ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Δεν υπάρχει! Μυστηριώδης μεταλλική επικάλυψη κάνει «αόρατα» τα F-35 και F-117

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράψαμε πως ένα εξαιρετικά συναρπαστικό μαχητικό F-22 Raptor stealth της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αποκαλύφθηκε  σε μεγάλο βαθμό να είναι  καλυμμένο με μια ανακλαστική μεταλλική επίστρωση που μοιάζει με κεραμίδι που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει σε ένα Raptor ποτέ πριν. 

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί μηχανικοί δοκιμάζουν τέτοια εξαρτήματα. Πέρυσι, τον Ιούνιο, οι δοκιμαστικές πτήσεις του Scaled Composites Model 401 «Son Of Ares» τράβηξαν επίσης την προσοχή, καθώς το αεροσκάφος καλύφθηκε με ανακλαστική μεταλλική επίστρωση. Η συζήτηση μεταξύ των ειδικών εκείνη την εποχή, ήταν σε βάθος και προσέφερε μια ποικιλία επιλογών για χρήση σε εσωτερικούς χώρους  από προηγμένους αισθητήρες υπέρυθρων έως συστήματα καθοδήγησης λέιζερ.

Πρόσφατες εργασίες που έγιναν για τη δοκιμή της μυστηριώδους μεταλλικής επικάλυψης σε αεροσκάφη stealth, επεκτάθηκαν στο F-117 Nighthawk και στο F-35 Joint Strike Fighter. 

Φωτογραφίες δείχνουν, το F-117 να έχει τις μπροστινές άκρες και την επάνω άτρακτο και τις ουρές του καλυμμένες με την επίστρωση που μοιάζει με καθρέφτη, πολύ παρόμοια με αυτή που φαίνεται στο F-22 που πετούσε έξω από το Nellis.

Το F-35, από την άλλη, δεν έχει δει ποτέ σε τέτοιο σχέδιο. Το γεγονός ότι το εν λόγω αεροσκάφος είναι ένα F-35C από την Air Test and Evaluation Squadron Nine (VX-9), μια από τις κύριες δοκιμαστικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού έξω από το Naval Air Weapons Station (NAWS) China Lake , σημαίνει ότι αυτό το πρόγραμμα επικάλυψης βρίσκεται σε κατά κάποιο τρόπο μια κοινή επιχείρηση, ή τουλάχιστον και οι δύο υπηρεσίες το δοκιμάζουν ανεξάρτητα. 

Η γενική διάταξη της μεταλλικής επίστρωσης σε αυτό το F-35C είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που έχουμε δει στο F-22, συμπεριλαμβανομένων των  άκρων στο μέσο της πτέρυγας. Αυτές οι νέες εικόνες δείχνουν κάτι νέο, ότι η επίστρωση φαίνεται να είναι ημιδιαφανής, επιτρέποντας στα σημάδια στον πίδακα να φαίνονται κάτω από την επίστρωση, αλλά μόνο από ορισμένες γωνίες. Αυτό είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η επίστρωση γίνεται από γυαλισμένη σε ματ σε κάπως γυαλιστερή εμφάνιση, ανάλογα με την όψη από την οποία την βλέπετε.

Όπως το F-22, η επίστρωση απορροφητικού υλικού από ραντάρ του F-35 παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του αεροσκάφους να μειώνει δραστικά την εμβέλεια στην οποία τα ραντάρ - ειδικά αυτά που σχετίζονται με αντιαεροπορικά συστήματα - μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα παρακολουθήσουν. 

Το υλικό πιστεύεται ότι μειώνει την υπέρυθρη υπογραφή του αεροσκάφους από το μετωπικό και το πλευρικό ημισφαίριο. Αυτό θα μείωνε την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων (IRST), των οποίων οι προηγμένοι τύποι πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο και είναι παρόντες στα περισσότερα από τα μαχητικά αεροσκάφη που πετούν σήμερα.

Αν και τα stealth αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-22, F-117 και F-35, έχουν όλα ενσωματωμένα μέτρα στα σχέδιά τους για να βοηθήσουν στη μείωση της υπογραφής υπέρυθρων, αυτή η επίστρωση είναι μια  πρόταση για μαχητικά υψηλών επιδόσεων, ειδικά όταν πρόκειται για να κρύβονται από όλο και πιο προηγμένα IRST, που είναι πλήρως ενσωματωμένα στο σύστημα μάχης ενός αεροσκάφους και δικτυωμένα με άλλα αεροσκάφη. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα IRST θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της μη επανδρωμένης αεροπορικής μάχης των υπηρεσιών, με πολλαπλά drones που μεταφέρουν IRST ενώ συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδέσμου δεδομένων, που θα παρέχουν πληροφορίες στόχευσης για επανδρωμένα και μη επανδρωμένα στοιχεία. 

Υπάρχει ένα μυστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, που φαίνεται να επικεντρώνεται στην παραγωγή ενός stealthy drone για αυτόν τον ρόλο ειδικά και τα drones Avenger της General Atomics έχουν αποδείξει την ιδέα κατά τη διάρκεια πραγματικών ασκήσεων.

Ανεξάρτητα από αυτό, αυτό το πρόγραμμα κρυφής μεταλλικής επίστρωσης αυξάνεται σαφώς σε έκταση και το γεγονός ότι τώρα περιλαμβάνει την Πολεμική Αεροπορία και το αεροσκάφος του Ναυτικού, σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε πολύ περισσότερα από αυτό σύντομα, τουλάχιστον αν κριθεί αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ