ΗΠΑ

Νέα έκθεση κόλαφος του Αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Τουρκίας προμηνύει νέες εξελίξεις στην Κύπρο

Η ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα , καθώς και η  μη πώληση των Αμερικανικών F-16  στην Τουρκία, αποτυπώνεται σε νέα έκθεση κόλαφο για τους "γείτονες ",  του  Αμερικανικού Κογκρέσου. 

Σε σχετικό άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ αναφέρονται ως κύρια σημεία τα κάτωθι:

"Η πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία και οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας περιλαμβάνονται σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ που περιγράφει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση με τίτλο «Τουρκία: Ιστορικό και Σχέσεις με τις ΗΠΑ» παρουσιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί με τη Ρωσία, τη Σουηδία-Φινλανδία-ΝΑΤΟ και τη Μέση Ανατολή ως κύρια ζητήματα.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν «εξέφρασε την υποστήριξή του για πωλήσεις που θα αναβαθμίσουν τον γηρασμένο στόλο των F-16 της Τουρκίας, αλλά ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους».

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα εδαφικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και ανανεωμένων διαφωνιών σχετικά με ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, εξηγεί τη διαμάχη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «φαίνεται ότι έφερε την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο πιο κοντά».

Σχετίζει άμεσα τις εντάσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας με την στάση των ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρεται περαιτέρω στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο.

«Αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν πλέον μια ισορροπημένη προσέγγιση στο Αιγαίο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ προέβη σε δήλωση λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη στάση ασφαλείας των ΗΠΑ προς όφελος της Τουρκίας ή της Ελλάδας. και ότι οι συλλογικές προσπάθειες των συμμάχων του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ισραήλ

Για τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ανέφερε: «Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ.

«Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τις προοπτικές για έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας».

«Ενώ το Ισραήλ έχει επιδιώξει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, μπορεί να είναι προσεκτικό σχετικά με σημαντικές βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στις διμερείς σχέσεις και φαίνεται να παραμένει προσηλωμένο σε στενούς στρατηγικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Λέει επίσης ότι είναι «ασαφές πώς η επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στα τέλη του 2022 ως πρωθυπουργού του Ισραήλ μπορεί να επηρεάσει τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ».

Η έκθεση του CRS σκιαγραφεί επίσης τη νέα θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία και την αντίσταση που αυτή συνάντησε στο Κογκρέσο, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ παρέμεινε σκεπτικιστής, λέγοντας: «Η Τουρκία ενεργεί με τρόπους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας σε πολλά πράγματα.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει… το φιλόδοξο μέρος αυτού που θα θέλαμε να είναι η Τουρκία και να συνειδητοποιήσει τι είναι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν».

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση πιθανών πωλήσεων F-16 ότι «η επιθυμία της Τουρκίας για F-16 είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, μεταξύ άλλων στα υψηλότερα επίπεδα, με τους Τούρκους συμμάχους μας, αλλά είναι επίσης κάτι που συζητάμε με την Γερουσία"

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ έχουν τροφοδοτήσει εσωτερικές συζητήσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης των τουρκικών βάσεων».

«Ως αποτέλεσμα των εντάσεων και των ερωτημάτων σχετικά με την ασφάλεια και τη χρησιμότητα του τουρκικού εδάφους για πόρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποστηρίξει τη διερεύνηση εναλλακτικών ρυθμίσεων βάσης στην περιοχή».

Ορισμένες αναφορές, προσθέτει, «υποδηλώνουν ότι οι διευρυμένες ή δυνητικά διευρυμένες στρατιωτικές παρουσίες των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία μπορεί να συνδέονται με ανησυχίες για την Τουρκία».

Γιατί όχι στην πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Με την τουρκική επιθετικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο στο Αιγαίο και τον Ερντογάν να υπολείπεται δημοσκοπικά, τυχόν πώληση F-16 από τις ΗΠΑ, αφενός θα έδινε αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, επιβραβεύοντας την, αφετέρου ο Τούρκος Πρόεδρος θα κέρδιζε ψήφους στο εσωτερικό της χώρας του, από ψηφοφόρους που είναι φιλοδυτικοί και φοβούνται την οριστική εκτροπή της Τουρκίας προς Ρωσία-Κίνα, είτε από  εθνικιστές του ΙΥΙ PARTY της αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντάς το ως επιτυχία του έναντι των ΗΠΑ που τον φοβούνται και τον υπολογίζουν.

Επιπλέον, αυτό θα διατάρασσε τις άριστες σχέσεις με την πιστή σύμμαχο Ελλάδα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη της.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...