ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν «δύσκολος σύμμαχος», αλλά η Τουρκία έχει μεγάλη αξία

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ίβο Νταλντέρ δημοσίευσε μία ανάλυση για την πρόσφατη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο Politico.

Ο Νταλντέρ, ο οποίος είναι επί του παρόντος Πρόεδρος του Συμβουλίου του Σικάγο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει ένας «δύσκολος σύμμαχος», αλλά ότι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη.

Στο άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Είναι δύσκολο να ζεις μαζί της, σχεδόν αδύνατο να ζήσεις χωρίς αυτήν», επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους εχθρούς της Δύσης, τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραήμ Ρεΐσι, λίγες μέρες αργότερα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίστηκε ότι συμμετείχε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας σιτηρών με την Ουκρανία. Περιγράφοντας τον Ερντογάν ως ηγέτη που αλλάζει ξαφνικά, ο Νταλντέρ τόνισε ότι παρά την ανατρεπτική επιρροή της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο, οι στενές σχέσεις της με διαφορετικούς παράγοντες στην Ανατολή και τη Δύση προσθέτουν μεγάλη πολιτική αξία στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, το άρθρο, το οποίο περιλάμβανε το σχόλιο ότι η Τουρκία «έχει αποστασιοποιηθεί από το να είναι αξιόπιστος σύμμαχος» τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν φτάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου. Ενώ ο Ερντογάν προσπάθησε να φιμώσει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και φυλάκισε δημοσιογράφους, δηλώθηκε ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν ήταν «ελεύθερη», σύμφωνα με το Freedom House που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Ivo Daalder, ο οποίος υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ μεταξύ 2009 και 2013, έγραψε ότι η ολοένα και πιο ακανόνιστη συμπεριφορά της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της.

Το άρθρο επέστησε επίσης την προσοχή στην αγορά του συστήματος αεράμυνας S400 από την Τουρκία από τη Ρωσία και στις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα. Στην ανάλυση σχολιάστηκε ότι «ο Ερντογάν παίζει κατά καιρούς καταστροφικό ρόλο εντός του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να πάρει αυτό που θέλει εκμεταλλευόμενος τη συναίνεση της συμμαχίας ή ασκώντας βέτο στη συμφωνία».

Αναφέρθηκε επίσης ότι μετά τις αρχικές αντιρρήσεις του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υψώθηκαν φωνές στο ΝΑΤΟ για απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμμαχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ