ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Οθωμανικό" διπλό παιχνίδι με ΗΠΑ-Ρωσία! Θα αποκομίσει οφέλη ο Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

"Θα κερδίσει η Τουρκία του Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία;" αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Αμερικανικό ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άνοιξε νέες ευκαιρίες για την Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν δεν πρέπει να υπερβάλει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του. Η κρίση γύρω από την Ουκρανία είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα.

Μετά το αρχικό σοκ της ρωσικής εισβολής, που έφερε την Τουρκία σε άβολη θέση, ο Ερντογάν φαίνεται πλέον να απολαμβάνει τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Η Δύση και η Ρωσία είναι εκεί που θέλει να είναι, η πρώτη του ανήκει, η δεύτερη είναι πολύ αδύναμη για να πάει εναντίον του. Ή έτσι νομίζει.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στην ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και η εξισορρόπηση του Ερντογάν μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση της Άγκυρας στη Δύση.

Μετά από χρόνια παγερών σχέσεων για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, που προκάλεσε κυρώσεις από τη Δύση, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της είναι και πάλι εγκάρδιες.

Οι πωλήσεις drone της Τουρκίας στην Ουκρανία και η απόφασή της να κλείσει το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια στα ρωσικά πολεμικά πλοία, η άσκηση του δικαιώματος της Άγκυρας σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936 και το κλείσιμο του εναέριου χώρους της σε ρωσικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία, έχουν κερδίσει τον έπαινο της Τουρκίας στις δυτικές πρωτεύουσες.

Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας η πρόσφατη προσφορά της Άγκυρας να βοηθήσει στην εκκαθάριση ναρκών στα ανοικτά των ακτών του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού και στη συνοδεία πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για να αποφευχθεί μια μεγάλη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Ερντογάν είναι βέβαιος ότι η Δύση έχει επιτέλους κατανοήσει τον απαραίτητο ρόλο της Τουρκίας στη δυτική ασφάλεια. Διογκώνει την εμπιστοσύνη του η κάρτα βέτο που έχει η Τουρκία ενάντια στην προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα μεταμορφώσει το τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη στρατηγική σημασία που έχει αναλάβει η Τουρκία για τις δυτικές προσπάθειες να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, παρέχει στον Ερντογάν την τέλεια ευκαιρία να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Δύση.

Ένας βασικός τομέας για τον Ερντογάν από αυτή την άποψη είναι οι αμυντικές προμήθειες. Αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της χώρας στα τέλη του 2019 στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, η πραγματικά ανατρεπτική οπισθοδρόμηση ήρθε νωρίτερα το 2019 με την απόφαση των ΗΠΑ να εμποδίσουν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400.

Έκτοτε η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει σαράντα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ογδόντα κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της. Ωστόσο, μέλη του Κογκρέσου ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποτρέψει την πώληση.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ανατρέψει τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και έχουν προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην αμυντική της βιομηχανία.

Ένας βασικός τομέας όπου οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει εμπόδιο είναι η τεχνολογία κινητήρων. Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να παράγει τους δικούς της κινητήρες, εμποδίζοντας τον κατά τα άλλα αναπτυσσόμενο αμυντικό τομέα της χώρας.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία είχε πολλές επιλογές για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις. Μια ιδέα ήταν η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Ένας άλλος συνεργαζόταν με την Ουκρανία, η οποία διατήρησε με επιτυχία την κληρονομιά της Σοβιετικής εποχής στο σχεδιασμό και την κατασκευή κινητήρων ικανών να τροφοδοτούν πολλούς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία κατέστησε αυτά τα σχέδια ανέφικτα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι θλιβερές στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και το στίγμα που συνδέεται με τα ρωσικά εμπορικά σήματα έχουν σχεδόν εξαλείψει την επιλογή αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τη Μόσχα.

Η αβεβαιότητα του πολέμου έχει επίσης ανατρέψει τα σχέδια της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Ουκρανία για την αντιμετώπιση των αμυντικών της αναγκών, αναγκάζοντας την Άγκυρα να επιστρέψει στις δυτικές αγορές.

Ο Ερντογάν ελπίζει να χρησιμοποιήσει το ανανεωμένο καθεστώς της Τουρκίας ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα αρνησικυρίας της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να αναγκάσει τις δυτικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές άμυνας προς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί και την αποδυναμωμένη Ρωσία.

Επιδιώκει εδώ και καιρό να ξεκινήσει μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη που θα μπορεί να φιλοξενήσει μερικούς από τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ έθεσαν τα σχέδιά του σε δεύτερη μοίρα.

Ο Ερντογάν φαίνεται να υπολογίζει ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσει μια νέα εισβολή, δεδομένης της απόσπασης της προσοχής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυξανόμενης εθνικιστικής αντίδρασης κατά των Σύριων προσφύγων στο εσωτερικό ενόψει των εκλογών του 2023. Θέλει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο της Τουρκίας στη Σουηδία και την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Δύσης".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί το διπλό παιγνίδι του Ερντογάν με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Ωστόσο από την ανάλυση άρθρο που αναπτύξαμε, ελλείπει ο παράγοντας Ελληνοτουρκικά και η κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκία μέσω της απειλής για κατάληψη των νησιών μας με τις αστείες δικαιολογίες και προφάσεις που προτάσσει, επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ακόμη και με διάλυση της ΝΑ πτέρυγας της Συμμαχίας, προκαλώντας Ελληνοτουρκικό πόλεμο, προκειμένου να αποκτήσει τα 40 νέα F-16 BLOCK -70 και τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 που ήδη διαθέτει.

Ωστόσο εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα του δώσουν τα F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού που επιθυμεί, αφού θα τον ισχυροποιήσουν έτσι ακόμη περισσότερο, ενώ κανείς μα κανείς δεν υπολογίζει στη φερεγγυότητα τυχόν δεσμεύσεων που θα αναλάβει έναντι της Δύσης και των ΗΠΑ, αφού θεωρείται και όχι άδικα παντελώς αναξιόπιστος και καιροσκόπος.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ