ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Η χειρότερη ήττα για τις ΗΠΑ τα τελευταία 200 χρόνια: Ανατροπή του δολαρίου από το βάθρο του παγκόσμιου νομίσματος;

Το διεθνές νομισματικό σύστημα μπορεί να βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικής αλλαγής από έναν συνδυασμό οικονομικών, γεωπολιτικών και τεχνολογικών δυνάμεων. Αλλά είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, εάν αυτές οι δυνάμεις θα ρίξουν το δολάριο ΗΠΑ από το βάθρο του ως το κυρίαρχο διεθνές νόμισμα, όπως ήταν για μεγάλο μέρος της περιόδου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πώς παίζουν αυτές οι δυνάμεις θα έχει σημαντικές συνέπειες για την εξέλιξη της παγκόσμιας τάξης, επειδή η οικονομική ισχύς είναι βασικό στοιχείο της ήπιας δύναμης.

Η υπεροχή του δολαρίου δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντική δύναμη και επιρροή. Επειδή οι συναλλαγές που συνεπάγονται τη χρήση του δολαρίου εμπλέκουν πάντα το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να τιμωρήσει αυστηρά χώρες, όπως το Ιράν και τη Ρωσία, επιβάλλοντας κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβασή τους στην παγκόσμια χρηματοδότηση.

Σημαίνει επίσης ότι, οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ επηρεάζουν τον υπόλοιπο κόσμο επειδή επηρεάζουν την αξία του δολαρίου. Και επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ξεπεράσουν το βάρος τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ και το εμπόριο, το οποίο έχει από καιρό κατατάξει τους αντιπάλους και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό εθνικό νόμισμα μπορεί να υποστεί μια σοβαρή ήττα. Μετά από πόσα χρόνια το δολάριο ίσως  «πεταχτεί από το βάθρο» και τι πρέπει να γίνει για αυτό, δήλωσε ο οικονομολόγος Νικίτα Μασλένικοφ.

«Το νόμισμά μας καταστρέφεται και σύντομα δεν θα είμαστε πλέον το παγκόσμιο πρότυπο. Αυτή θα είναι η χειρότερη ήττα μας τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια, αλλά συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία το 2024.

Τα λόγια ενός πολιτικού δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος της εκλογικής του «κούρσας», ωστόσο, παρατηρείται πράγματι μια τάση προς ένα πολυπολικό παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, είπε ο οικονομολόγος Νικίτα Μασλένικοφ  . «Και αυτή η διαδικασία δεν ξεκίνησε ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε καν προχθές», ανέφερε.

Η τάση προς ένα πολυπολικό παγκόσμιο νομισματικό σύστημα ήταν αισθητή στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύθηκε από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009. Τώρα έχει λάβει κάποια επιτάχυνση, αυτό είναι αλήθεια. «Αλλά δεν έχει νόημα να χτίζουμε ψευδαισθήσεις: το μερίδιο του δολαρίου εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό», είπε ο οικονομολόγος.

Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του μέτρου της αξίας σε πολλές πολιτείες. Αν και η Ρωσία πραγματοποιεί διακανονισμούς σε ρούβλια με άλλες χώρες, εξακολουθεί να θεωρεί τον εμπορικό της τζίρο αυτή τη στιγμή σε χρήματα των ΗΠΑ.

«Η ανατροπή του δολαρίου από το βάθρο του, θα είναι δυνατή μόνο όταν ο κόσμος βρει ένα νέο ανάλογο του μέτρου της αξίας σε νομίσματα. Πόσα χρόνια θα περάσουν πριν από αυτό; Μέχρι στιγμής, βλέπουμε ένα πραγματικά ισοπεδωτικό μερίδιο νομισμάτων.

Το δολάριο χάνει, όπως το ευρώ, η λίρα στερλίνα, το γιεν. Παρόλα αυτά, παραμένει κυρίαρχο παγκόσμια. Αλλά αν όλα πάνε όπως είναι τώρα, τότε θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια για να δούμε έναν νέο πολυπολικό νομισματικό κόσμο», τόνισε ο οικονομολόγος.

Το μέλλον των εικονικών περιουσιακών στοιχείων

Ο κύριος παράγοντας για την αναδιάρθρωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο μέλλον, θα είναι η μετάβαση στα ψηφιακά ανάλογα. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η νέα διαμόρφωση, ποια χώρα θα φέρει τα κεφάλαιά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ινδία, η Γαλλία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Νορβηγία και ο Καναδάς, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα εθνικό κρυπτονόμισμα . Τον Μάιο θα ξεκινήσει η Ρωσία ένα ψηφιακό ρούβλι.

«Η μετατροπή του κόσμου σε μια πολυπολική σύνθεση, θα είναι μια αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μπορεί να έρθει στο προσκήνιο. Αλλά εκεί, αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και μια σειρά από άλλες χώρες έλκονται προς το δολάριο. Η τάση της πολυπολικότητας είναι εμφανής. Ελπίζω ότι το ρωσικό ρούβλι θα είναι επίσης παρόν στη μελλοντική οικονομική πολυπολικότητα», ανέφερε ο οικονομολόγος.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...