων ζωνών ασφαλείας και ανεπαρκή προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η αναφορά επισημαίνει επιπλέον πολλά κακόβουλα περιστατικά. Μεταξύ αυτών, ένας υπεύθυνος προγράμματος πυρηνικής ασφάλειας συνελήφθη και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Ο διευθυντής κρίθηκε ένοχος για αποδοχή δωροδοκιών συνολικού ύψους σχεδόν 500.000 δολαρίων, που προσφέρθηκαν ως αντάλλαγμα για την εκτέλεση επίσημων πράξεων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις πιθανές πηγές απειλών, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από εξωτερικούς αντιπάλους και άτομα που ταξινομούνται ως «εκ των έσω».

«Οι απειλές μπορεί να προέρχονται από εξωτερικούς αντιπάλους ή «εσωτερικούς», συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων ή επισκεπτών με αξιόπιστη πρόσβαση… Τέτοιες απειλές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. βία στο χώρο εργασίας· ή ακατάλληλη πρόσβαση σε ευαίσθητα πυρηνικά όπλα», σημείωσε ο GAO.

Η DOE αποτυγχάνει να εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας (DoE), η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων ασφαλείας ξεκίνησε το 2014. Ωστόσο, η τελευταία έκθεση του GAO αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός δεν έχει ακόμη εφαρμόσει κρίσιμα στοιχεία του προγράμματος από φέτος. Το DoE απέτυχε να εφαρμόσει επτά βασικά μέτρα που επιβλήθηκαν για το Πρόγραμμα Εσωτερικών Απειλών του.

Δεδομένης της αυξανόμενης εχθρότητας μεταξύ των ΗΠΑ και των αντιπάλων τους, όπως η Κίνα και η Ρωσία, η ευπάθεια των πυρηνικών μυστικών της Αμερικής είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα για τις ΗΠΑ.

Σε μια μελέτη, η Strider Technologies περιέγραψε αυτό που λέει ότι είναι μια συστημική προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να στείλει Κινέζους εμπειρογνώμονες στο Λος Άλαμος, τον τόπο της πρώτης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την έρευνα, αρκετοί ειδικοί πείστηκαν τελικά να επιστρέψουν στην Κίνα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των drones, των υπερηχητικών πυραύλων και των κεφαλών που διεισδύουν στη βαθιά γη.

Ως μέρος των «προγραμμάτων ταλέντων» του Πεκίνου, τα οποία στοχεύουν να δελεάσουν τους Κινέζους ειδικούς να επιστρέψουν στο ασιατικό έθνος, πιστεύεται ότι οι επιστήμονες έλαβαν πληρωμές έως και 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ.

Οι περισσότερες από τις συμπεριφορές που περιγράφονται στο έγγραφο φαίνεται να ήταν νόμιμες. Ωστόσο, ένας πρώην επιστήμονας του Λος Άλαμος που συμμετείχε σε ένα κινεζικό πρόγραμμα στρατολόγησης ομολόγησε ότι είπε ψέματα το 2020.

Ο τύπος μεταφοράς τεχνολογίας που αναφέρεται στη μελέτη Strider είναι μία από τις απειλές που προορίζονται να αντιμετωπίσουν τα προγράμματα Inside Threat.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Ενέργειας συμφώνησε με όλες τις προτάσεις και ανέλαβε αρκετές δεσμεύσεις να τα πάει καλύτερα σε μια γραπτή απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση GAO.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...