Snakehead
ΗΠΑ

Έτοιμο το μεγαλύτερο υποβρύχιο drone των ΗΠΑ! Βγήκαν μπροστά από τη Κίνα; (Εικόνες)

Οι αποστολές προετοιμασίας ενός επιχειρησιακού περιβάλλοντος (IPOE), όπως αυτή που εκτελέστηκε από το αμερικανικό ΠΝ, είναι σημαντική προϋπόθεση για την κατανόηση μίας περιοχής ενδιαφέροντος, στην οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μία δράση που θα υποστηρίξει τους στρατιώτες. 

Η αποστολή περιλαμβάνει την δημιουργία λεπτομερών χαρτών του πυθμένα της θάλασσας και την ταυτοποίηση στόχων ή άλλων αντικειμένων ενδιαφέροντος, γνώσεις οι οποίες είναι ουσιαστικές για να μπει ένα υποβρύχιο σε μία περιοχή χωρίς να ανιχνευθεί. Στην συγκεκριμένη αποστολή προετοιμασίας, όλα αυτά τα κατάφερε με το νέο υποβρύχιο Snakehead.

Μία ομάδα πραγματοποίησε την επίδειξη από το Κέντρο Ναυτικού Υποβρύχιου Πολέμου (NUWC) στις 21 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υποβρύχιο drone εκτέλεσε "είσοδο μεγάλου βεληνεκούς" (είσοδος στην περιοχή ενδιαφέροντος από μεγάλη απόσταση), εκτέλεσε τοπογράφηση με σόναρ και μετά γύρισε πίσω στην υποδομή δοκιμών, "επιδεικνύοντας ένα νέο επίτευγμα στην συνολική διάρκεια εξόρμησης," αναφέρει η αμερικανική διοίκηση ναυτικών συστημάτων θαλάσσης (NAVSEA). 

Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας την "Ναυτική Ανοιχτή Αρχιτεκτονική Αυτονομίας Draper" (η οποία αναπτύχθηκε σε εργαστήριο) και τεχνολογία περισυλλογής δεδομένων σόναρ, την οποία προμηθεύτηκε η υπηρεσία από το εργαστήριο εφαρμοσμένης έρευνας του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Το Drone Snakehead

Το Snakehead είναι ένα αρθρωτό, πολλαπλών αποστολών μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μεγάλου εκτοπίσματος (LDUUV), το οποίο μπορεί να επαναρυθμιστεί και να παραταχθεί από υποβρύχια και πλοία επιφάνειας. Παρέχει καθοδήγηση και έλεγχο, πλοήγηση, περιστασιακή επίγνωση, μπορεί να προωθείται και να εκτελεί ελιγμούς, ενώ διαθέτει και αισθητήρες για να υποστηρίζει αποστολές IPOE.

Το υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα ενσωματώνει αρκετές καινοτόμες τεχνολογίες, όπως μπαταρίες λιθίου-ιόντων, προηγμένα υλικά κύτους και αισθητήρες και την δυνατότητα να εκτοξεύεται και να ανακτάται από υποβρύχια και σκάφη επιφάνειας. 

Το drone έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα όχημα SEAL delivery vehicle (SDV), το οποίο χρησιμοποιείται για την μετακίνηση στρατιωτών SEAL υποβρύχια. Βέβαια, το Snakehead είναι μεγαλύτερο, χαρακτηριστικό που το κάνει το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που εκτοξεύεται από υποβρύχια και έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου από μικρά και μεσαία υποβρύχια drone του αμερικανικού ΠΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από αποστολές IPOE, το drone θα χρησιμοποιείται επίσης για αποστολές αντιμετώπισης ναρκών και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτό έγινε γνωστό εξαιτίας αναφορών που μιλούν για εξοπλισμό του Snakehead με σύστημα υποστήριξης ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο θα επιτρέψει στο υποβρύχιο όχημα να περισυλλέγει πληροφορίες από ραντάρ και κόμβους επικοινωνίας του εχθρού.

Υπηρεσία

Μέχρι στιγμής, το Snakehead έχει πραγματοποιήσει 155 εξορμήσεις στο νερό και περισσότερες από 78 ώρες λειτουργίας, χρησιμοποιώντας μία κυβερνητικής ιδιοκτησίας αρθρωτή και ανοιχτή αρχιτεκτονική με ονομασία Topside Command, Control and Communications (C3, δηλαδή "διοίκηση, έλεγχος και επικοινωνίες"). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογισμικό, το οποίο ελέγχει η κυβέρνηση και προορίζεται για προγραμματισμό αποστολών και επιχειρήσεων και για ανάλυση.

Πριν την πρόσφατη δοκιμή, το υποβρύχιο drone πέρασε από 190 ώρες προσομοιώσεων υλισμικού και λογισμικού για να διαβεβαιωθεί πως οι παράμετροι αποστολής που ρυθμίστηκαν στο όχημα ήταν ακριβής. 

GALLERY

Snakehead
Snakehead
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...