ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Απεταξάμην! Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) ντρέπεται που είχε φοιτητή τον Selçuk Bayraktar

Είναι γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός έχει  χρησιμοποιήσει εκτεταμένα TB2 στις στρατιωτικές του επιθέσεις, εναντίον δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βόρεια Συρία, καθώς και κατά του  Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη στον αγώνα της εναντίον των ανταρτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

https://www.youtube.com/watch?v=lqTUq_tH5MU

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Istanbul Defense and Aerospace Cluster Association (SAHA) και μεγιστάνας drone του Baykar, Γενικός Διευθυντής Haluk Bayraktar, δήλωσε περήφανος καθώς, αξιολογώντας την απόδοση του κλάδου το 2021 είπε στο Anadolu Agency (AA) την Κυριακή, ότι η Τουρκία αποδίδει θετικά αποτελέσματα στο όραμά της για εθνικοποίηση της άμυνας και αεροπορικά προϊόντα βήμα προς βήμα.

Ο Haluk Bayraktar μπορεί να αισθάνεται περήφανος, αλλά δεν αισθάνεται το ίδιο ο  Σουηδοαμερικανός καθηγητής Max Tegmark, ο οποίος επέκρινε τον τουρκικό γίγαντα των όπλων για τη χρήση δολοφονικών drones.

«Ντρέπομαι που εκπαιδεύσαμε τον Selçuk Bayraktar εδώ στο MIT», είπε ο Tegmark, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Μπαϊρακτάρ ανταπέδωσε με ένα tweet την Τρίτη, λέγοντας:

«Ένας επονομαζόμενος ακαδημαϊκός του οποίου το όνομα άκουσα για πρώτη φορά είπε σε μια συνέντευξη «Ντρεπόμαστε που εκπαιδεύσαμε τον Selçuk Bayraktar» κατά τη διάρκεια της επιχείρησης (Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Αυτό για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε είναι η γενοκτονία και οι σφαγές που έχετε διαπράξει. Πήραμε πίσω τα εδάφη μας. Θα ήμασταν μόνο περήφανοι για αυτό!».

Σε μια συνέντευξη στο Next Web, ο καθηγητής Max Tegmark του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), προειδοποίησε για ένα τρομερό σενάριο όταν χρησιμοποιούνται ρομπότ στρατιωτικού τύπου στο μέλλον.

Ο καθηγητής Tegmark πιστεύει ότι τα καρτέλ ναρκωτικών μπορούν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ και φονικά drones, για να πραγματοποιήσουν ασταμάτητους φόνους.

Ο Tegmark είπε ότι όταν στρατιώτες άλλων χωρών αναπτύσσουν με επιτυχία ρομπότ δολοφόνων στο πεδίο της μάχης, άτομα και οργανώσεις πολιτών αργά ή γρήγορα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το όπλο, όπως πολλά άλλα στρατιωτικά όπλα.

«Όταν πέφτουν στα χέρια εγκληματιών, όπως τα καρτέλ ναρκωτικών, τα ρομπότ δολοφόνοι μπορούν να γίνουν ένα φτηνό, σχεδόν ασταμάτητο εργαλείο για να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν δολοφονίες», είπε ο Tegmark. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν τώρα προτού υλοποιηθεί αυτό το χαοτικό σενάριο».

Ανέφερε επίσης, ότι είναι «ατυχές» που οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν δει ακόμη πως το ρομπότ είναι ικανό να σκοτώνει αυτόματα στόχους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Γενεύη της Ελβετίας, την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Συμβατικά Όπλα συζήτησαν εάν θα απαγορεύσουν τα αυτόνομα όπλα που δεν απαιτούν χειριστή. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να διαφωνούν για την απαγόρευση και ανακοίνωσαν ότι «συμφωνούν να συνεχίσουν τη συζήτηση».

Παρόμοιες συνομιλίες έχουν γίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά η πίεση έχει αυξηθεί αφού ένα μικρό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Kargu-2 με αυτόματες εκρηκτικές ύλες «κυνηγούσε ανθρώπινους στόχους», χωρίς να υπήρχε εντολή από τον ελεγκτή κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια των μαχών του περασμένου έτους, οι στρατιώτες του αντίπαλου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) κατά τη διάρκεια της υποχώρησης δέχθηκαν επίθεση από το UAV Kargu-2 «κυνήγι» της Λιβυκής Εθνικής Κυβέρνησης (GNA) όταν επιχείρησε σε « αυτόματη λειτουργία υψηλής απόδοσης, χωρίς παρέμβαση ή εντολή χειριστή.

«Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις, γιατί αυτό το όπλο είναι απίστευτα φθηνό», προειδοποίησε ο Tegmark. «Το ρομπότ δολοφόνος είναι τόσο μικρό, φθηνό και ελαφρύ όσο ένα smartphone, αλλά εξαιρετικά ευέλικτο και ισχυρό. Η νομιμοποίηση αυτού του υπερ-ισχυρού όπλου καταστροφής, σαφώς δεν ωφελεί αυτές τις χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις», ανέφερε.

Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να συγκαλέσουν άλλη μια συνάντηση για να συζητήσουν τα ρομπότ δολοφόνων και ελπίζουν να καταλήξουν σε σχετική συμφωνία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη και η παραγωγή «ρομπότ δολοφόνων» και είπε ότι έκανε εκστρατεία για «μια προληπτική απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης αυτόνομων όπλων». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ