ΗΠΑ

Γιατί ο Κιμ στοχεύει τη νήσο Γκουάμ-Οι Αμερικανοί τεστάρουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome

Η νήσος Γκουάμ έχει μπει στο στόχαστρο της ρητορικής του Κιμ Γιονγκ Ουν απειλώντας ότι θα την βομβαρδίσει, αφού εκεί βρίσκονται αμερικανικές βάσεις.

Το Γκουάμ αποτελεί μία σημαντική στρατιωτική βάση για τις ΗΠΑ, γι 'αυτό και  το Γκουάμ  περιγράφεται ως "άκρη του δόρατος" για τις διαμάχες της Αμερικής με τη Βόρεια Κορέα. Το νησί αποτελεί στρατιωτικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ και είναι σχετικά κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, και αυτό εξηγεί γιατί ο Kim Jung Un  στοχεύει αυτή την περιοχή.

Μέρος του συμπλέγματος των Νήσων Μαριάνων στο δυτικό Ειρηνικό, το Γκουάμ,  σχεδόν 8.000 μίλια από την Ουάσινγκτον, είναι πιο κοντά στην Πιονγιάνγκ (2.100 μίλια μακριά) από ότι στη Χαβάη. Η Μικρονησιακή νήσος των 160.000 κατοίκων, προσαρτήθηκε στο έδαφος των ΗΠΑ το 1898 ως μέρος της Συνθήκης του Παρισιού μετά τον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο του νησιού των 210 τετραγωνικών μιλίων αποτελεί στρατιωτική βάση, φιλοξενώντας την αεροπορική βάση Andersen και τη ναυτική βάση Γκουάμ. Περίπου 12.000 ενεργά στρατιωτικά στελέχη και οι οικογένειές τους, είναι κάτοικοι του νησιού και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 5.000 πεζοναύτες στο νησί.

Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή της Βόρειας Κορέας, φτάσουν ποτέ σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ θα είναι πιθανότατα μεταξύ των πρώτων που θα το γνωρίζουν: Το Γκουάμ είναι περίπου η ίδια απόσταση τόσο από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας όσο και από την Κορεατική Χερσόνησο.

Πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και η Κίνα έχει αναπτύξει έναν πύραυλο που ονομάζεται "Guam Killer".

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας, δεν είναι η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει συγκεκριμένα το Γκουάμ. Το 2013, το Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), το οποίο είναι ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε προσωρινά στο νησί για να αποτρέψει τέτοιου είδους κινήσεις από τη Βόρεια Κορέα, αλλά πέρυσι το σύστημα αυτό αποφασίστηκε να παραμείνει μόνιμα στο νησί, λόγω των αυξημένων προκλήσεων από την Πιονγιάνγκ. Πέρυσι, η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επίσης ασκήσεις με τρία πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, που πέταξαν πάνω από τη βάση του νησιού και πρόσθεσαν δώδεκα F-16 στη στρατιωτική βάση του Γκουάμ.

Ο στρατός των ΗΠΑ, θα έχει αναπτύξει το σύστημα πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome στο Γκουάμ μέχρι τον Νοέμβριο, για να μετρήσει πόσο καλά μπορεί να ενσωματωθεί η μπαταρία με τις υπάρχουσες άμυνες του νησιού του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Nicholas Chopp, εκπρόσωπο της Διοίκησης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας της 94ης Στρατιάς το σύστημα έφτασε στο Γκουάμ αυτή την εβδομάδα μέσω εμπορικού sealift.

"Είναι μια ολόκληρη μπαταρία-το σύστημα ραντάρ, το κέντρο ελέγχου και οι εκτοξευτές", δήλωσε ο Chopp από την έδρα του 94ου στο Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Χαβάη.

Επίσης έκανε γνωστό, ότι στρατιώτες από το Τάγμα Πυροβολικού Αεροπορικής Άμυνας 2-43 από το Fort Bliss του Τέξας, έφτασαν στο Γκουάμ πριν από αρκετές εβδομάδες και επανδρώνουν το σύστημα, ανέφερε δε, ότι δεν προγραμματίζονται επιχειρήσεις δοκιμαστικών βολών κατά τη διάρκεια της προσωρινής ανάπτυξης.

Η μπαταρία Iron Dome στο Γκουάμ, είναι μία από τις δύο που προμηθεύτηκε ο Στρατός πέρυσι. Το ζεύγος κόστισε 373 εκατομμύρια δολάρια, μέρος των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν διοχετεύσει οι ΗΠΑ στο πρόγραμμα από το 2011, σύμφωνα με αναφορά του Μαΐου από την υπηρεσία ειδήσεων Bloomberg. Η Rafael Advanced Defense Systems με έδρα το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα, το οποίο η αμερικανική αμυντική ανάδοχος Raytheon ξεκίνησε να παράγει από κοινού το 2014, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Κογκρέσο στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2019, απαιτούσε το σύστημα να αναπτυχθεί σε επιχειρησιακό θέατρο πριν από το τέλος του 2021. Το Κογκρέσο έδωσε εντολή για την αγορά δύο μπαταριών Iron Dome, ως προσωρινό μέτρο, έως ότου ο Στρατός αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη λύση για τις απειλές από πυραύλους, ρουκέτες, drones και όλμους.

Η δοκιμαστική μπαταρία έχει τοποθετηθεί σε απομακρυσμένη ζούγκλα, στο βορειοδυτικό τμήμα της αεροπορικής βάσης Άντερσεν. Βρίσκεται κοντά στο υπάρχον Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων, το οποίο ο Στρατός επιχειρεί στο Γκουάμ από το 2013.

Το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα χερσαία στρατεύματα, καταστρέφοντας πυραύλους μικρού βεληνεκούς και drones. Συμπληρώνει το THAAD, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μέσου βεληνεκούς στο τελικό στάδιο καθόδου τους.

Το σύστημα έχει καταρρίψει περισσότερους από 1.500 στόχους με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με τον ιστότοπο Raytheon Missiles & Defense. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει το Iron Dome με επιτυχία πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα.

Τα πραγματικά πυρά του Στρατού, δοκίμασαν το σύστημα για πρώτη φορά τον Αύγουστο στο White Sands Missile Range, NM, όπου « αναχαίτισαν επιτυχώς  μια εμπλοκή οκτώ αντικαταστατών βλημάτων κρουζ», ανέφερε ο Στρατός σε δελτίο τύπου στις 23 Αυγούστου.

«Το Υπουργείο Στρατού προσδιόρισε το Γκουάμ, ως την τοποθεσία που ήθελε να στείλει το σύστημα για δοκιμή, γι' αυτό και η 94η είναι υπεύθυνη για αυτήν την αποστολή», είπε ο Nicholas Chopp

Η μεταφορά και η εγκατάσταση του συστήματος στο Γκουάμ  φαίνεται ότι έγινε για τρείς λόγους.

Πρώτον, είναι η δοκιμή της δυνατότητας ανάπτυξης, ο καθορισμός του πόσο εύκολα και πώς καλύτερα να το μεταφέρουν εκεί που χρειάζεται, καθώς προφανώς η  διοίκηση πυραυλικής άμυνας, ενδιαφέρεται για το εάν η μπαταρία μπορεί να μεταφερθεί με αεροπλάνο  από τις ΗΠΑ.

Το δεύτερο, είναι η καλύτερη κατανόηση της εφοδιαστικής που απαιτείται για τη διατήρηση του συστήματος κατά την ανάπτυξη. Προφανώς διερευνούν, αν έχουν το κατάλληλο στρατιωτικό προσωπικό και αν θα ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες ποσότητες καυσίμου.

Τρίτον, ο Στρατός θέλει να δει πώς ενσωματώνεται το Iron Dome με τη μονάδα THAAD.

«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε στην αρχιτεκτονική THAAD για να λειτουργήσει προς μια πιο πολυεπίπεδη άμυνα »  ανέφερε ο Nicholas Chopp

Στο βορρά, η βάση αεροπορικής δύναμης Andersen, στεγάζεται από την  συνεχή παρουσία βομβαρδιστικών για αποστολές αποτροπής, συμπεριλαμβανομένων έξι B-52 που η αμερικανική αεροπορία λέει ότι παρέχουν, «στρατηγική ικανότητα παγκόσμιας αποτροπής από πιθανούς αντιπάλους και να παράσχει καθησυχασμό στους συμμάχους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές