ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Τι οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο AUKUS;

Η AUKUS αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στη στρατηγική σκέψη των ΗΠΑ προς την ενδυνάμωση των συμμάχων τους, την ανακατανομή των δυνάμεών τους στον Ινδο-Ειρηνικό και την καλύτερη ενσωμάτωση των συμμάχων τους στις αλυσίδες εφοδιασμού και στον βιομηχανικό σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση μιας ολοένα και πιο επιθετικής Κίνας. 

Αυτό απαιτεί κοινή χρήση ευαίσθητων τεχνολογιών, εμβάθυνση της συνεργασίας πληροφοριών, συγκέντρωση πόρων και αλλαγή της εγχώριας νομοθεσίας γύρω από τους ελέγχους των εξαγωγών. Θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δέσμευση της Αμερικής με την περιοχή, την προσέγγισή της στην τεχνολογική απόκτηση και τη σχέση της με την Αυστραλία και άλλους συμμάχους.

Η ιδιαίτερη εκτίμηση στην οποία τηρείται η Αυστραλία, τόσο από τους Αμερικανούς πολιτικούς όσο και από το αμερικανικό κοινό, σε συνδυασμό με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Αυστραλία να ανταποκριθεί στον εκφοβισμό της Κίνας, βοηθά επίσης να εξηγηθεί η προθυμία της Ουάσιγκτον να επιδιώξει αυτή τη συμφωνία. Η Αυστραλία και η Αμερική έχουν στενές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά, τα τελευταία αρκετά χρόνια, στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο σεβασμός για τις πολιτικές της ίδιας της Αυστραλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Azeem Ibrahi Διευθυντή Ειδικών Πρωτοβουλιών  στην Ουάσιγκτον, η ανακοίνωση της AUKUS - περισσότερο από οτιδήποτε άλλο συνέβη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες - σηματοδοτεί ότι η Ουάσιγκτον αποχωρεί από τον Βόρειο Ατλαντικό και από την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα παραμείνει στρατιωτικά εξαρτημένη από την αμερικανική ασπίδα ασφαλείας, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά η προσοχή της Αμερικής είναι πλέον εξ ολοκλήρου στραμμένη στην άνοδο της Κίνας ως αμφισβητία της παγκόσμιας ηγεμονίας της.

Αυτό που χρειάζεται εξήγηση, είναι γιατί η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασικός παίκτης στον Ινδο-Ειρηνικό, δεδομένου ότι γεωγραφικά βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά του πλανήτη, και γιατί οι ΗΠΑ θα διακινδύνευαν μια βαθιά ρήξη με τη Γαλλία, το κλειδί της Σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην ηπειρωτική Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλίσει τους δεσμούς του με την Αυστραλία.

Ο Azeem Ibrahi  αναφέρει στην arabnews «Η σημασία του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτόν τον δεσμό είναι πιθανή επειδή η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-ΗΒ θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για το είδος της σχέσης που θέλει να αναπτύξει η Ουάσιγκτον με την Αυστραλία. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι η «ειδική σχέση» ΗΠΑ-ΗΒ επεκτείνεται για να συμπεριλάβει και την Καμπέρα» και συνεχίζει.

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει το είδος στρατιωτικής, πληροφοριών και τεχνολογικής ολοκλήρωσης όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε την απόφαση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί την ασφάλειά του στον Ψυχρό Πόλεμο έπρεπε να κάνει τις ΗΠΑ να επενδύσει κρίσιμα στην άμυνά τους, καθιστώντας παράλληλα τον εαυτό του απαραίτητο επιχειρησιακό για τις παγκόσμιες αναπτύξεις της Αμερικής».

Αυτή η ανάλυση, ενισχύεται από τους τομείς εστίασης της AUKUS πέρα ​​από τον βασικό στόλο υποβρυχίων. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες στον κυβερνοχώρο και οι κβαντικές τεχνολογίες, όλοι οι τομείς στους οποίους τα ερευνητικά οικοσυστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, τόσο σε επίπεδο κρατικού όσο και ιδιωτικού τομέα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Ο Azeem Ibrahi  πιστεύει, ότι η ουσία της ειδικής σχέσης είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει για την αμερικανική εγγύηση ασφαλείας με επιχειρησιακή υποστήριξη και υποστήριξη πληροφοριών για τις αμερικανικές υπερπόντιες αναπτύξεις, όπου το Λονδίνο έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε ειδικές επιχειρήσεις και άλλες εξειδικευμένες, εξαιρετικά εξειδικευμένες δυνατότητες.

Συνεισφέρει επίσης οικονομικά μέσω του επί δεκαετίες  προγράμματος αγοράς αμερικανικών υποβρυχίων, ως το μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ονομαστικά «ανεξάρτητης» πυρηνικής αποτροπής του. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν το Ηνωμένο Βασίλειο όπως θα υπερασπίζονταν την καρδιά τους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα σωστό, ότι η πιο διαφημισμένη πτυχή της συμφωνίας AUKUS θα είναι ότι η Αυστραλία θα αγοράζει υποβρύχια με πυρηνικά καύσιμα από τις ΗΠΑ, με τον ίδιο τρόπο που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ο στόλος των υποβρυχίων της Αυστραλίας δεν θα είναι εξοπλισμένος με κεφαλές και θα παραμείνει μη πυρηνικό κράτος», αναφέρει ο Azeem Ibrahi  στην arabnews.

Ακριβώς, όπως η ανάπτυξη αμερικανικών και εξυπηρετούμενων υποβρυχίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο στόλος της Αυστραλίας, επίσης ονομαστικά υπό την ανεξάρτητη διοίκηση της Καμπέρα, θα χρησιμεύσει ως στρατιωτικό εργαλείο των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις δυνατότητες επιτήρησης της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. 

Επομένως, η στρατηγική προοπτική που στηρίζει το σύμφωνο AUKUS είναι απολύτως ορθή. Οι κύριες ανησυχίες σχετικά με αυτό σχετίζονται με τον τρόπο που χειρίστηκαν και τα τρία έθνη την ανακοίνωση του συμφώνου, ιδίως όσον αφορά τους άλλους συμμάχους τους.

«Με όλα αυτά που λέγονται, είναι πρωταρχικής σημασίας τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιδιώξουν να καθησυχάσουν τους ευρωπαίους φίλους και συμμάχους τους ότι εξακολουθούν να επενδύουν στην ασφάλεια της Ευρώπης και ότι οι σχέσεις δεν επιτρέπεται να επιδεινωθούν περαιτέρω», αναφέρει ο Azeem Ibrahim.

«Εάν ο υπολογισμός των ΗΠΑ ότι ετοιμάζεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα είναι σωστός, θα πρέπει και πάλι να έχουμε τους Ευρωπαίους σταθερά στο πλευρό μας, ακόμα κι αν η ενσωμάτωσή τους στις αμερικανικές στρατιωτικές δομές παραμένει πολύ πιο περιορισμένη», καταλήγει.

Η επιθυμία να ενδυναμωθούν οι στενότεροι σύμμαχοι της Αμερικής, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης του Πεκίνου και η ελπίδα ότι οι τολμηρές ενέργειες θα κινητοποιήσουν περισσότερα έθνη να δράσουν, έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την AUKUS.

Μπορεί η Καμπέρα να ξεκίνησε αυτή τη συμφωνία με το Λονδίνο, αλλά η Ουάσιγκτον δικαίως είδε την ευκαιρία να προωθήσει τους δικούς της στρατηγικούς στόχους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ