SEAL Delivery Vehicle
ΗΠΑ

Με αυτό το όχημα μεταφέρονται οι Αμερικανοί βατραχάνθρωποι υποβρυχίως! (Εικόνες)

Η πιο επίλεκτη δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού διαθέτει και κάποια από τα πιο προηγμένα και έξυπνα συστήματα που έχουν κατασκευαστεί. Το SEAL Delivery Vehicle (SDV) είναι αναμφίβολα ένα πολύ ιδιαίτερο και χρηστικό όχημα, το οποίο οι Αμερικανοί ανέπτυξαν για την υποβρύχια μεταφορά βατραχανθρώπων SEAL. Για όσους δεν ήξεραν την ύπαρξη του Οχήματος Μεταφοράς SEAL, αυτή θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα "γνωριμία". 

Τι Είναι το SEAL Delivery Vehicle; 

Το Όχημα Μεταφοράς SEAL (SDV) είναι ένα επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μεταφοράς, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το όχημα χρησιμοποιείται για την υποβρύχια μεταφορά στρατιωτών SEAL και του εξοπλισμού τους, κατά την διάρκεια αποστολών ειδικών επιχειρήσεων. Το όχημα επιχειρείται και από την Υπηρεσία Ειδικών Σκαφών (Special Boat Service) του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού. Η εν λόγω υπηρεσία έχει στην διάθεσή της τρία Οχήματα Μεταφοράς SEAL. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ομάδες της Navy SEAL [Sea (θάλασσα), Air (Αέρας) και Land (ξηρά)] είναι η κύρια δύναμη ειδικών επιχειρήσεων της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικού Ναυτικού Πολέμου (Naval Special Warfare Command). 

Το Όχημα Μεταφοράς SEAL, το οποίο παραμένει αδιάκοπα σε υπηρεσία από το 1983, χρησιμοποιείται κυρίως για μυστικές αποστολές σε περιοχές που είναι αδύνατη η πρόσβαση (είτε γιατί έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις, είτε γιατί η στρατιωτική δραστηριότητα θα τραβούσε την προσοχή στην περιοχή). Το όχημα κανονικά παρατάσσεται από ένα Dry Deck Shelter σε ένα ειδικά τροποποιημένο επιθετικό υποβρύχιο ή υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων. Βέβαια, μπορεί να εκτοξευθεί και από πλοία επιφάνειας ή από ξηράς. Το Όχημα Μεταφοράς SEAL έχει λάβει μέρος σε κανονική μάχη κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, του Πολέμου στο Ιράκ και της παρέμβασης των ΗΠΑ στην Σομαλία.  

Το Dry Deck Shelter (DDS, δηλαδή "στεγνό κατάστρωμα φιλοξενίας") αποτελεί μία αποσπώμενη μονάδα, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα υποβρύχιο για να επιτραπεί η εύκολη είσοδος και έξοδος δυτών όσο το σκάφος βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, το υποβρύχιο θα πρέπει να είναι ειδικά τροποποιημένο για να μπορεί να λάβει το DDS, αφού απαιτείται να υπάρχει συμβατός σχηματισμός καταπακτής, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και σωλήνωση για εξαερισμό και άδειασμα του νερού. 

Το Όχημα Μεταφοράς SEAL σκοπεύονταν να αντικατασταθεί από το Advanced SEAL Delivery System (ASDS, δηλαδή "Προηγμένο Σύστημα Μεταφοράς SEAL), το οποίο αποτελεί ένα μεγαλύτερο υποβρύχιο όχημα που συχνά μπερδεύεται με το SDV. Το όχημα αυτό όμως διαφέρει σημαντικά με το Όχημα Μεταφοράς SEAL, αφού το ASDS είναι κλειστό και ως αποτέλεσμα δεν πλημμυρίζεται. Εσωτερικά του Προηγμένου Συστήματος Μεταφοράς SEAL υπάρχει πλήρης σύστημα υποστήριξης ζωής και air conditioning. Βέβαια, το ASDS ακυρώθηκε το 2009 εξαιτίας υπερβάσεων στο κόστος και λόγω της απώλειας του πρωτοτύπου σε πυρκαγιά. Το αμερικανικό ΠΝ φαίνεται πως αντικαθιστά τώρα το SDV με το Shallow Water Combat Submersible (SWCS, δηλαδή "Υποβρύχιο Μάχης Ρηχού Νερού"), το οποίο ξεκίνησε να υπηρετεί το 2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδιασμός

Τα Οχήματα Μεταφοράς SEAL μεταφέρουν έναν πλοηγό με τον βοηθό του και μία ομάδα μάχης τεσσάρων βατραχανθρώπων μαζί με τον εξοπλισμό τους. Η ομάδα αυτή μεταφέρεται από και προς ναυτικούς στόχους αποστολής στην ξηρά ή στην θάλασσα. Ο πλοηγός και ο βοηθός του είναι συνήθως μέρος της ομάδας μάχης. Το όχημα κινείται χάρις σε μία μπαταρία αργύρου ψευδαργύρου (silver-zinc battery), ενώ είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό προώθησης, πλοήγησης, επικοινωνίας και υποστήριξης ζωής. Οι μπαταρίες δίνουν απευθείας ισχύς στον ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος με την σειρά του περιστρέφει μία προπέλα μονού κοχλία. Επειδή ακριβώς είναι όλα ηλεκτρικά, τα SDV είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν από παθητικά σόναρ, ενώ το μικρό τους μέγεθος κάνει δύσκολη την ανίχνευσή τους από άλλα μέσα. 

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που κρατήσαμε για το τέλος είναι πως σύμφωνα με ένα άρθρο του 2011, από τους 2.600 στρατιώτες SEAL των ΗΠΑ, μόνο οι 230 έχουν εκπαιδευτεί στην επιχείρηση του SDV. 

GALLERY

Shallow Water Combat Submersible
Advanced SEAL Delivery System
Dry Deck Shelter
SEAL Delivery Vehicle
SEAL Delivery Vehicle
SEAL Delivery Vehicle
SEAL Delivery Vehicle
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ