ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη ! Ελαττωματικά τα F-35 & «σαπάκια» τα υποβρύχια του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού

Το Πενταπόσταγμα σε άρθρο του είχε γράψει,  ότι υπήρξε έκθεση στην οποία αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν όλα τα F-35 με το σύστημα ALIS και έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν στα F-35 όποτε θέλουν. Τονίζεται επίσης, ότι σε περίπτωση κρίσης με την Ουάσιγκτον όλα θα είναι στο έλεος των ΗΠΑ. 

Είχαμε μάλιστα τονίσει ότι  οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα F-35. Λόγω Covid-19 και τεχνικών δυσκολιών, ανακοινώθηκε ότι η μαζική παραγωγή αεροσκαφών F-35 σε πλήρη δυναμικότητα αναβλήθηκε επ' αόριστον. Τον Ιανουάριο, το Γραφείο Δοκιμών και Αξιολόγησης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 871 ελαττώματα στα F-35. 

Σημειώναμε ότι 10 από αυτά τα ελαττώματα, ήταν τόσο σημαντικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πιλότων και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη F-35, τρία από τις ΗΠΑ και ένα από την Ιαπωνία, έχουν πέσει μέχρι στιγμής.

Πολύ συχνά, οι δυτικές εταιρείες όπλων για την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ασχολούνται με την κυκλοφορία προϊόντων που δεν έχουν επεξεργαστεί πλήρως. Οι κατασκευαστές αμερικανικών όπλων παράγουν συχνά υποτυπώδη ή ημιτελή δείγματα, με την ελπίδα να εξοικονομήσουν χρήματα.

Σειρά πήρε το σκάνδαλο με χαμηλής ποιότητας μέταλλο για υποβρύχια, κάτι που φαίνεται να  είναι σύνηθες φαινόμενο, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία να κυκλοφορεί στην αγορά ημιτελές εξοπλισμό με εμφανή ελαττώματα.

Για δεκαετίες, ο κορυφαίος προμηθευτής του Πολεμικού Ναυτικού σε χάλυβα υψηλής αντοχής για υποβρύχια, παρείχε μέταλλο κατώτερου επιπέδου, επειδή ένας από τους μακροχρόνιους υπαλλήλους της εταιρείας παραποιούσε τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θέτοντας τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση σύγκρουσης ή άλλων επιπτώσεων, ανέφεραν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε δικαστήρια.

Ο προμηθευτής, η Bradken Inc. που εδρεύει στο Κάνσας Σίτι, κατέβαλε 10,9 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας αναβαλλόμενης συμφωνίας δίωξης, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εταιρεία παρείχε χύτευση χάλυβα, που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι του Πολεμικού Ναυτικού Electric Boat και Newport News Shipbuilding για την κατασκευή σκαφών υποβρυχίων.

Η Bradken απέκτησε το 2008 ένα χυτήριο στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, το οποίο παρήγαγε χυτό χάλυβα για το Ναυτικό. Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η Bradken έμαθε το 2017 ότι ο διευθυντής μεταλλουργίας του χυτηρίου παραποιούσε τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής, υποδεικνύοντας ότι ο χάλυβας  ήταν αρκετά ισχυρός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ναυτικού ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία αρχικά αποκάλυψε τα ευρήματά της στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά στη συνέχεια λανθασμένα πρότεινε ότι οι διαφορές δεν ήταν αποτέλεσμα απάτης. Αυτό εμπόδισε την έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού, για το εύρος του προβλήματος καθώς και τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τους κινδύνους για τους ναύτες και τα πλοία του, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Η Μπράντκεν έθεσε σε κίνδυνο τους ναυτικούς του Πολεμικού Ναυτικού και τις επιχειρήσεις του», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μπράιαν Μόραν στο Σιάτλ σε δελτίο τύπου. «Οι κρατικοί εργολάβοι δεν πρέπει να ανέχονται την απάτη εντός των οργανώσεων τους και πρέπει να είναι απολύτως πρόθυμοι με την κυβέρνηση όταν την ανακαλύψουν». ανέφερε

Δεν υπάρχει ισχυρισμός στα δικαστικά έγγραφα ότι κάποια εξαρτήματα των υποβρυχίων απέτυχαν, αλλά ο Μοράν είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε επιβαρυνθεί με αυξημένα έξοδα και συντήρηση, για να διασφαλίσει ότι τα υποβρύχια παραμένουν αξιόπλοα. Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ποια υποβρύχια επηρεάστηκαν.

Η διευθύντρια μεταλλουργίας του χυτηρίου, Elaine Thomas, 66 ετών, από το Auburn της Ουάσιγκτον, κατηγορήθηκε ποινικά για μια κατηγορία μεγάλης απάτης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Thomas, η οποία εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο εργαστήριο για 40 χρόνια, επρόκειτο να εμφανιστεί αρχικά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 30 Ιουνίου.

Η ποινική καταγγελία ανέφερε, ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκρίνουν τα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας με τα αποτελέσματα δοκιμών που πιστοποίησε η Thomas. Η ανάλυση έδειξε ότι κατασκεύασε τα αποτελέσματα 240 παραγωγών χάλυβα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χάλυβα υψηλής απόδοσης που παρήγαγε η Bradken για υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, συχνά δοκιμές σκληρότητας που πραγματοποιήθηκαν στους αρνητικούς -100 βαθμούς Φαρενάιτ, ανέφερε η καταγγελία.

Όταν ένας ειδικός πράκτορας της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Υπουργείου Άμυνας, την αντιμετώπισε με παραποιημένα αποτελέσματα που χρονολογούνται από το 1990, τελικά παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα άλλαξαν — «Ναι, αυτό φαίνεται κακό», ανέφερε η καταγγελία της. Είπε ότι μπορεί να το έκανε, επειδή πίστευε ότι ήταν «ηλίθια απαίτηση» να γίνει το τεστ σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, ανέφερε η καταγγελία.

Οι ερευνητές είπαν ότι η απάτη ήρθε στο φως, όταν μια μεταλλουργός που προσλήφθηκε για να αντικαταστήσει την Thomas μετά την προγραμματισμένη συνταξιοδότησή της το 2017, παρατήρησε κάποια ύποπτα αποτελέσματα. 

Η Bradken συμφώνησε να λάβει μέτρα που περιλαμβάνουν αυξημένη επίβλεψη του εργαστηρίου, προστασία από απάτη και αλλαγές στη διαχειριστική ομάδα του χυτηρίου. Εάν η Bradken συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην αναβαλλόμενη συμφωνία δίωξης, η κυβέρνηση θα απορρίψει την κατηγορία απάτης εναντίον του μετά από τρία χρόνια.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ