ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί ΗΠΑ-Μπαρζανί και Κύπρος μπήκαν ξανά στο στόχαστρο των Τούρκων λόγω "Κουρδικού κράτους"

Ο Masoud Barzani, Πρόεδρος της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ, πόζαρε με τη Nadine Maenza, την επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια επίσζκεψής της μπροστά από έναν χάρτη ο οποίος εμφάνιζε την Τουρκία διχοτομημένη.

Το "βιολί τους" οι ΗΠΑ με την δημιουργία Κουρδικού κράτους

Συγκεκριμένα ο τίτλος του εν λόγω χάρτη ήταν, «Ένας νέος χάρτης της Τουρκίας στην Ασία», που δείχνει τα τουρκικά εδάφη  διαιρεμένα

Στον χάρτη φαίνεται καθαρά  ότι τα τουρκικά εδάφη χωρίζονται σε πολλά μέρη, και οι  νυν ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας φαίνεται να ανήκουν στην  Αρμενία, ενώ οι νοτιανατολικες επαρχίες της να συγκροτούν το κράτος  του  Κουρδιστάν.

Με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter μετά τη φιλοξενία του Maenza, ο Μπαρζανί είπε: «Με χαρά φιλοξενούσα τη Nadine Maenza σήμερα στα κεντρικά γραφεία μας για να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, την ιστορική παράδοση ανεκτικότητας του λαού του Κουρδιστάν για τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον αγώνα των Πεσμεργκά δυνάμεις κατά των τρομοκρατών του ISIS».

Η Nadine Maenza, με την οποία ποζάρει ο Barzani, είναι επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) και της κοινότητας Patriot Voices.

Το παραπάνω γεγονός εξόργισε τους Τούρκους, αφού δείχνει τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους.

https://www.youtube.com/watch?v=VUZHMcvvERY

Τουρκικό μένος για την Κύπρο

Το τουρκικό μένος όμως δεν στρέφεται μόνο κατά του Μπαρζανί και των ΗΠΑ , αλλά και κατά της Κύπρου, αφού  σύμφωνα με το άρθρο του αρθρογράφου της Habertürk, Çetiner Çetin με τίτλο,  "Το PKK/PYD άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας στο ελληνοκυπριακό μέρος",  αναφέρεται στις 12 Ιανουαρίου ότι υποβλήθηκε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης για άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας του PYD και εγκρίθηκαν οι απαραίτητες άδειες εντός 24 ωρών.

Ο Çetin έκανε λόγο  για κάποιον , ο οποίος ζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2009 και διαχειρίζεται τις παράνομες σχέσεις της οργάνωσης, έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της και  έλαβε επίσημη άδεια παραμονής το 2013, ασκεί δραστηριότητες εκ μέρους της οργάνωσης στο « Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν».

"Το γραφείο αντιπροσωπείας πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Ο συγκεκριμένος  ο οποίος έκανε ομιλία σε αυτή τη συνάντηση, επαινεί Κύπριο τον επικεφαλής της λεγόμενης "επιτροπής αλληλεγγύης" που ιδρύθηκε μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και του PKK"

Ο Cetin έγραψε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA) αγαπούν την τρομοκρατική οργάνωση PKK, αλλά αυτή τη φορά η ελληνική διοίκηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα και βάζει το PYD, το συριακό παράρτημα της οργάνωσης, να ιδρύσει ένα γραφείο αντιπροσωπείας στο Κύπρος.

Αυτή η κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης είναι προκλητική και δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στη Μεσόγειο… Έψαξα μέσω  πηγών στην Αθήνα πώς το τόλμησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση και διαπίστωσα ότι έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν ότι έμαθα για το θέμα. 

Οι ελληνικές  πηγές με τις οποίες μίλησα, σημείωσαν ότι  το θέμα ξεκίνησε από 4 Έλληνες οι οποίοι διαχειρίζονται την οργάνωση και τις δραστηριότητες του PKK στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου από το 1998.

Οι δεσμοί των προσώπων που αναφέρονται με την οργάνωση είναι αρκετά περίπλοκοι.

Υπό την ηγεσία αυτών των τεσσάρων Ελλήνων εθνικιστών, υποβλήθηκε αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στις 12 Ιανουαρίου για άνοιγμα γραφείου αντιπροσωπείας του PYD και εγκρίθηκαν οι απαραίτητες άδειες εντός 24 ωρών.

Αυτό υποδηλώνει ότι η γραφειοκρατία ασφαλείας της Αθήνας και η ελληνοκυπριακή πλευρά γνώριζαν εκ των προτέρων την  πρωτοβουλία αυτή .

Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να ανοίξετε έναν εκκλησιαστικό σύλλογο, περνάτε από τον έλεγχο  ασφαλείας και τη διαδικασία έρευνας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το PYD/PKK δεν συνιστά  απειλή για το ελληνικό τμήμα της Κύπρου και η αίτησή τους εγκρίνεται μια μέρα αργότερα.

Στην ομιλία του, ο  συγκεκριμένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση για την υποστήριξη που τους δόθηκε, και υποσχέθηκε ότι το όνομα του Κύπριου φίλου του θα δοθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα όταν θα ιδρύσουν το λεγόμενο μεγάλο Κουρδιστάν, αφού είχε ως ρητό ότι : «Η ελευθερία της Κύπρου περνάει από τα βουνά του Κουρδιστάν». Ο νόμος της αδελφότητας μεταξύ του PKK και της ελληνοκυπριακής πλευράς ξεκινά επίσης με αυτήν την πρόταση.

Επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , η ΕΕ θα πρέπει να πάρει θέση αναφορικά με την ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας στην ελληνοκυπριακή πλευρά του PYD, το οποίο δεν έχει εκπροσώπηση εκτός Ρωσίας.

Για το PYD, η Κύπρος δεν πρέπει να λειτουργεί ως εφαλτήριο προς την ΕΕ.

Η Άγκυρα θα πρέπει να παρακολουθήσει στενά αυτή τη διαδικασία μέσω της διπλωματικής οδού και αυτή η πρωτοβουλία του PKK θα πρέπει να αποτραπεί"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Τουρκία προσπαθεί Διεθνώς να εξισώσει το PYD με το ΡΚΚ. Ο λόγος προφανής, αφού το ΡΚΚ είναι αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Έτσι προσπαθεί η Άγκυρα να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας του PYD.

Ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία , αλλά και οι ΕΕ δεν έχουν χαρακτηρίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας του PYD ως τρομοκράτες και αυτό στοιχειώνει την Τουρκία, η οποία βλέπει ότι ΗΠΑ και Ρωσία στο θέμα της Συρίας φαίνεται να τα έχουν "βρεί", με τις ΗΠΑ να αποδέχονται  σιωπηρά τον Άσαντ, ενθαρρύνοντας τις αραβικές χώρες να τον αποδεχθούν αυτόν και τη χώρα του και να ξεκινήσουν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του, ο δε Πούτιν αποδέχεται την ύπαρξη ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στα ΒΑ της Συρίας, κάτι που ικανοποιεί τα σχέδια της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν λοιπόν να έχουν δημιουργηθεί 2 ημιαυτόνομα κουρδικά κρατίδια σε Ιράκ και Συρία αντίστοιχα τα οποία να έχουν εδαφική συνέχεια μεταξύ τους.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αυτονόμηση κουρδικών επαρχιών της ΝΑ Τουρκίας και τελικά η δημιουργία Κουρδικού κράτους, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη που φωτογραφίστηκε ο Μπαρζανί με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ.

Αυτά τα αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι και για αυτό αντιδρούν σθεναρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ