Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Θα γίνει αυτό το drone το μη επανδρωμένο ναρκοθηρευτικό των ΗΠΑ; (Εικόνες)

Το αμερικανικό ΠΝ σκέφτεται σοβαρά την αύξηση του εύρους αποστολών του drone MQ-8C Fire Scout (ανιχνευτής φωτιάς), ενσωματώνοντας του ένα νέο ραντάρ και εκμεταλλεύοντας ένα υπερσύγχρονης τεχνολογίας σετ ανίχνευσης ναρκών και εξουδετέρωσης συστημάτων.

Γιατί Θέλουν οι ΗΠΑ "Ιπτάμενο Ναρκοθηρευτικό";

Υπάρχουν πολλές απειλές σε βαθιά νερά, μεταξύ των οποίων είναι και οι παράκτιες και παραθαλάσσιες νάρκες. Σε αυτόν τον τομέα, τα drone θα μπορούσαν να βοηθήσουν προστατεύοντας τα πλοία επιφάνειας. Η αντιναρκική τεχνολογία στο Fire Scout θα είχε ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη αμφίβιων επιθέσεων, αφού δυνάμεις που επιτίθενται από πλοία προς την ακτή συναντούν απειλές ναρκών. Οι απειλές αυτές απαιτείται να ταυτοποιηθούν και να εξουδετερωθούν πριν την άφιξη των στρατευμάτων στην ακτή ή το προγεφύρωμα τους στην ακτογραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκδοση C του Fire Scout έρχεται με μία αναβαθμισμένη έκδοση μίας ειδικής παράκτιας ναρκοθηρευτικής τεχνολογίας, η οποία ονομάζεται Coastal Battlefield Reconnaissance and Analysis (παράκτια αναγνώριση και ανάλυση πεδίου μάχης) ή αλλιώς COBRA. Η COBRA, η οποία είναι επιχειρησιακή εδώ και πολλά χρόνια στο MQ-8B, έχει ως κύρια λειτουργία την ανίχνευση ναρκών και το "κυνήγι" υποβρυχίων. Το μοντέλο B ενσωματώνει το COBRA Block 1, ωστόσο το μοντέλο C του Fire Scout θα ενσωματώνει την πιο προηγμένη έκδοση COBRA Block 2. Η εν εξελίξει προσπάθεια του αμερικανικού ΠΝ να ενσωματώσει την πιο αποτελεσματική ζεύξη δεδομένων LINK 16, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Fire Scout να κινείται από "σημείο σε σημείο", ενώ παράλληλα να μπορεί να στέλνει βίντεο και δεδομένα πίσω στο μητρικό πλοίο. Έτσι, το drone θα επιχειρεί ως μαχητικός κόμβος κλειδί, συνδεδεμένο σε ένα μεγαλύτερο διχτυωτό δίκτυο πλατφορμών. 

Νέες Θαλάσσιες Βάσεις

Η προσθήκη αυτή θα ευθυγράμμιζε το Fire Scout με την τωρινή προσπάθεια του αμερικανικού ΠΝ να επεκτείνει τον στόλο του με Expeditionary Sea Bases (ESB, δηλαδή "πειραματικές βάσεις θαλάσσης"), πλατφόρμες κλειδιά δηλαδή που στόχο έχουν να επιχειρούν ως ναυτικές "θαλάσσιες βάσεις" κατά την διάρκεια επιχειρήσεων. Οι ESB του ΠΝ αναβαθμίζονται και προστίθενται στον στόλο γρήγορα, κυρίως εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου που ίσως αναλάβουν σε απειλές του Ειρηνικού, όπου ο μεγάλος ανοιχτός ωκεανός και τα θαλάσσια κανάλια θα έκαναν δύσκολη μία συνεργασία με επιχειρήσεις εδάφους (γιατί πολύ απλά δεν θα φτάνουν τις εχθρικές θέσεις). Μία ESB θα μπορούσε να στείλει σε ειδικές επιχειρήσεις αποστολές με μικρές βάρκες, να εκτοξεύσει ελικόπτερα και να λειτουργεί ως κρίσιμη περιοχή για ναυτικές μαχητικές επιχειρήσεις. 

Στην πραγματικότητα οι βάσεις ESB είναι πλοία που λειτουργούν ως θαλάσσιες πλατφόρμες. 

GALLERY

MQ-8C Fire Scout
MQ-8C Fire Scout
MQ-8C Fire Scout
MQ-8C Fire Scout
ESB
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ