ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Hypersonix DART AE : με ταχύτητα 5 Mach ένα υπερηχητικό drone πολλαπλών αποστολών

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στοχεύει να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όπλο μέχρι το 2023, που θα ταξιδεύει τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη φύση του πολέμου.

Το Πεντάγωνο πειραματίζεται με μη επανδρωμένα υπερηχητικά αεροσκάφη εδώ και χρόνια, εκτοξεύοντάς τα από βομβαρδιστικά πάνω από τον Ειρηνικό με περιορισμένη επιτυχία.

Για να θεωρηθεί ένα όχημα υπερηχητικό, πρέπει να ταξιδεύει τουλάχιστον με 5 Mach, πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ή περίπου 3.800 mph. Είναι αρκετά γρήγορο για να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ σε περίπου 30 λεπτά.

Τέτοια όπλα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από μεγάλες αποστάσεις και να ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, που θα ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμα πριν φτάσουν στους στόχους τους.

Τα όπλα θα είναι εξοπλισμένα με ενισχυτικούς πυραύλους «αέρας που αναπνέουν», που αναπτύσσονται επί του παρόντος, που φτάνουν ταχύτητες 1 ή 2 Mach και είναι πιο αποτελεσματικοί στην παράδοσή τους από τους τυπικούς πυραύλους.

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων δοκιμών, ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια τέταρτη και τελευταία δοκιμαστική πτήση του υπερηχητικού αεροσκάφους που ονομάζεται X-51A Waverider τον Μάιο του 2013.

Οι δοκιμές ήταν μέρος ενός στρατιωτικού έργου 300 εκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε το 2004. Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε το 2009. Στη δοκιμή του 2013, το Waverider έφτασε τα 5 Mach προτού συντριβεί στον ωκεανό, όπως προβλεπόταν.

 Η Hypersonix Launch Systems Ltd. και η Kratos Defense & Security Solutions, υπέγραψαν συμφωνία για την εκτόξευση της τεχνολογίας υπερηχητικού drone πολλαπλών αποστολών DART AE. Στο πλαίσιο της υποβολής της Ομάδας Hypersonix Kratos (η «Ομάδα») στο Πρόγραμμα Χορηγιών 2 του Αυστραλιανού Υπουργείου Βιομηχανίας, Επιστήμης, Ενέργειας και Πόρων Modern Manufacturing Initiative (MMI), σχεδιάζει μια πτήση εκτόξευσης και αρχικής επίδειξης του DART AE Hypersonic Σύστημα Drone το 2023.

Το Hypersonix DART AE, ένα υπερηχητικό drone πολλαπλών αποστολών, θα εκτυπωθεί πλήρως σε 3D από εξαιρετικά υλικά υψηλής θερμοκρασίας και θα τροφοδοτείται από έναν ενιαίο, πέμπτης γενιάς κινητήρα SPARTAN, μηδενικών εκπομπών, καθαρού υδρογόνου scramjet.  Αυτό θα επιταχύνει το drone στα 5 Mach, επιτρέποντας την εκκίνηση του scramjet, που δεν λειτουργεί σε χαμηλές ταχύτητες.

  

Η Kratos φέρνει στην ομάδα και την προτεινόμενη προσπάθεια τις εκτεταμένες δυνατότητες ψηφιακής μηχανικής της και την εμπειρία ενσωμάτωσης και εκτόξευσης ενισχυτών πυραύλων ήχου. Το ενισχυτικό σύστημα Kratos θα επιταχύνει το drone DART AE σε ταχύτητα μεγαλύτερη από 5 Mach και θα απελευθερώσει το όχημα, με ανάφλεξη του κινητήρα scramjet Drone και η αυτόνομη πτήση της DART AE θα προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης σε μια προκαθορισμένη θέση προσγείωσης.

Η Hypersonix Launch Systems είναι μια Αυστραλιανή εταιρεία Αεροδιαστημικής Μηχανικής, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή κινητήρων scramjet και υπερηχητικών οχημάτων. Ο κινητήρας τους SPARTAN scramjet είναι υδρογόνου και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μεταξύ 5 και 12 Mach για την υποστήριξη πολλαπλών αποστολών.

Η Kratos είναι κορυφαίος πάροχος καινοτόμων προϊόντων και λύσεων που υποστηρίζουν στόχους βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικά συστήματα, υποτροχιακή έρευνα, εκτοξευτήρες πυραύλων, συστήματα μη επανδρωμένων drone, τεχνολογίες στροβίλων, κατευθυνόμενη ενέργεια και συστήματα προγραμμάτων λέιζερ. 

Η Kratos έχει σημαντική εμπειρία στην εκτόξευση αυστραλιανών υπερηχητικών «πειραμάτων», έχοντας συμμετάσχει σε πολλαπλές εκτοξεύσεις υπερηχητικών σε συνεργασία με την Defense and Science Technology Group, ερευνώντας τη θεμελιώδη επιστήμη της υπερηχητικής τεχνολογίας και τις δυνατότητές της για συστήματα αεροναυτικής πρόωσης επόμενης γενιάς για τεχνικά, εμπορικά και σκοπούς ασφάλειας.

Η εκτεταμένη συμμετοχή του Kratos σε προηγούμενα πειραματικά προγράμματα υπερηχητικών πτήσεων, καταδεικνύει την ικανότητά του να εκτοξεύει μια ποικιλία υπερηχητικών οχημάτων και τον καθιστά μοναδικό και υψηλά καταρτισμένο συνεργάτη και συμπαίκτη για την Hypersonix, ως πάροχο εκτόξευσης για την πρώτη πτήση DART AE το 2023.

Αυτή είναι πλέον μια τάση: τα drones γίνονται καλύτερα οπλισμένα, μεγαλύτερα και ταχύτερα και ικανά για εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας αποστολές.

Σήμερα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετούν με σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, κάνοντας το Predator, ένα αεροσκάφος 1.000 κιλών με τελική ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, να μοιάζει με διπλάνο σε σύγκριση.

Πετούν όλο και περισσότερο χρησιμοποιώντας αυτόνομα συστήματα και συνδυάζονται με επανδρωμένα αεροσκάφη για να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη μιας αποστολής μάχης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ