ΗΠΑ

Αποκαλύψεις Bloomberg: Αμερικανική έρευνα σε Credit Suisse και UBS για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει μια σειρά από τράπεζες, μεταξύ τους η Credit Suisse και η UBS, στο πλαίσιο έρευνας για το αν βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι οι δύο ελβετικές τράπεζες συμπεριλήφθηκαν σε ένα πρόσφατο κύμα κλήσεων που απέστειλε η αμερικανική κυβέρνηση. Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών εστάλησαν πριν από την κρίση στην Credit Suisse που οδήγησε στην πρόταση εξαγοράς της από την ανταγωνίστριά της, UBS.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να εντοπίσει τους υπαλλήλους των τραπεζών που συναλλάχθηκαν με πελάτες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ακόμη επιδιώκει να εντοπίσει ποιες ενέργειες έκαναν οι τράπεζες για τον έλεγχο των πελατών αυτών τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Credit Suisse ήταν γνωστή για τη διαχείριση του πλούτου των Ρώσων πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τράπεζα είχε φτάσει να διαχειρίζεται περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για Ρώσους πελάτες, μια επιχείρηση που παρήγαγε έσοδα έως και 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την τράπεζα, ανέφερε το Bloomberg.

Τον Μάρτιο του 2022, η Credit Suisse αποκάλυψε έκθεση στη Ρωσία ύψους 1,0 δισ. ελβετικών φράγκων (λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ) από την πιστωτική έκθεση και την καθαρή αξία του ενεργητικού των ρωσικών θυγατρικών της στο τέλος του 2021. Το 2018, η τράπεζα δέσμευσε περίπου 5 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ