ΗΠΑ

Σαρηγιαννίδης: Επιπολαιότητα Πελόζι ή στρατηγική κίνηση των ΗΠΑ η επίσκεψη στην Ταϊβάν

Η επίσκεψη την Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Η Επίσκεψη έγινε μάλιστα με στρατιωτικό αεροσκάφος και την αντίστοιχη υποστήριξη από αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και αποτελεί την πιο αναβαθμισμένη εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια πολιτική επαφή των δύο πλευρών και αντικειμενικά ενισχύει τις πολιτικές δυνάμεις, όπως η νυν πρόεδρος Τσάι Ινγκ-βεν, που διεκδικούν την παγίωση και νομιμοποίηση της απόσχισης της νήσου, μέσω μιας επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μίλτου Σαρηγιαννίδης μιλάει για την επίσκεψη αυτή καθαυτή, την χρονική στιγμή που αυτή πραγματοποιείται αλλά και αν θα μπορούσε να ζητήσει ή και να επιβάλλει ο Πρόεδρος Μπάντεν να μην γίνει.

Παράλληλα ο καθηγητής τονίζει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την επίσκεψη αυτή καθαυτή σαν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά πιθανόν να εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη στρατηγική από πλευράς ενωμένων Πολιτειών. Θα πρέπει συμπληρώνει ο Κος Σαρηγιαννίδη να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες με δεδομένη την διάθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν το γεωπολιτικό τους κέντρο στην Νότια Σινική θάλασσα

Επίσης επιτυγχάνουν τους στόχους τους οι Ρώσοι στην Ουκρανία και παράλληλα φαίνεται να υπάρχει κόπωση της Ευρώπης από τα αποτελέσματα της Ουκρανικής σύγκρουσης. Μάλιστα ο καθηγητής δεν αποκλείει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην συνοχή της Ευρώπης αλλά και στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης μετά τις Ιταλικές εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...