ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα Μενέντεζ: Μπορούμε να διαχειριστούμε και την πρόκληση της Κίνας την ίδια στιγμή με τον Πούτιν

"Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε δύο πράγματα: πρώτον να συνεχίσουμε να σφίγγουμε την οικονομική θηλιά στον λαιμό του Πούτιν και δεύτερον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποβεί νικηφόρα στον αγώνα της." ανέφερε μιλώντας στον Economist ο γνωστός μας Bob Menendez, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας στην Anne McElvoy για την απάντηση της Αμερικής στη σύγκρουση ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ λέει πολλά και ενδιαφέροντα, ενώ σύμφωνα με τον Economist η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να στρατολογήσει συμμάχους για να ανταγωνιστεί την Κίνα σε θέματα που κυμαίνονται από την παραγωγή ημιαγωγών έως την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Σε όσους αμφισβητούν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας απάντησε με πολλές δόσεις ειρωνείας "Μήπως ήταν καλύτερα να στείλουμε ένα μπουκέτο λουλούδια στον Πούτιν;"..  Και συνέχισε: "Η αλήθεια είναι από τα 30 χρόνια που μελετώ τον Πούιτν πως το μόνο που αντιλαμβάνεται είναι η δύναμη". 

Πρόσθεσε πως το 2008 στην Γεωργία και το 2014 στην Κριμαία η "αντίδραση της Δύσης ήταν αδύναμη", ενώ τώρα οι κυρώσεις έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μια νέα πιεστική πραγματικότητα στον Ρώσο πρόεδρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν του ζητήθηκε να κάνει σύγκριση με το Αφγανιστάν και την επιχείρηση των Αμερικάνων εκεί, είπε πως το Αφγανιστάν έγινε λόγω της 11ης Σεπτεμβρίου. "Αναζητούσαμε δικαιοσύνη και θέλαμε να τελειώσουμε με την απειλή" ανέφερε. 

"Καταλαβαίνω τον πρόεδρο Ζελένσκι που ζητάει όπλα, κι εγώ το ίδιο θα έκανα, αλλά το ζήτημα είναι για εμάς και για το ΝΑΤΟ να μην υπάρξει άμεση συμπλοκή" ξεκαθάρισε, ενώ πρόσθεσε πως όσον αφορά τα όπλα που αποστέλλονται πρέπει να είναι τέτοια που οι Ουκρανοί να ξέρουν να τα λειτουργούν. 

Ανέφερε ακόμη πως "όσοι δεν είναι ηθικά εξοργισμένοι (σ.σ. σχετικά με όσα διαδραματίζονται) πρέπει να ελέγξουν την συνείδησή τους" 

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για μια μη νατοϊκή χώρα, όταν υπάρχει ρίσκο για το ίδιο το ΝΑΤΟ

Στην συνέχεια στάθηκε στην συμμαχία Κίνας-Ρωσίας και υπενθύμισε ως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μιλώντας στον Κινέζο ομόλογό του του υπογράμμισε πως δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες η απόφαση της Κίνας. Παρουσίασε μάλιστα την Κίνα ως την μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση θέτοντας το δίλημμα από την μια μιας χώρας που είναι ελεύθερη και εκλέγει τους ηγέτες της και από την άλλη ενός κράτους που ελαχιστοποιεί τις ελευθερίες μας και μας ελέγχει. 

"Ναι μπορούμε να διαχειριστούμε και αυτήν την πρόκληση την ίδια στιγμή με τον Πούτιν" είπε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ