ΗΠΑ

Πανικός στη Wall Street! Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με χρεοκοπία-Ποιες επιλογές έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Τράπεζες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων στη Wall Street αρχίζουν να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ στο πίσω μέρος του δημόσιου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο έχει φτάσει τα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το Reuters .

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ αντιμετώπισε μια τέτοια κατάσταση κρίσης πριν τον Σεπτέμβριο του 2021 , αφού ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο χρέους. Τέλος, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε στη συνέχεια την «προσωρινή» αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια σε 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και το «παράθυρο ευκαιρίας» για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς βουλευτές να καταλήξουν σε συμβιβασμό είναι πολύ περιορισμένο.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους. Χωρίς συμφωνία έως την 1η Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν.

Σύμφωνα με την Jane Fraser, διευθύνουσα σύμβουλο της Citigroup, η τρέχουσα συζήτηση για την αύξηση αυτού του ανώτατου ορίου είναι «πολύ πιο ανησυχητική». Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι η τράπεζα που ηγείται έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις στις οποίες αναλύονται οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κρίσης που δημιουργεί η είσοδος της αμερικανικής κυβέρνησης στην αφερεγγυότητα.

 

Τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ τεθούν σε «προεπιλογή»

 

Τα ομόλογα που εκδίδονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζουν ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο όλεθρος που θα δημιουργήσει μια τέτοια κρίση χρέους στις ΗΠΑ, αλλά οι χρηματοδότες και οι διαχειριστές τραπεζών ή κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν «μεγάλη αστάθεια» στις αγορές μετοχών ή ομολόγων.

Σύμφωνα με στελέχη της Wall Street, μια δυσλειτουργία στην πρωτογενή αγορά κρατικών τίτλων θα επηρεάσει επίσης τις δραστηριότητες παραγώγων, την αγορά ακινήτων και τις αγορές κεφαλαίων. Μια αδυναμία πληρωμής θα προκαλούσε, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, «διεθνή αβεβαιότητα σχετικά με την αξία του δολαρίου και των αμερικανικών θεσμών», δημιουργώντας έτσι «αστάθεια» στις αγορές που σχετίζονται με το αμερικανικό νόμισμα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου .

Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δημοσιεύσει ένα πολύ ζοφερό σενάριο σε περίπτωση χρεοκοπίας του αμερικανικού δημόσιου χρέους -που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής- προβλέπει κατάρρευση 45% των χρηματιστηρίων, ύφεση ιστορικών διαστάσεων και έκρηξη της ανεργίας.

 

Ποια σενάρια εξετάζονται στην περίπτωση της κρίσης χρέους των ΗΠΑ.

 

"Το εγχειρίδιο της κρίσης" Το Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA) στις ΗΠΑ έχει συντάξει ένα «εγχειρίδιο» σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας των μετόχων στην αγορά κρατικών τίτλων πριν και πότε μια τέτοια κρίση.

Σύμφωνα με το Reuters, η SIFMA εξέτασε διάφορα σενάρια. Είναι πιθανότατα εκείνο όπου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα καθυστερήσει και θα καθυστερήσει τις πληρωμές προς τους κατόχους του Δημοσίου. Αυτό θα επιτρέψει στην αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί, παρόλο που δεν θα καταβληθούν πρόσθετοι τόκοι για αυτές τις καθυστερήσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιεί πληρωμές και δεν θα παρατείνει τη λήξη των δημόσιων δανείων. Οι απλήρωτοι τίτλοι δεν θα είναι πλέον εμπορεύσιμοι ή μεταβιβάσιμοι.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια οικονομική κρίση που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο και θα θέσει εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς δουλειά . Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το όριο δανεισμού για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους πολιτικής και με σημαντικές περικοπές δαπανών για διάφορα προγράμματα, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση.

 

 

Το νόμισμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

 

 

Το φθινόπωρο του 2021, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν παρόμοια κατάσταση, εξετάστηκε επίσης η έκδοση νομίσματος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε λίγες μόνο ώρες. Αυτό το νόμισμα θα μπορούσε να κοπεί σε λίγα λεπτά στο νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο West Point και στη συνέχεια να μεταφερθεί με ελικόπτερο για να κατατεθεί σε αποθετήριο της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Business Insider .

Ένα τέτοιο νόμισμα θα ήταν κατασκευασμένο από πλατίνα, ένα μέταλλο που το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ έχει επί του παρόντος έλλειψη, σύμφωνα με τον Philip Diehl, πρώην διευθυντή του νομισματοκοπείου από το 1994-2000.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ένα νόμισμα τέτοιας αξίας πρέπει να είναι κατασκευασμένο από πλατίνα. «Αυτό το κόψιμο θα μπορούσε να γίνει γρήγορα χρησιμοποιώντας την τρέχουσα μήτρα American Platinum Eagle », είπε ο Diehl. Η ευκολία με την οποία θα μπορούσε έτσι να «κατασκευαστεί» ένα νόμισμα 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα μπορούσε να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για την αποφυγή χρεοκοπίας ή χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αντιτάχθηκε στην ιδέα ενός νομίσματος 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θεωρούσε «κόλπο». Η κοπή ενός νομίσματος τέτοιας αξίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας πιστεύουν ότι, ωστόσο, αυτό το «κόλπο» θα μπορούσε τουλάχιστον να δώσει ένα διάλειμμα στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα επωφεληθεί από τέτοια κεφάλαια απαραίτητα για την πληρωμή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ