ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Είδηση Βόμβα: "Ανεπίσημη πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία για αποστολή των ρωσικών S-400 στην Ουκρανία"-Συνέπειες-επιπτώσεις για σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και ελληνοτουρκικά

Επιβεβαίωση για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, καθώς είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες σε άρθρο μας, πως η Ουκρανία χρειάζεται αντιαεροπορικά όπλα και η Τουρκία έχει ένα από το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί – ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα S-400 που αγόρασε πριν από τέσσερα χρόνια, το οποίο πυροδότησε τεράστια αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταμάτησαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα ως απάντηση. 

Σύμφωνα με  τo reuters.com, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να μεταφέρει το πυραυλικό σύστημα της  S-400 ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα σε άρθρο του το πάντα έγκριτο και καλά πληροφορημένο εν λόγω βρετανικό ΜΜΕ, αναφέρει:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ανεπίσημα στην Τουρκία την απίθανη πιθανότητα να στείλουν τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν την πρόταση τον περασμένο μήνα στους Τούρκους ομολόγους τους, αλλά δεν υποβλήθηκε κανένα συγκεκριμένο ή επίσημο αίτημα, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Είπαν ότι έγινε επίσης εν συντομία κατά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν στην Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους συμμάχους που χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό και συστήματα ρωσικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και S-400, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στην Ουκρανία καθώς προσπαθεί να αποκρούσει μια ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ιδέα, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν βέβαιο ότι θα καταρριφθεί από την Τουρκία, ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης μεταξύ του Σέρμαν και των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπορούν να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία και πώς να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει καμία πρόταση ή πρόταση των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία των συστημάτων S-400 της Άγκυρας, τα οποία αποτελούν σημείο μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Τουρκικές πηγές και αναλυτές δήλωσαν ότι οποιαδήποτε τέτοια πρόταση δεν θα ήταν μια αρχή για την Τουρκία, επικαλούμενοι ζητήματα που κυμαίνονται από τεχνικά εμπόδια που σχετίζονται με την εγκατάσταση και λειτουργία των S-400 στην Ουκρανία, έως πολιτικές ανησυχίες όπως η αντίδραση που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα από τη Μόσχα.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες S-400 πυραύλων εδάφους-αέρος από τότε που έγινε η πρώτη παράδοση τον Ιούλιο του 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και έχουν εκδιώξει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως αποτέλεσμα.

Η Άγκυρα είπε ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τους S-400 επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.

Οι Aμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να σύρουν την Τουρκία πίσω στην τροχιά της Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειες εξεύρεσης «δημιουργικών» τρόπων βελτίωσης της τεταμένης σχέσης έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής έλξη, ανέφεραν αμερικανικές και τουρκικές πηγές.

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι S-400 είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα και ίσως αυτή είναι μια στιγμή που μπορούμε να βρούμε έναν νέο τρόπο για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε η Σέρμαν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk σε συνέντευξή της στις 5 Μαρτίου.

Δεν ήταν σαφές τι ακριβώς εννοούσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλιά της. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την πρόταση που έγινε κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η προσπάθεια αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανταποκριθεί στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy να βοηθήσει στην προστασία του εναέριου χώρου της Ουκρανίας. Ρωσικά ή σοβιετικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας όπως τα S-300 που έχουν άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα S-400 είναι περιζήτητα.

Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ είπε ότι η αιώρηση της πιθανότητας από την Ουάσιγκτον προήλθε ως αποτέλεσμα της ανανεωμένης προσπάθειας για βελτίωση των σχέσεων σε μια εποχή που η Άγκυρα έχει τρομοκρατηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε λάβει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα σχέδιά του για επίθεση πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, είπε μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. Είπε ότι η εισβολή είναι απαράδεκτη και εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά αντιτάχθηκε επίσης στις κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.

Η Άγκυρα έχει διατυπώσει προσεκτικά τη ρητορική της για να μην προσβάλει τη Μόσχα, λένε οι αναλυτές, με την οποία έχει στενούς ενεργειακούς, αμυντικούς και τουριστικούς δεσμούς.

Αλλά η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή κι άλλων, εξοργίζοντας το Κρεμλίνο. Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η Τουρκία κατάφερε να περπατήσει στην κόψη του ξυραφιού και η μεταφορά ενός ρωσικού S-400 θα προκαλούσε σίγουρα σε έντονη ρωσική οργή», δήλωσε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. «Και για τον Ερντογάν, οι S-400 έχουν γίνει σύμβολο της τουρκικής κυριαρχίας, άρα η απόσυρσή τους δεν θα ήταν μόνο τριαντάφυλλα και λουλούδια».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Είναι γνωστή η Ρωσική θέση σύμφωνα με την οποία ΗΠΑ και χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. ενώ παράλληλα προειδοποίησαν ότι τέτοια "φορτία" θα αποτελούν στόχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δίλημμα, αφού όντως γνωρίζει ότι η απστολή των S-400 στην Ουκρανία θα εξόργιζε τον Πούτιν, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα εκδήλωνε την δυσαρέσκειά του έμπρακτα σε Συρία και Λιβύη σε βάρος των Τούρκων. 

Εκεί δεν υφίστανται η προστασία του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περίσυλλογικής άμυνας, που απολαμβάνει η Τουρκία και η οποία δρά αποτρεπτικά από μια απευθείας στρατιωτική επίθεση της Μόσχας σε βάρος της επικράτειάς της

Ωστόσο γνωρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι μια τέτοια θεαματική κίνηση υπέρ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, θα εξάλειφε την αντιπαλότητα μαζί τους αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των S-400 και θα σηματοδοτούσε την άμεση ανατροπή του αντιδυτικού κλίματος σε βάρος της Τουρκίας

Πιθανότατα θα οδηγούσε σε επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και  σχεδόν σίγουρα  στην προμήθεια των 40 F-16 Block 70 και των 80 κίτ που θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό ισάριθμων F-16 της πολεμικής της αεροπορίας

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για την Ελλάδα, αφού θα έβγαζαν την Τουρκία από την δυτική απομόνωση και θα εξισορροπούσε το αεροπορικό ισοζύγιο μεταξύ μας, το οποίο  όπως είναι μέχρι στιγμής τα πράγματα, μέχρι το 2029 τουλάχιστον , γέρνει υπέρ της Αθήνας

Συνεπώς η όποια απόφαση του Ερντογάν  αναφορικά με την αποστολή των S-400 στην Ουκρανία ή όχι, αναμένεται να έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον και στην στάση των ΗΠΑ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και στη στάση της Δύσης στις επικείμενες τουρκικές εκλογές

Εκτίμησή μας είναι ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε αποστολή των S-400  στην Ουκρανία, αφού βλέπει ότι ο Πούτιν είναι εκτός ελέγχου.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...